Σαν σήμερα ⚓ 29η Μαρτίου _
Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου
Γεγονότα και πρόσωπα
που έμειναν στην ιστορία
1430 Ο Σουλτάνος Μουράτ Β΄ μετά από τριήμερη πολιορκία καταλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη.
1461 Ο «Πόλεμος των δύο ρόδων» στην Αγγλία βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Ο Εδουάρδος ο Δ’ της Υόρκης νικά στη μάχη του Τάουτον και αναγορεύεται βασιλιάς της Αγγλίας, παράλληλα με τον Ερρίκο του Λάνκαστερ.
1549 Ιδρύεται η πόλη Σαλβαδόρ, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας (Salvador, Σωτήρας) η μεγαλύτερη πόλη στα βορειοανατολικά της χώρας. Η πόλη σύμφωνα με την απογραφή του 2010, την κατατάσσει ως την τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, μετά το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο.
1553 Γεννήθηκε ο κρητικός ποιητής, Βιτσέντζος Κορνάρος («Ερωτόκριτος», «Η Θυσία του Αβραάμ»). Όμηρο της λαϊκής φιλολογίας τον χαρακτήρισε ο Αδ. Κοραής
1798 Δημιουργείται η χώρα της σοκολάτας, των ρολογιών και χρηματοκιβώτιο των πλουσίων του κόσμου… η Ελβετία.
1799 Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο τη σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1823 Συγκροτείται στο Άστρος Αρκαδίας η Β’ Εθνική Συνέλευση υπό την προεδρία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, για να επικυρώσει το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα.
1827 Στη Βιέννη, 20.000 άτομα συνοδεύουν τον Λούντβιχ φον Μπετόβεν στην τελευταία του κατοικία
1849 Η επαρχία Παντζάμπ των Ινδιών προσαρτάται στη Βρετανική Αυτοκρατορία, μετά την ήττα των Σιχ από τα «στρατεύματα του στέμματος».
1864 Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α’.
1870 Γεννήθηκε ο Παύλος Μελάς, στρατιωτικός, από τους οργανωτές του Μακεδονικού Αγώνα
1871 Εγκαινιάζεται το θέατρο Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου από τη βασίλισσα Βικτόρια.
1896 Ο Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Χρόνος: 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.
1912 Γεννήθηκε η Χάνα Ράιτς (Hanna Reitsch, πέθανε – 24-Αυγ-1979) Γερμανίδα αεροπόρος, πιλότος – δοκιμαστής της Luftwaffe και η μοναδική γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σιδηρό Σταυρό 1ης Τάξεως στον Δεύτερο Παγκόσμιο Ήταν, επίσης, η πρώτη γυναίκα πιλότος που πέταξε δοκιμαστικά ελικόπτερο.
1926 Γεννήθηκε ο στιχουργός Κώστας Βίρβος
1928 Κυρώνεται το λεγόμενο τριμερές δάνειο ή «δάνειο σταθεροποίησης»
1929 Η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου υποβάλλει για συζήτηση στη Βουλή το σχέδιο του Νόμου «για την υπεράσπιση του κοινωνικού καθεστώτος», το περιβόητο Ιδιώνυμο.
Από το βήμα της Βουλής ο ίδιος ο Βενιζέλος τόνισε: «Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα με ακούση ο εργατικός κόσμος, όταν του είπω: ”Πρόσεξε, μην παρασυρθείς, από τους κομμουνιστάς εις τον αγώνα αυτόν, ο οποίος φαίνεται, ότι ετοιμάζεται και εις την μάχην αυτήν, η οποία πρόκειται να δοθή”. Το κράτος εκπροσωπούμενον από την κυβέρνησιν, την νόμιμον, και έχον, ως ελπίζω, υποστήριξιν όλου του πολιτικού κόσμου, θα αντιταχθή κατά τοιαύτης επαναστατικής ενεργείας προς ανατροπήν του ελευθέρου πολιτεύματος, θα την κτυπήση με όλα τα μέσα, τα οποία διαθέτει επί τη βάσει των κειμένων νόμων» (902.gr).
1936 Στη Ναζιστική Γερμανία, ο Αδόλφος Χίτλερ λαμβάνει το 98,80% των ψήφων στο δημοψήφισμα για την επικύρωση της παράνομης επαναστρατιωτικοποίησης της Γερμανίας και της ανακατάληψης της Ρηνανίας.
1939 – Γεννήθηκε ο Τέρενς Χιλλ, (Terence Hill, ψευδώνυμο του Mario Girotti) Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης. Η μητέρα του ήταν Γερμανίδα, που επέζησε από τον βομβαρδισμό της Δρέσδης. Έγινε γνωστός από τις πολλές του συμμετοχές σε Western spaghetti και σε κωμωδίες, συνήθως παίζοντας ντουέτο μαζί με τον Bud Spencer.
1943 Γεννήθηκε ο συνθέτης, Βαγγέλης Παπαθανασίου (πέθανε στο Παρίσι, 17 Μαΐου 2022), γνωστός διεθνώς ως Vangelis, παγκοσμίως αναγνωρισμένος μουσικός και συνθέτης της ηλεκτρονικής, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής. Επηρέασε την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. Βραβεύτηκε με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας Οι δρόμοι της φωτιάς το 1982, επίσης, επένδυσε μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά. Είχε συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά και τον Τζον Άντερσον. Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Το έργο του Μυθωδία επελέγη από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της, 2001 Οδύσσεια στον Άρη, ενώ το 2002 συνέθεσε το μουσικό σήμα του Μουντιάλ.
