Σαν σήμερα 🤔 18η Μαΐου –
Γεγονότα και πρόσωπα
που δεν πρέπει να ξεχάσουμε
332 Ο Κωνσταντίνος Α΄ ανακοινώνει τη δωρεάν διανομή σιτηρών στους πολίτες της Κωνσταντινούπολης.
1048 Γεννήθηκε ο πολυμαθής Πέρσης φιλόσοφος, μαθηματικός, ποιητής και αστρονόμος Γκιιάτ αντ-Ντιν Αμπούλ-Φατχ Ουμάρ ιμπν Ιμπραχίμ αλ-Χαγιάμ Νισαπουρί, περισσότερο γνωστός ως Ομάρ Καγιάμ (πέθανε 4-Δεκ-1131 _ορθή ελληνική γραφή Χαγιάμ). Έγραψε επίσης πραγματείες για τη μηχανική, τη γεωγραφία, την ορυκτολογία, τη μουσική και την ισλαμική θεολογία. Είναι ο συγγραφέας μιας από τις σημαντικότερες μελέτες άλγεβρας που έχουν γραφτεί πριν από τα νεότερα χρόνια, την Πραγματεία για την απόδειξη αλγεβρικών προβλημάτων, που περιλαμβάνει μια γεωμετρική μέθοδο για την επίλυση κυβικών εξισώσεων, τέμνοντας υπερβολή με κύκλο. Συνέβαλε και σε μια μεταρρύθμιση του ημερολογίου.
1291 Άλωση της Άκρας και τέλος της σταυροφορικής παρουσίας στην περιοχή της Παλιστίνης.
1302 Μέλη της φλαμανδικής πολιτοφυλακής της Μπρυζ σφάζει τη γαλλική φρουρά της πόλης.
1499 Ο Αλόνσο δε Οχέδα σαλπάρει από το Κάδιθ για το ταξίδι του στη σημερινή Βενεζουέλα.
1565 Αρχίζει η πολιορκία της Μάλτας, κατά την οποία οι οθωμανικές δυνάμεις προσπάθησαν και τελικά απέτυχαν να την καταλάβουν.
1593 – Εκδίδεται ένταλμα σύλληψης για τον Κρίστοφερ Μάρλοου, ύστερα από τις κατηγορίες του θεατρικού συγγραφέα Τόμας Κιντ ότι ανήκει σε αίρεση.
Ο Christopher Marlowe (26-Φεβ-1564 \ 30 Μαΐου 1593) ήταν Άγγλος θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, ηθοποιός και μεταφραστής, ο σπουδαιότερος πρόδρομος του Σαίξπηρ στην αγγλική δραματουργία, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε την εποχή των Ελισαβετιανών χρόνων και ένα από τα σημαντικά επιτεύγματα του ήταν ότι καθιέρωσε τον ανομοιοκατάληκτο στίχο στη δραματική ποίηση. Ο Μάρλοου είχε τραγικό και πρόωρο τέλος, όταν δολοφονήθηκε μετά από καβγά σε ταβέρνα που προκλήθηκε εξ αιτίας της αθεΐας και επικουρισμού του. Θεωρείται ως ένας από τους συγγραφείς ορισμένων έργων του Σαίξπηρ σύμφωνα με μελέτη του ιστορικού της τέχνης Τζέιμς Σαπίρο.
Ο Τόμας Κιντ (Thomas Kyd) ~1558 -1594) ήταν Άγγλος θεατρικός συγγραφέας και μαζί με τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και τον Κρίστοφερ Μάρλοου θεωρείται ένας από τους εξέχοντες θεατρικούς συγγραφείς της ελισαβετιανής εποχής. Είναι ο συγγραφέας της Ισπανικής τραγωδίας, που εισήγαγε την τραγωδία εκδίκησης στην αγγλική λογοτεχνία.
1642 Ιδρύεται από Γάλλους αποίκους στον Καναδά η πόλη του Μόντρεαλ.
