«Το πιο σημαντικό μήνυμα του Τσε αφορά την ενότητα των λαών. Οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται αλλά οι λαοί είναι αυτοί που πρέπει να δημιουργήσουν τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους, ώστε να οικοδομήσουν έναν νέο κόσμο». Με αυτά τα λόγια η Aleida Guevara March, η κόρη του θρυλικού Τσε Γκεβάρα συνόψισε το όραμα του πατέρα της για μία επαναστατική κοινωνία στη συνέντευξη τύπου για τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης με αφορμή τα 55 χρόνια από τη δολοφονία του Κομαντάντε, που θα πραγματοποιηθούν στον κινηματογράφο STUDIO art cinema.
Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, παρευρέθησαν αρκετοί δημοσιογράφοι αλλά καθόλου κανάλια. Κάτι που σχολίασε η συντονίστρια της εκδήλωσης, η δημοσιογράφος και βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη λέγοντας ότι: «η απουσία πολλών δημοσιογράφων και ιδιαίτερα η απουσία των τηλεοπτικών καμερών απέδειξε ότι ο Τσε νίκησε. Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ ακόμα τον φοβούνται τόσα χρόνια μετά τον θάνατο του».
Η Aleida Guevara στην τοποθέτηση της αναφέρθηκε αρχικά στη Λατινική Αμερική και τα αριστερά κινήματα που αναπτύσσονται. «Πενήντα πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του πατέρα μου στη Βολιβία, δυστυχώς ο κόσμος δεν έγινε καλύτερος. Στη Λατινική Αμερική που τόσο αγάπησε ο Τσε, κάποια επαναστατικά κινήματα πήραν την εξουσία αλλά όλα υπέστησαν άγριες επιθέσεις από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Έτσι ο κόσμος δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει».
Έθιξε την αξία του αλληλοσεβασμού μέσα από το παράδειγμά της όπου σαν αλλεργιολόγος παιδίατρος υπήρξαν πολλά σημαντικά πράγματα που έμαθε από τις γηγενείς γυναίκες της Λατινικής Αμερικής, πράγματα που κανένα σχολικό βιβλίο δεν της έμαθε. Στην Κούβα, το νησί της επανάστασης, ο λαός μπορεί πιο εύκολα να καταλάβει τις αλλαγές γύρω του. Όπως το έθεσε η ίδια, «ο Χοσέ Μαρτί έλεγε ότι ένας λαός για να είναι πραγματικά ελεύθερος πρέπει να είναι μορφωμένος. Γι’ αυτό και στην Κούβα η επαναστατική κυβέρνηση έδωσε μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Γνωρίζει καλά ότι ο λαός όταν είναι μορφωμένος δε χειραγωγείται. Πρέπει όμως να δοθεί σημασία και στις νέες γενιές, να διδάξουμε στους νέους τη σκέψη του Τσε. Γιατί κανείς δε θέλει να βλέπουν τον Τσε ως ένα ιστορικό πρόσωπο, αντίθετα πρέπει να καταλαβαίνουν ότι παραμένει ζωντανός στη μνήμη του Κουβανικού λαού. Είναι όπως έλεγε ο Χοσέ Μαρτί όταν η ζωή σου είναι σύμφωνη με τις ιδέες σου, τότε έχεις νικήσει τον θάνατο».
Γι’ αυτό και σε όλο τον κόσμο γίνονται εκδηλώσεις για τον Τσε με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του. Στην Ινδία, την Κύπρο, το Μεξικό, την Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αλγερία παντού υπάρχουν άνθρωποι που τιμούν τη μνήμη του θρυλικού Κομαντάντε. Τιμούν όμως τις ιδέες του και το όραμα του για την επανάσταση και όχι την άδεια εικόνα προϊόν που προώθησε ο καπιταλισμός. Έτσι μόνο είναι δυνατή η παρακίνηση των νέων στο επαναστατικό προτσές. Σημείωσε δε τη δυσκολία της οργανωμένης πάλης και ζωής αφού από όλα τα παιδιά της οικογένειας Γκεβάρα εκείνη είναι η μοναδική που ανήκει στο Κ.Κ.Κούβας.
«Το ξέρετε όλοι καλύτερα από μένα ότι ο καπιταλισμός θα πουλούσε και τη μάνα του για να βγάλει κέρδος» είπε η Aleida σχολιάζοντας την εμπορευματοποίηση της εικόνας του Τσε. «Ο πατέρας μου ήταν όμορφος, είχε μία ρομαντική ιστορία, οπότε μπορούν να τον πουλάνε, αλλά αυτή η εικόνα είναι κενή. Εμείς θέλουμε με το Ίδρυμα Τσε Γκεβάρα που έχουμε ιδρύσει να γεμίσουμε την εικόνα. Ο καπιταλισμός έκανε λάθος, πούλησε την εικόνα του όμως οι νέοι γνωρίζουν καλά τον επαναστάτη Τσε. Πρόσφατα στην Πορτογαλία σε μία διαδήλωση ένα δεκατετράχρονο αγόρι κρατούσε μία σημαία με τον Τσε. Όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν ξέρει ποιος είναι απάντησε: Hasta la Victoria Siempre! Στην Ιταλία όπου βρισκόμουν για μία εκδήλωση τρεις φοιτητές με ρώτησαν: Είσαι η κόρη του Τσε; Κι όταν απάντησα ναι, μου είπανε τότε λοιπόν έζησε στ’ αλήθεια. Ένας άλλος Ιταλός μου είχε εξομολογηθεί ότι έχει την αφίσα του Τσε στο δωμάτιο του. Όταν νιώθει άσχημα και πιεσμένος την κοιτάει και λέει στον εαυτό του αφού μπόρεσε ο Τσε, θα τα καταφέρω κι εγώ». Θέλησαν να τον πουλήσουν ως προϊόν και τους ξέφυγε η κατάσταση, γιατί οι νέοι είδαν το επαναστατικό περιεχόμενο πίσω από την κενή εικόνα.