Vangelis’ Best: Πέντε κορυφαίες μουσικές συνθέσεις του Βαγγέλη Παπαθανασίου
1949 Εγκαινιάζεται η διώρυγα της Κορίνθου
1950 Αρχίζει στο Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η δίκη των υπευθύνων της εφημερίδας Μάχη. Αιτία υπήρξε η αρθρογραφία της εφημερίδας γύρω από τα βασανιστήρια και τις φρικτές συνθήκες κράτησης στη Μακρόνησο. Η δίκη αναβλήθηκε.
1950 Η εταιρία RCA κατασκευάζει την πρώτη έγχρωμη τηλεόραση
Το παράδειγμα της Κούβας έλαμψε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες με 15 μετάλλια
1952 Γεννιέται ο Τεόφιλο Στίβενσον, Κουβανός πυγμάχος στην κατηγορία των βαρέων βαρών και προπονητής. (Teófilo Stevenson Lawrence, πέθανε – 11 Ιουνίου 2012), Θεωρείται ως η κορυφαία προσωπικότητα στην ιστορία της ερασιτεχνικής πυγμαχίας, έχοντας κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες
1960 Στη Διάσκεψη για το Ναυτικό Δίκαιο ο Έλληνας αντιπρόσωπος Α. Βλάχος δηλώνει ότι «αν και θα ήταν επωφελής για τη χώρα μας η επέκτασις των χωρικών υδάτων, γιατί θα εξασφαλιζόταν αποκλειστικά και αναμφισβήτητα εκ μέρους της Ελλάδος έλεγχος του Αιγαίου, σκέψεις γενικής φύσεως ήγαγαν την Ελλάδα στο να απορρίψει τα όρια των 12 μιλίων, με την πεποίθηση ότι τα όρια των 6 μιλίων είναι η ορθή λύση»
1960 Γεννιέται ο Γιου Νέσμπε, Νορβηγός συγγραφέας
Στο «πνεύμα των Χριστουγέννων» 6ο 🍁 Δόκτωρ Πορδαλός, η συνωμοσία των Χριστουγέννων
1965 Γεννήθηκε η Βούλα (Παρασκευή) Πατουλίδου η πρώτη γυναίκα χρυσή Ολυμπιονίκης στην Ελλάδα. Ήταν μέλος της ολυμπιακής ομάδας στίβου σε πέντε Ολυμπιάδες (1988, 1992, 1996, 2000, 2004).
1967 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης Καρλ Ορφ
1967 Οι ενδοαστικές αντιθέσεις και συγκρούσεις συνεχίζονται στο δρόμο προς τη στρατιωτική δικτατορία: η κυβέρνηση Παρασκευόπουλου ανατρέπεται από την ΕΡΕ
Η σφαγή του Μι Λάι: Φωτογραφίες από το έγκλημα των Αμερικανών στο Βιετνάμ
1971 Σφαγή του Μι Λάι: Ο υπολοχαγός Γουίλιαμ Κάλεϋ καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για φόνο εκ προμελέτης.
1974 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής και μουσικοσυνθέτης Γιάννης Βαρδής (γιος του Αντώνη Βαρδή)
1974 Το διαστημόπλοιο «Μάρινερ 10» παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες απ’ τον πλανήτη Ερμή.
1979 Πέθανε ο Νίκος Πεντζαρόπουλος, διεθνής ποδοσφαιριστής του Πανιωνίου, για πολλούς ο κορυφαίος έλληνας τερματοφύλακας, ο επονομαστείς και «Ήρωας του Τάμπερε». (Γεν. 17/1/1927)
1988 Γεννήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
1993 Αρχίζει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη του Γιώργου Κοσκωτά και 26 ακόμα ατόμων. Η υπόθεση αφορά στην υπεξαίρεση 32 δισεκατομμυρίων δραχμών από την Τράπεζα Κρήτης και την εισροή 12,1 δισεκατομμυρίων δραχμών από αυτά στην εκδοτική εταιρία «Γραμμή».
1996 Αποφυλακίζεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Πάτρας, ο ισοβίτης Νίκος Κοεμτζής, ο οποίος είχε εκτίσει 23 χρόνια κάθειρξης για τη δολοφονία τριών αστυνομικών, το 1973.
2002 Το Ισραήλ πραγματοποιεί επιχείρηση εναντίον Παλαιστινίων μαχητών, στη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967.
2004 Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία εισέρχονται στο ΝΑΤΟ.
2005 Πέθανε ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης.
2011 Πεθαίνει ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης. Στη διάρκεια της Κατοχής συμμετείχε στην Αντίσταση, συνελήφθη από τους Γερμανούς (1943) και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν (έως 5/5/1945). Η καθοριστική αυτή εμπειρία του καταγράφεται στο βιβλίο «Μαουτχάουζεν», ενώ επηρέασε όλο το έργο του.