Το μοτίβο του τηλεφώνου εμφανίζεται σε αρκετά έργα εκείνης της εποχής (Μεγαλειώδης στιγμή, Λίμνη στο βουνό, Αυτοκρατορικές βιολέτες), σχετιζόμενο πάντα με τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, που οδήγησαν τον Χίτλερ στην εξουσία. Η αμηχανία που απλώθηκε σε όλη την Ευρώπη όταν οι Ναζί αποκάλυψαν ακόμη περισσότερο το αληθινό τους πρόσωπο, προσαρτώντας τη Σουδητία, που ανήκε στην Τσεχοσλοβακία, αποτυπώνεται και σε αυτόν τον πίνακα, τον οποίο ο Νταλί βεβαίωνε ότι είχε ζωγραφίσει πριν από τις Συμφωνίες του Μονάχου. Αν είναι έτσι, πρόκειται για εντυπωσιακό προαίσθημα, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση τον Προμηνύματος εμφύλιου πολέμου. Παρ’ όλα αυτά, είναι γνωστό ότι στον Καταλανό καλλιτέχνη άρεσαν οι παράδοξες καταστάσεις και οι προκλήσεις, σε τέτοιο βαθμό ώστε το ενδιαφέρον του για τον Χίτλερ προκάλεσε τριβές με τους υπόλοιπους σουρεαλιστές, ενώ έφτασαν να τον κατηγορήσουν ότι έτρεφε συμπάθεια γι’ αυτή τη μοιραία προσωπικότητα, η φωτογραφία της οποίας απεικονίζεται εδώ (στο πιάτο).
Το σπασμένο ακουστικό τηλεφώνου με κομμένο το καλώδιο, κρεμασμένο από το κλαδί μιας πριονισμένης ελιάς που θυμίζει το ξεραμένο δέντρο στην “Εμμονή της μνήμης” , σχετίζεται με τις απόπειρες ειρήνευσης που κατέληξαν στη συνάντηση του Μονάχου, τον Σεπτέμβριο του 1938. Η ομπρέλα που κρέμεται από το κλαδί παραπέμπει στον Άγγλο πρωθυπουργό, Νέβιλ Τσάμπερλεϊν, έναν από τους πρωταγωνιστές της συνάντησης και κύριο εκφραστή της πολιτικής «κατευνασμού» του Χίτλερ.
Οι νυχτερίδες που είναι παρούσες στον πίνακα παραπέμπουν μάλλον στα σκότη, εκείνα στα οποία αρέσκονται να ζουν αυτά τα μικρά θηλαστικά, αλλά και τα άλλα, πολύ πιο πένθιμα, που απλώνονταν σε όλη την Ευρώπη.
Ελαιογραφία σε μουσαμά, 51 χ 79 εκ.Έτος: 1939
Μαδρίτη, Εθνικό Μουσείο-Κέντρο Τέχνης «Βασίλισσα Σοφία» (δωρεά του Νταλί στο ισπανικό κράτος)
πηγή :Βιβλιοθήκη Τέχνης .ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Επιμέλεια: Redflecteur