Σαν σήμερα 👀 6η Ιουλίου –
Μια ματιά στην ιστορία με γεγονότα και πρόσωπα
που δεν πρέπει να ξεχάσουμε
371 π.Χ Μάχη των Λεύκτρων: Οι Θηβαίοι υπό τον Επαμεινώνδα συντρίβουν τους Σπαρτιάτες στα Λεύκτρα Βοιωτίας και διασφαλίζουν την ηγεμονία τους στον ελλαδικό χώρο.
640 Ο μουσουλμανικός αραβικός στρατός νικά τις βυζαντινές δυνάμεις στη μάχη της Ηλιούπολης στην Αίγυπτο.
1189 Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας.
1348 Ο Πάπας Κλήμης ΣΤ΄ εκδίδει παπική βούλα προστατεύοντας τους Εβραίους από την κατηγορία ότι προκάλεσαν τη Μαύρη πανώλη.
1415 Καίγεται στην πυρά ως αιρετικός ο Γιαν Χους (Jan Hus): γεννήθηκε στο Husinec της Βοημίας το 1370 και ήταν ο σπουδαιότερος Τσέχος θεολόγος και μεταρρυθμιστής που με το έργο του προετοίμασε τον δρόμο για τη μεγάλη θρησκευτική μεταρρύθμιση του 16ου αιώνα. Στα χρόνια της φοιτητικής του ζωής βρίσκεται στο μέσον μιας αντιπαράθεσης ιδεών των καθηγητών των πανεπιστημίων της εποχής εκείνης. Γερμανοί καθηγητές πρόμαχοι του κινήματος του Νομιναλισμού έρχονται σε αντιπαράθεση με τους εθνικιστές Τσέχους διδασκάλους οπαδών των θεωριών του Άγγλου θεολόγου John Wycliffe. Αφοσιώνεται στις σπουδές του, μελετά τον Αριστοτέλη και τα φιλοσοφικά κείμενα του Γουίκλιφ, αποφοιτά το 1394 και μετά από λίγα χρόνια αποκτά τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών, αρχίζοντας έτσι την πανεπιστημιακή του καριέρα. Είναι η εποχή κατά την οποία η Καθολική Εκκλησία σπαράσσεται από το μεγάλο Δυτικό Σχίσμα που είχε ξεκινήσει το 1378. Συνεχώς γίνονται Σύνοδοι, πολιτικές συμφωνίες Βασιλείων, αλλαγές στάσης διαφόρων πολιτικών και θρησκευτικών ομάδων και στο μέσον όλων αυτών ο Χους παραμένει σταθερός στις απόψεις του. Με την αδιάλλακτη στάση του χάνει την υποστήριξη του βασιλιά με αποτέλεσμα να αρχίσει να τον βαρύνει η υποψία της αίρεσης. Για να αποφύγει τη φυλάκισή του από τον Πάπα καταφεύγει στα κάστρα των φίλων του στη νότια Βοημία. Εκεί αφιερώνεται αποκλειστικά στο μεγάλο συγγραφικό του έργο.
- De ecclesia (το σημαντικότερο έργο του)
- De sex Erroribus
- Εξήγηση της Πίστεως
- Εξήγηση του Δεκαλόγου
- De Orthographia Bohemica (με το έργο του απλοποίησε την τσέχικη γραμματική
Ο βασιλιάς προκειμένου να τερματίσει το σχίσμα που ταλάνιζε την Καθολική Εκκλησία συγκαλεί το 1414 τη Σύνοδο της Κωνσταντίας. Εκτός των άλλων καλεί τον Χους να παραστεί και να εκθέσει τις απόψεις του. Αν και ο ίδιος αντιλαμβάνεται την παγίδα παρουσιάζεται και τελικά συλλαμβάνεται και φυλακίζεται σε Δομινικανό μοναστήρι. Δικάζεται ως αιρετικός διότι αρνήθηκε να αποκηρύξει τον κατάλογο με τα 45 άρθρα του Γουίκλιφ. Η τελική συνεδρίαση τον καθαιρεί και τον καταδικάζει σε δια πυράς θάνατον, απόφαση που εκτελείται δημόσια στις 6 Ιουλίου του 1415 Το έργο του το συνέχισαν οι οπαδοί του. Όσοι ασπάζονταν τις θέσεις του Χους αποκλήθηκαν «Ουτρακβίτες ή «Χουσίτες ή Ουσσίτες». Οι Χουσιτικοί ή Ουσσιτικοί Πόλεμοι (1419-1436) οδήγησαν στις συμφωνίες της Βασιλείας οι οποίες έδωσαν τη δυνατότητα να υπάρξει μια μεταρρυθμισμένη εκκλησία στο Βασίλειο της Βοημίας, σχεδόν έναν αιώνα προτού να εκδηλωθεί το κίνημα του Λουθηρανισμού.