1652 Η Πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ θεσπίζει τον πρώτο νόμο στη Βόρεια Αμερική, που θεωρεί παράνομη τη δουλεία.
1779 Πεθαίνει ο Γάλλος κωμωδιογράφος Πιερ Ογκιστέν Καρόν Ντε Μπομαρσέ, δημιουργός –μεταξύ άλλων- των έργων «Κουρέας της Σεβίλλης», «Οι Γάμοι του Φίγκαρο», κ.α.
1800 Πέθανε ο μεγάλος Ρώσος στρατηλάτης Α. Β. Σουβόροφ . Ο Σουβόροφ υπήρξε λαμπρός ηγέτης στα πεδία των μαχών και ένας από τους σπουδαιότερους θεωρητικούς του πολέμου. Διακρίθηκε στους ρωσο-τουρκικούς πολέμους και ιδιαίτερα στον πόλεμο 1789–1791. Το 1795 πήρε το βαθμό του στρατάρχη, ενώ το 1796 έγραψε το βιβλίο «Η επιστήμη της νίκης», ένα έργο που ανέτρεπε τις επικρατούσες πρωσικές απόψεις για την οργάνωση και τη διοίκηση του στρατού.
1804 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανακηρύσσεται από τη Γερουσία αυτοκράτορας της Γαλλίας.
1811 Μάχη του Λας Πιέδρας: Ο πρώτος μεγάλος στρατιωτικός θρίαμβος της επανάστασης του Ρίο ντε λα Πλάτα στην Ουρουγουάη υπό τον Χοσέ Χερβάσιο Αρτίγας. Ο José Gervasio Artigas Arnal (1764 – 1850) ήταν στρατιωτικός και πολιτικός που θεωρείται εθνικός ήρωας στην Ουρουγουάη. Γεννημένος στο Μοντεβιδέο, κατατάχθηκε στον ισπανικό στρατό το 1797 και πολέμησε τους Βρετανούς στον Αγγλο-ισπανικό πόλεμο. Στο ξέσπασμα των ισπανο-αμερικανικών πολέμων ανεξαρτησίας, ο Αρτίγκας υποστήριξε την Πριμέρα Χούντα στο Μπουένος Άιρες εναντίον της Ισπανίας. Νίκησε τους Ισπανούς βασιλόφρονες στο Λας Πιέδρας και πολιόρκησε το Μοντεβιδέο, αλλά αναγκάστηκε να αποσυρθεί μπροστά στην πορτογαλική επέμβαση. Το 1816, Πορτογαλία, Βραζιλία και Αλγκάρβες εισέβαλαν στο Banda Oriental, προσαρτώντας το τελικά ως επαρχία. Ο Αρτίγκας οδηγήθηκε στην Παραγουάη, όπου έζησε εξόριστος μέχρι το θάνατό του το 1850. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν το 1977 στο Μαυσωλείο Αρτίγκας.
1814 Γεννήθηκε ο Μιχαήλ Μπακούνιν, ρώσος θεωρητικός του αναρχισμού. (Θαν. 19/6/1876)
1821 Μάχη των Δολιανών: Ο Έλληνας οπλαρχηγός Νικηταράς με 300 περίπου άντρες τρέπει σε φυγή 6.000 Τούρκους, τους οποίους και αποδεκατίζει. Από την μάχη αυτή ο γενναίος οπλαρχηγός έμεινε στην Ιστορία ως “Τουρκοφάγος”.
