Τον περασμένο Ιανουάριο το Ισραήλ κατηγόρησε την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) πως 12 υπάλληλοί της είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.
Η καταγγελία προκάλεσε διεθνή αναστάτωση, με τον ΟΗΕ να ανακοινώνει πως θα ξεκινήσει σχετική έρευνα. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για το Ισραήλ, το οποίο επέμεινε –χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους– πως η UNRWA δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε θέση στη Λωρίδα της Γάζας, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον. Μάλιστα, ζήτησε να διακοπεί πλήρως η χρηματοδότηση στην υπηρεσία, από όλες τις χώρες.
Το αίτημα του Ισραήλ είχε απήχηση, καθώς βασικοί χορηγοί της υπηρεσίας του ΟΗΕ αποφάσισαν να περιορίσουν ή να διακόψουν τις χορηγίες προς την UNRWA: ένα γεγονός που έκοψε το «οξυγόνο» στους άμαχους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που αγωνίζονταν να επιβιώσουν από τις ισραηλινές επιδρομές, την πείνα και τις ασθένειες.
Ωστόσο, τώρα έρχεται έρευνα από ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης σχετικά με την ουδετερότητα της UNRWA υπογραμμίζει πως το Ισραήλ ακόμα δεν έχει παράσχει στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς του. Επικεφαλής της εν λόγω επιτροπής είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά.
Επίσης, η εν λόγω έρευνα τονίζει πως η Υπηρεσία του ΟΗΕ προμήθευε τακτικά στο Ισραήλ, λίστες με τους υπαλλήλους της για έλεγχο και ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση δεν ενημέρωσε την UNRWA για τυχόν ανησυχίες σχετικά με οποιοδήποτε προσωπικό της UNRWA, βάσει αυτών των καταλόγων προσωπικού από το 2011».
Προφανώς, η έρευνα μπορεί να διαφοροποιήσει πλέον τη στάση ορισμένων κρατών απέναντι στην UNRWA και να οδηγήσει ορισμένους δωρητές να επανεξετάσουν το πάγωμα της χρηματοδότησης.
Ποια είναι η UNRWA
H UNRWA χρηματοδοτείται σχεδόν καθολικά από τις προσφορές των κρατών. Iδρύθηκε στο τέλος του Δεκεμβρίου 1949 από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μετά τον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο που ξέσπασε αμέσως με την ίδρυση του Ισραήλ, τον Μάιο 1948.
Αποστολή της ήταν η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που είχαν καταγραφεί στην ζώνη επιχειρήσεων της υπηρεσίας, «εν αναμονή μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την κατάστασή τους».
Εξαιτίας της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ, περισσότεροι από 700.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τη γη τους ή διέφυγαν από εκεί από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 1948, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Οι άνθρωποι αυτοί, και οι απόγονοί τους, έχουν το καθεστώς του πρόσφυγα και η UNRWA είναι ο εγγυητής αυτού του διεθνούς καθεστώτος, εργαζόμενη στα παλαιστινιακά εδάφη, στον Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία, όπου βρίσκονται Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.
Τα περίπου 5,9 εκατομμύρια Παλαιστινίων που είναι καταγεγραμμένοι στην UNRWA, μπορούν να επωφελούνται υπηρεσιών όπως η εκπαίδευση, οι υπηρεσίες υγείας, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι υποδομές καταυλισμών, η μικροτραπεζική και η επείγουσα βοήθεια, ακόμη και σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερα από 540.000 παιδιά φοιτούν στα σχολεία της. Η υπηρεσία διαχειρίζεται περίπου 60 προσφυγικούς καταυλισμούς, εκ των οποίων οι 19 βρίσκονται στη Δυτική Όχθη.
Το 2022, οι πόροι της που προέρχονταν από τον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών και από τις συμβολές άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ ανέρχονταν σε 44,6 εκατομμύρια δολάρια.
Στη Λωρίδα της Γάζας, έναν θύλακα έκτασης όση η Άνδρος με 2,4 εκατ. κατοίκους, η ανθρωπιστική κρίση ήταν σοβαρή ακόμη και πριν από τον πόλεμο του Ισραήλ ενάντια στη Χαμάς. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ από τον Αύγουστο, το 63% των κατοίκων υπέφερε από διατροφική ανασφάλεια και ήταν εξαρτημένο από τη διεθνή βοήθεια, ενώ περισσότερο του 80% ταυ πληθυσμού βρισκόταν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Στους οκτώ προσφυγικούς καταυλισμούς που υπάρχουν στη Γάζα, ζουν 1,7 εκατ. πρόσφυγες. Από τις 30.000 εργαζόμενους της UNRWA, οι 13.000 δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας, όπου υπάρχουν 300 εγκαταστάσεις της υπηρεσίας.
Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ
Το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες -και ακόμη περισσότερο μετά την έναρξη του πολέμου ενάντια στη Χαμάς- ισχυρίζεται ότι η UNRWA ευθύνεται για τη διαιώνιση της αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης, διότι υποστηρίζει ότι «συντηρεί την ιδέα ότι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα να επιστρέψουν στη γη τους».
Το 2018, οι ΗΠΑ, ο βασικός χρηματοδότης της υπηρεσίας, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, διέκοψαν την ετήσια οικονομική βοήθεια ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων προς την UNRWA, γεγονός που χαιρέτισε η κυβέρνηση Νετανιάχου. Τον Μάιο 2019, επίσης, ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή ζήτησε τη διάλυση της υπηρεσίας με το επιχείρημα ότι έχει αποτύχει στην αποστολή της. Η Ουάσινγκτον επανέλαβε τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ το 2021 μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.
Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ χορηγούν ετήσια στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ ύψους άνω των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η UNRWA, απαντώντας στους ισραηλινούς ισχυρισμούς τόνισε ότι δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για το αδιέξοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.
Πηγή: efsyn.gr