Σήμερα, ένα μνημείο του Γιαν Χους στέκεται στην παλαιά πόλη της Πράγας. Η μνήμη του τιμάται στις 6 Ιουλίου, επέτειο της εκτέλεσής του και αποτελεί επίσημη αργία στην Τσεχία.
1535 Εκτελέστηκε με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας ο Άγγλος συγγραφέας, Τόμας Μορ
1609 Στη Βοημία κατοχυρώνεται η ανεξιθρησκία.
1630 Κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, σουηδικά στρατεύματα υπό τον βασιλιά Γουστάβο – Αδόλφο κάνουν απόβαση στη Γερμανία.
1785 Το δολάριο επιλέγεται ομόφωνα ως η νομισματική μονάδα των Η.Π.Α.
1808 Γεννιέται ο Γερμανός ιστορικός Γιόχαν Γκούσταβ Ντρόιζεν, γνωστός για τη βιογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στον Ντρόιζεν οφείλεται ο όρος «Ελληνιστικός». (Θαν. 19/6/1884)
1819 Η Σοφί Μπλανσάρ (Sophie Blanchard, 25 Μαρτίου 1778 – 6 Ιουλίου 1819) Γαλλίδα αεροναυτικός και σύζυγος του πρωτοπόρου της αεροναυτικής Ζαν-Πιερ Μπλανσάρ γίνεται η πρώτη γυναίκα που σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα, όταν το αερόστατό της παίρνει φωτιά κατά την διάρκεια επιδείξεων στο Παρίσι. Η Μπλανσάρ ήταν η πρώτη γυναίκα επαγγελματίας αεροναυτικός, συνεχίζοντας και μετά τον θάνατο του συζύγου της, πραγματοποιώντας πάνω από 60 πτήσεις σε αερόστατα. Οι πτήσεις με αερόστατο ήταν ριψοκίνδυνο εγχείρημα για τους πρωτοπόρους της εποχής. Η Μπλανσάρ έχασε τις αισθήσεις της σε αρκετές περιπτώσεις, ήρθε αντιμέτωπη με χαμηλές θερμοκρασίες και παραλίγο να πνιγεί όταν το αερόστατό της κατέπεσε σε βάλτο. Το 1819, έγινε η πρώτη γυναίκα που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα όταν, κατά την διάρκεια έκθεσης στους κήπους Τίβολι του Παρισιού, εκπυρσοκρότησε πυροτεχνήματα τα οποία έβαλαν φωτιά στο αέριο του αεροστάτου της.