1828 Ο Τούρκος διοικητής των Χανίων, Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει το Φραγκοκάστελλο Χανίων, το οποίο υπεράσπιζαν 600 Κρήτες επαναστάτες. Στη μάχη θα πέσουν ηρωικώς οι περισσότεροι υπερασπιστές. Στη μνήμη αυτής της ημέρας γεννήθηκε ο μύθος για τους Δροσουλίτες. Σύμφωνα με αυτόν, στο Φραγκοκάστελλο τις τελευταίες μέρες του Μαΐου και τις πρώτες του Ιουνίου, ανθρωπόμορφες σκιές εμφανίζονται να προχωρούν ο ένας πίσω από τον άλλο για 10 λεπτά περίπου την ανατολή του ήλιου, μόνο με άπνοια και αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Προχωρούν αργά προς το κάστρο και χάνονται στη θάλασσα. Οι επιστήμονες κατατάσσουν τους Δροσουλίτες στα φαινόμενα του «ανώτερου αντικατοπτρισμού» (fata morgana) και υποθέτουν ότι οι σκιές ανήκουν σε στρατιώτες που γυμνάζονται στις ακτές της Λιβύης, απέναντι από τα Σφακιά. Δεν αποκλείουν οι αιτίες της δημιουργίας τους να είναι καθαρά ψυχολογικές.
1860 Ο Αβραάμ Λίνκολν χρίζεται υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές των Η.Π.Α.
1872 Γεννιέται στην Αγγλία ο Μπέρτραντ Ράσελ, μαθηματικός, φιλόσοφος και κοινωνιολόγος. Διατύπωσε τις αρχές της μαθηματικής λογικής (1912), έγραψε σπουδαία μαθηματικά και φιλοσοφικά βιβλία. Του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1950. Απολύθηκε από καθηγητής του Τρίνιτι Κόλετζ του Κέμπριτζ και φυλακίστηκε δυο φορές, επειδή ηγήθηκε στον αγώνα για τον πυρηνικό αφοπλισμό και αφιερώθηκε στην ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος. Πέθανε το 1970.
1883 Γεννήθηκε ο γερμανός αρχιτέκτονας Βάλτερ Γκρόπιους, έργο του οποίου είναι και η αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα
1897 Γεννήθηκε ο Francesco Rosario Capra (Φρανκ Κάπρα – πέθανε 3-Σεπ-1991), Ιταλός παραγωγός, σκηνοθέτης και συγγραφέας ). Με καριέρα στις Η.Π.Α., κέρδισε τρία Όσκαρ Σκηνοθεσίας και ήταν υποψήφιος άλλες τρεις φορές. Φημίζεται κυρίως για τις κλασσικές του κωμωδίες όπως: Συνέβη μια νύχτα (1934), Ο Πρίγκηψ των Δολλαρίων (Mr. Deeds goes to town, 1936), Ο κύριος Σμιθ πάει στην Ουάσινγκτον (Mr. Smith goes to Washington, 1939) και Μια Υπέροχη Ζωή (It’s a wonderful life, 1946).
1911 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Gustav Mahler (Γκούσταβ Μάλερ γενν. 18 Μαΐου 1911) της ύστερης ρομαντικής μουσικής και ένας από τους κορυφαίους διευθυντές ορχήστρας της γενιάς του. Συνέθεσε κυρίως συμφωνίες και μελοποίησε τραγούδια. Έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ύστερο – ρομαντικούς συνθέτες, αν και η μουσική του δεν έγινε ποτέ πλήρως αποδεκτή από το μουσικό καθεστώς της Βιέννης κατά τη διάρκεια της ζωής του. Τα έργα του χαρακτηρίστηκαν αρχικά ως «εκκεντρικά», ενώ κατά άλλους εξέφραζαν το γερμανικό μοντερνισμό, ωστόσο μόνο κατά την τελευταία δεκαετία της ζωής του γνώρισαν ευρύτερη απήχηση. Ο Μάλερ συνέθεσε κατά κύριο λόγο συμφωνίες και λήντερ (Lieder=τραγούδια), ωστόσο η προσέγγισή του στο τελευταίο αυτό είδος κατέστησε συχνά δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ των ορχηστρικών ειδών του Ληντ, της συμφωνίας και του συμφωνικού ποιήματος.