Παραμένει λοιπόν επίκαιρος ο Τσε; «Ο πατέρας μου είχε πει το σύνθημα ¨1,2,3 πολλά Βιετνάμ¨. Επιθυμούσε να δημιουργηθούν επαναστατικές εστίες σε όλο τον κόσμο ώστε να μην μπορεί να τις σβήσει ο καπιταλισμός. Όμως με όλες αυτές τις διαιρέσεις και τις παλινωδίες της Αριστεράς, δεν καταφέραμε να ζήσουμε πολλά Βιετνάμ. Αντίθετα, τα πολλά Βιετνάμ τα δημιούργησε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Κάνει πολέμους στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία, κατηγορεί ως χώρες τρομοκράτες την Κούβα και τη Βενεζουέλα. Οπότε οι ΗΠΑ έφτιαξαν αυτές τα Βιετνάμ που ήθελε ο Τσε.
Με αφορμή την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης από έναν όχλο τον Ιούλιο του 2021 η Aleida μίλησε συνολικά για την καθημερινότητα στην Κούβα. «Βρισκόμουν στην Κούβα όταν συνέβη και θεωρώ ότι ήταν ένα ντροπιαστικό γεγονός. Ήταν ένας όχλος που έφτασε σε σημείο να σπάσει με πέτρες τα τζάμια ενός παιδιατρικού νοσοκομείου. Φυσικά, και έχουμε οικονομικά προβλήματα, πολύς κόσμος ζει δύσκολα. Αλλά το κόμμα ακούει τον λαό. Είναι ένα συνεπές κόμμα και βρίσκεται στην πρωτοπορία του λαού. Ο λαός μας δεν έχει σχέση με τους ταραξίες που οργανώθηκαν από το Μαϊάμι και χρηματοδοτήθηκαν από τη CIA.
Διδαχθήκαμε πολλά από αυτήν την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε κι άλλο, να διορθώσουμε πολλά στην Κούβα το στεγαστικό πρόβλημα, τις συγκοινωνίες, τις ελλείψεις στα νοσοκομεία μετά την πανδημία και πρέπει να τα κάνουμε μόνοι μας. Η Αμερική εφαρμόζει όχι απλό εμπάργκο αλλά έναν πλήρη εγκληματικό αποκλεισμό στο νησί. Όχι, μόνο δε μας δίνουν για παράδειγμα φάρμακα αλλά τιμωρούν με πρόστιμο από 5 έως 10 εκατομμύρια δολάρια όποια εταιρία μας δώσει κάποιο φάρμακο που έχει πατενταριστεί στις ΗΠΑ. Από την άλλη η Κούβα εφαρμόζει μία πολιτική ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Οι επιστήμονας μας δουλεύουν για την υγεία του λαού, χωρίς οικονομικούς ανταγωνισμούς. Φτιάξαμε μόνοι μας εμβόλια και δώσαμε στο Μεξικό, στην Αϊτή και στο Λάος.
Συνεχίζουμε και προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη ζωή όλων. Γι΄αυτό είμαστε ιδιαίτερος λαός, κάνουμε πράξη τα λόγια του Τσε Γκεβάρα».
Λίγο πριν είχε προλογίσει την Aleida η Λιάνα Κανέλλη και βεβαίωσε πως «η χαρά η δική μου και του ελληνικού λαού είναι μεγάλη καθώς φιλοξενούμε εικοσιπέντε χρόνια μετά την πρώτη της επίσκεψη την κόρη του Τσε». Δεν ξέχασε όμως ότι «σε μικρή απόσταση από εδώ καταθέτει η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του Παύλου Φύσσα που δολοφονήθηκε από τους φασίστες τον 21ο αιώνα. Το όνομα του Τσε είναι συνυφασμένο με τη θεραπεία απέναντι στα μικρόβια της βίας, είναι το εμβόλιο ενάντια σε όποιον θέλει να εναντιωθεί στην ιδέα της επανάστασης. Ανήκω στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος που δεν ξέχασε την Κούβα, δεν αντάλλαξε την επανάσταση με τη βολή του καπιταλισμού και πιστεύω ότι μπορεί τον Τσε να τον δολοφόνησαν, να του έκοψαν τα χέρια αλλά παραμένει ζωντανός μέσα από τα έργα της ψυχής του, μέσα από τα έργα του πνεύματος του».
Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε και ο πρέσβης της Κούβας Aramis Fuente Hernandez. Όπως είπε: «Είμαστε ευτυχισμένοι με την παρουσία της Aleida και την ευχαριστούμε που βρήκε τον χρόνο να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 55 χρόνων από την δολοφονία του Τσε. Όπως ευχαριστώ και τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη διοργανωτή των εκδηλώσεων που επιβεβαιώνουν τους στενούς δεσμούς μεταξύ του Ελληνικού και του Κουβανικού λαού»