Η Σοφί πραγματοποίησε πειράματα με αλεξίπτωτα, και ως μέρος των παραστάσεων της έριχνε πυροτεχνήματα και καλάθια με πυροτεχνήματα προσδεμένα σε μικρά αλεξίπτωτα. Η Μπλανσάρ ίσως πραγματοποίησε και η ίδια επιδείξεις με αλεξίπτωτα, αλλά το κύριο ενδιαφέρον της ήταν η αεροναυτική. Ήταν όσο το δυνατόν πιο ολιγαρκής γινόταν στην επιλογή αεροστάτου. Χρησιμοποιούσε αερόστατο αερίου με υδρογόνο (ή Σαρλιέρα), μιας και της έδινε την δυνατότητα να απογειωθεί μέσα σε ένα καλάθι που είχε διαστάσεις λίγο μεγαλύτερές από αυτές μιας καρέκλας, και δεν είχε τις απαιτήσεις όγκου του υλικού που χρειαζόταν ένα αερόστατο θερμού αέρα. Επίσης ένα αερόστατο υδρογόνου δεν χρειαζόταν φωτιά για την απογείωση του. Επειδή ήταν μικρόσωμη και αδύνατη, μπορούσε να περιορίσει την ποσότητα αερίου που χρειαζόταν για Έγινε γνωστή σε όλη την Ευρώπη συγκεντρώνοντας αρκετούς θεατές στις επιδείξεις της. Στην Φραγκφούρτη ήταν η αιτία για την μικρή προσέλευση στην όπερα Σιλβάνα του Καρλ Μαρία φον Βέμπερ στην έναρκτήρια παράστασή της, στις 16 Σεπτεμβρίου 1810: οι κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την επίδειξή της ενώ ελάχιστοι πήγαν στην όπερα. Πραγματοποίησε αρκετές επιδείξεις στην Ιταλία. Το 1811 ταξίδεψε από τη Ρώμη στη Νάπολη, χωρίζοντας το ταξίδι της σε δύο τμήματα πραγματοποιώντας στάση μετά από 97 χιλιόμετρα (60 μίλια). Στη συνέχεια πέταξε και πάλι από τη Ρώμη σε υψόμετρο 3.600 μέτρων όπου ισχυρίστηκε ότι την πήρε ο ύπνος προτού προσγειωθεί στο Ταλιακότσο. Την ίδια χρονιά έχασε και πάλι τις αισθήσεις της όταν χρειάστηκε να ανέβει σε μεγαλύτερο υψόμετρο για να αποφύγει χαλαζόπτωση κοντά στο Βανσέν, μένοντας έτσι για 14½ ώρες στον αέρα. Η Σοφί διέσχισε τις Άλπεις με αερόστατο, και σε μια πτήση της προς το Τορίνο στις 26 Απριλίου 1812 η θερμοκρασία έπεσε τόσο που η μύτη της άρχισε να αιμορραγεί ενώ σχηματίστηκαν παγοκρύσταλλοι στα χέρια και το πρόσωπό της. Παραλίγο να σκοτωθεί όταν στις 21 Σεπτεμβρίου 1817, ενώ πετούσε από τη Ναντ μπέρδεψε έναν βάλτο με ασφαλές σημείο προσγείωσης. Το κάλυμμα του αεροστάτου της πιάστηκε σε ένα κλαδί δέντρου προκαλώντας την εκτίναξη του καλαθιού στον αέρα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τη μέρα του θανάτου της λέγεται πως προς το τέλος έκλαιγε και φώναζε « À moi! » («βοήθεια» _ για την ακρίβεια «εδώ, σε μένα»), ενώ είχε χτυπήσει στην οροφή. Αν και οι περισσότεροι θεατές έτρεξαν να βοηθήσουν και έγιναν προσπάθειες να την σώσουν, αυτή πέθανε σχεδ’ομ στιγμιαία λόγω σπασίματος στον αυχένα. Η πιο πιθανή αιτία του ατυχήματος φαίνεται πως ήταν τα πυροτεχνήματα τα οποία ήταν προσδεμένα στο αερόστατο της, τα οποία μετακινήθηκαν από ένα κλαδί δέντρου καθώς απογειωνόταν.
1827 Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν τη «Συνθήκη του Λονδίνου», με την οποία αποφασίζουν την ειρήνευση στην Ελλάδα, προτείνοντας παράλληλα στον Σουλτάνο Μαχμούτ Β΄την παραχώρηση ανεξαρτησίας στους Έλληνες. Η επανάσταση, ωστόσο, δεν έχει ακόμη τελειώσει, καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία απορρίπτει τη Συνθήκη. Η οριστική ανεξαρτησία του νέου ελληνικού κράτους θα παγιωθεί δυόμισι χρόνια αργότερα, με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου.
1854 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικομαθηματικός Γκεόργκ Ζίμον Ομ, ο οποίος διαμόρφωσε τη θεωρία των ηλεκτρικών ρευμάτων. Από αυτόν ονοματίστηκε η μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης.
1885 Ο Λουί Ζαν Παστέρ, δοκιμάζει επιτυχώς σε ένα αγόρι που το είχε δαγκώσει λυσσασμένο σκυλί, το πρώτο εμβόλιο κατά της λύσσας. Το εμβόλιο είχε δοκιμασθεί μόνο σε 11 σκύλους πριν την πρώτη δοκιμή του σε άνθρωπο. Η δοκιμή γίνεται πρόωρα για να σώσει τη ζωή του εννιάχρονου Joseph Meister. Ο εμβολιασμός έχει θεαματική επιτυχία και ο Παστέρ αποκτά παγκόσμια δόξα και φήμη.