1913 Με τη συνθήκη του Λονδίνου, λήγει ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος. Μεγάλη κερδισμένη η Ελλάδα που κερδίζει την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και η Αλβανία που γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
1919 Γεννήθηκε η Μαργκότ Φοντέιν, Αγγλίδα μπαλαρίνα
1920 Γεννήθηκε ο Πολωνός Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, κατά κόσμον Κάρολος Βοϊτίλα, ο οποίος το 1978 έγινε ο πρώτος μη Ιταλός πάπας, μετά από 455 χρόνια
1922 Ιδρύεται η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).
1939 Γεννήθηκε o Τζοβάνι Φαλκόνε (Giovanni Falcone, πέθανε _δολοφονήθηκε – 23 Μαΐου 1992) Ιταλός δικαστής ο οποίος ειδικευόταν στη δίωξη της Σικελικής Κόζα Νόστρα. Σκοτώθηκε από τη Μαφία, μαζί με τη γυναίκα του και τρεις από τους σωματοφύλακές του, από μια έκρηξη δυναμίτη 350 kg τοποθετημένου στο πλάι του αυτοκινητοδρόμου από το Αεροδρόμιο του Παλέρμο
Η ιστορία της ζωής του είναι σχεδόν παρόμοια με αυτή του κοντινότερου φίλου του Πάολο Μπορσελίνο. Οι δύο άντρες μοιράζονταν την καταγωγή του από μια ιδιαίτερα φτωχή περιοχή, είχαν καριέρες ως δικαστές της αντιμαφίας, και ισοδύναμα λυπητερές μοίρες: και οι δύο σκοτώθηκαν (λιγότερο από δύο μήνες μεταξύ τους) σε ιδιαίτερα τολμηρές βομβιστικές επιθέσεις το 1992. Σε αναγνώριση των προσπαθειών τους στις δίκες της μαφίας, η μνήμη τους τιμήθηκε με το ιταλικό “Medaglia d’oro al valor civile” (Χρυσό μετάλλιο για πολιτική ανδρεία) το 1992.
1954 Τίθεται σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
1967 Δολοφονείται ο Νικηφόρος Μανδηλαράς _δείτε Ριζοσπάστης Για την αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας «Αναφέρω ότι σήμερον ώραν 06.00 παρά την θαλασσίαν περιοχήν Αγ. Γεωργίου Γενναδίου ανευρέθη πτώμα ευσώμου ανδρός ηλικίας 35-40 ετών. Φέρει συμπτώματα πνιγμού και μώλωπας προερχομένους εκ προσκρούσεώς του επί βράχων. Χαρακτηριστικά: καστανόμαυρη ίσια κόμη, φέρη μαύρη περισκελίδα και υποκάμισον ελαφρώς σιέλ, άνευ υποδημάτων. Μάλλον πρόκειται περί καταζητουμένου δικηγόρου Μανδηλαρά Νικηφόρου».
Αυτά έγραφε το «σήμα» που στάλθηκε στις 22 Μαΐου 1967 από τη Διεύθυνση Χωροφυλακής Ρόδου προς το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, το Γενικό Αρχηγείο Χωροφυλακής και τη Γενική Διεύθυνση Εθνικής Ασφαλείας. Έναν μήνα μετά το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ο Νικηφόρος Μανδηλαράς εντοπιζόταν νεκρός από τους ψαράδες Γιάννη Καλλίγα και Τσαμπίκο Νικολέττο βρήκαν στην παραλία Γεννάδι, στην Ν.Δ. πλευρά της Ρόδου, 12 μέτρα μακριά από την ακτή.