1892 Μεγάλη απεργία στο χαλυβουργείο Κάρνεγκι στο Χόμστιντ της Πενσυλβάνιας πνίγεται στο αίμα από τους ιδιωτικούς αστυνομικούς του γραφείου Πίνκερτον. 10 οι νεκροί.
1893 Πέθανε ο Γκυ ντε Μωπασσάν, Γάλλος συγγραφέας
1907 Γεννιέται η Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο.
1908 Ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πίρι ξεκινά το ταξίδι του προς «κατάκτηση» του Βόρειου Πόλου.
1924 Βραζιλιάνοι επαναστάτες καταλαμβάνουν το Σάο Πάολο. 250 νεκροί.
1925 Γεννήθηκε ο Μπιλ Χάλεϊ, Αμερικανός τραγουδιστής (Bill Haley & His Comets)
1932 Η θερινή ώρα εφαρμόζεται για πρώτη φορά δοκιμαστικά στην Ελλάδα, στο διάστημα από 6 Ιουλίου έως 1η Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο τα ρολόγια τίθενται μία ώρα μπροστά. Θα εγκαταλειφθεί, όμως, στη συνέχεια…
1943 Υπογράφεται Σύμφωνο με το οποίο ο ΕΛΑΣ υπάγεται στρατιωτικά στο Βρετανικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής (ΣΜΑ). Εκ μέρους του ΣΜΑ, την υπέγραψε ο αρχηγός της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα (ΒΣΑ), ταξίαρχος Εντι Μάγιερς, εκ μέρους του ΕΑΜ ο Βασίλης Σαμαρινιώτης (Ανδρέας Τζήμας) κι εκ μέρους του ΕΛΑΣ οι Στέφανος Σαράφης και Αρης Βελουχιώτης. Η συμφωνία, εν συντομία, προέβλεπε τη δημιουργία Κοινού Γενικού Στρατηγείου για το συντονισμό της δράσης όλων των ελληνικών ανταρτικών δυνάμεων, χώριζε την Ελλάδα σε αυτοτελείς στρατιωτικές περιφέρειες, ρύθμιζε τις σχέσεις μεταξύ των ανταρτών των διαφόρων ανταρτικών οργανώσεων και σ’ ό,τι αφορούσε στη στρατιωτική δράση, ως ανώτερη στρατιωτική ηγεσία καθιστούσε το ΣΜΑ, το οποίο αναλάμβανε, γενικά και αόριστα, την υποχρέωση να ενισχύει το αντάρτικο κίνημα. Το Σύμφωνο αυτό, καθώς και οι άλλες Συμφωνίες που ακολούθησαν (του Λιβάνου και της Καζέρτας), αποτελούσαν τμήμα της αστικής πολιτικής απέναντι στο λαϊκό κίνημα, με σκοπό την ενσωμάτωση, την εξουδετέρωση και εν τέλει την ήττα του (902.gr)
1946 Γεννήθηκε ο Σιλβέστερ Σταλόνε, Αμερικανός ηθοποιός
1953 Το Βιετνάμ και το Λάος αποδέχονται την πρόσκληση της Γαλλίας για να συζητήσουν το ενδεχόμενο της ανεξαρτησίας τους.
1960 Η αμερικανική κυβέρνηση σταματά τις εισαγωγές ζάχαρης από την Κούβα κατά 95%, κατηγορώντας την για “σκόπιμη πολιτική εχθρότητα κατά των ΗΠΑ”.
1962 Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας και νομπελίστας, Ουίλιαμ Φόκνερ, από τους σημαντικότερους του 20ού αιώνα και ιδιαίτερα της μεγάλης λογοτεχνικής παράδοσης του Αμερικανικού Νότου. Έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, ένα θεατρικό έργο, ποιήματα, δοκίμια και σενάρια κινηματογραφικών ταινιών. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα γνωστός για τα μυθιστορήματά του που όλα διαδραματίζονται στο λογοτεχνικό σύμπαν της κομητείας Γιοναπατόφα του Μισισιπή που δημιούργησε ο συγγραφέας. Αν και άρχισε να δημοσιεύει τα έργα του από την δεκαετία του 1920, έγινε διάσημος με την κατάκτηση του Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1949. Με τα χρήματα του Βραβείου δημιούργησε το Ίδρυμα Γουίλιαμ Φώκνερ, που έδινε υποτροφίες σε νέους αξιόλογους Αμερικανούς συγγραφείς. Όλα σχεδόν τα έργα του έχουν αποσπάσει βραβεία, με σημαντικότερα τα δύο Πούλιτζερ που κατέκτησε το 1954 και το 1962, με τα μυθιστορήματά του Ο φαύνος (A Fable) και Οι κλέφτες (The Reivers) αντίστοιχα. Ο φαύνος έχει τιμηθεί και με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ (National Book Award). Το μυθιστόρημά του Η βουή και η μανία συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στα 100 αριστούργηματα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Αλλά και τα μυθιστορήματά του Φως τον Αύγουστο, Καθώς ψυχορραγώ και Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ! έχουν ενταχθεί σε παρόμοιες λίστες. Το 1962 τιμήθηκε με το «Χρυσό Μετάλλιο Λογοτεχνίας» της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών. Προς τιμήν του, έχει θεσμοθετηθεί και το σημαντικό Βραβείο PEN/Faulkner.
1964 Το Μαλάουϊ αποκτά την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία.
1965 Ένας νεκρός, εννέα τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές από ισχυρό σεισμό στην περιοχή της Άμφισσας και στην Αιγιαλεία.
1971 Πέθανε ο Αμερικανός τρομπετίστας, Louis Armstrong (Λούις Άρμστρονγκ, γενν. 4 Αυγούστου 1901) από τις σημαντικότερες μορφές της τζαζ γνωστός και με τα προσωνύμια Satchmo ή Pops υπήρξε χαρισματική προσωπικότητα και καινοτόμος ερμηνευτής, με πλούσια μουσικά προσόντα και σημαντική συνεισφορά στο είδος. Αποτελεί σήμερα έναν από τους δημοφιλέστερους τζαζ μουσικούς του 20ού αιώνα. Διακρίθηκε αρχικά ως τρομπετίστας και αργότερα ως τραγουδιστής της τζαζ και του μπλουζ. Το προσωνύμιο Satchmo ή Satch (συντομεύσεις του όρου Satchelmouth) περιγράφουν την έκφραση του προσώπου του κατά τη διάρκεια του παιξίματος της τρομπέτας. Στις αρχές της σταδιοδρομίας του ήταν επίσης γνωστός με το προσωνύμιο Dippermouth. Ο Άρμστρονγκ τοποθετούσε την τρομπέτα στα χείλη του με τέτοιο τρόπο, ώστε μετά από αρκετή ώρα σχηματιζόταν ένα μικρό βαθούλωμα (αγγλ. dip) στο πάνω χείλος του, εμφανές και σε αρκετές φωτογραφίες εκείνης της περιόδου. Το γεγονός αυτό οδήγησε κάποια στιγμή και στην αφοσίωσή του στο τραγούδι, καθώς για ένα διάστημα δεν ήταν δυνατό να παίζει τρομπέτα, αν και αργότερα τροποποίησε τον τρόπο παιξίματός του ώστε να συνεχίσει. Οι μουσικοί με τους οποίους συνεργαζόταν και οι φίλοι του τον αποκαλούσαν συνήθως Pops, όπως και ο ίδιος αποκαλούσε εκείνους αντίστοιχα.
1975 Τα νησιά Κομόρος αποκτούν την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία.
1981 Στο Μπουένος Άιρες, η Ιζαμπέλα Περόν απελευθερώνεται μετά από πέντε χρόνια κατ’ οίκον κράτηση.
1988 Ο Κάρλος Σαλίνας εκλέγεται Πρόεδρος του Μεξικού. Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για νοθεία.
1995 Πέθανε ο Τούρκος συγγραφέας, Αζίζ Νεσίν.
1999 Πέθανε ο Χοακίν Ροδρίγο (Joaquín Rodrigo, γενν.22-Νοε-1901), Ισπανός συνθέτης γνωστός _μεταξύ άλλων για τα
- Concierto de Aranjuez, 1939
- Fantasía para un gentilhombre, 1954
- Concierto madrigal, 1966
- Concierto Andaluz, 1967
- Concierto para una fiesta, 1982