Νικηφόρος Μανδηλαράς, «το δίκιο του αγώνα πολλά σου στέρησε»
Στον “Κυριακάτικο Ριζοσπάστη” (Σάββατο – Κυριακή 17- 18 Απριλίου 1993), τα όσα εκμυστηρεύτηκε η Άσπα Μανδηλαρά, στεγάστηκαν κάτω από τον τίτλο ” Γολγοθάς χωρίς Ανάσταση”: «Ξημερώματα, 21 Απρίλη 1967. Στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, που άλλοτε τρανταζόταν από τα βήματα χιλιάδων διαδηλωτών, ακούγεται ο φοβερός ήχος των τανκς. Μια οικογένεια φεύγει μέσα στο σκοτάδι εσπευσμένα από το σπίτι της. Μόλις που προλαβαίνουν. Ύστερα από λίγο τα όργανα της χούντας σπάνε την πόρτα του σπιτιού…
Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς μαχόμενος δικηγόρος και αγωνιστής της Αριστεράς γνωρίζει ότι είναι προγραμμένος.
Κρύβεται μαζί με τη γυναίκα και το παιδί του για λίγες μέρες, αλλά ο τόπος δεν το χωράει. Ξέρει ότι δεν μπορεί να δουλέψει στην παρανομία, γιατί το πρόσωπό του είναι πασίγνωστο. Όλοι, μόλις βγει, θα τον αναγνωρίσουν».
Το απόγευμα στις 16.5.1967, ο Μανδηλαράς έφυγε από το τελευταίο κρησφύγετό του στη Νέα Σμύρνη για το μοιραίο ραντεβού με τον πλοίαρχο του RITA V Πέτρο Πόταγα, προκειμένου να φύγει στο εξωτερικό. Κάπου στη λεωφόρο Συγγρού στο ύψος του Δέλτα επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του πλοιάρχου με κατεύθυνση το Κερατσίνι όπου βρισκόταν το μοιραίο πλοίο. Εκεί θα κλειστεί στην καμπίνα του πλοιάρχου και από την ώρα εκείνη βαθύ σκοτάδι καλύπτει τα γεγονότα. Το πιθανότερο είναι ότι από εκείνη τη στιγμή ο Νικηφόρος βρίσκεται δέσμιος στα χέρια της χούντας. Στις 17.5.1967, το μεσημέρι το πλοίο αναχώρησε με κατεύθυνση την Αμμόχωστο Κύπρου…
1973 Ο Σοβιετικός ηγέτης, Λεονίντ Μπρέζνιεφ, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η επίσκεψη θεωρείται ορόσημο για την αποκατάσταση των σχέσεων των δυο χωρών.
1974 Η Ινδία μπαίνει στο πυρηνικό κλαμπ και γίνεται η 6η χώρα που κατέχει πυρηνική βόμβα.
1978 Ανακαλύπτεται η σορός του Τσάρλι Τσάπλιν, που είχε κλαπεί από τυμβωρύχους, και συλλαμβάνονται οι δράστες, που απαιτούσαν λύτρα 600.000 δολαρίων.
Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: Για τα 30 χρόνια από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ
1993 Στο δεύτερο δημοψήφισμα στη Δανία για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το 56,8% ψηφίζει «ναι» και το 43,2% ψηφίζει «όχι». Το αποτέλεσμα επιφέρει ένα στεναγμό ανακούφισης από τους αρχιτέκτονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είχαν πέσει πάνω στους Δανούς για να τους μεταπείσουν, μετά το αποτέλεσμα του πρώτου δημοψηφίσματος που είχε γίνει στις 3 Ιούνη του 1992. Σ’ εκείνο το δημοψήφισμα, το 50,7% είχε ψηφίσει «όχι στη Συνθήκη του Μάαστριχτ».
30 χρόνια από την Συνθήκη του Μάαστριχτ: Όταν το ΚΚΕ προειδοποιούσε για τα δεινά που έρχονταν…
1994 Διεξάγεται στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας ο 37ος τελικός του Champions League μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων Μίλαν και Μπαρτσελόνα. Νικήτρια η ομάδα της Μίλαν με 4–0.
1969 Πρόγραμμα Απόλλων: Εκτοξεύεται το Απόλλων 10.
2004 Πεθαίνει ο Αμερικανός ντράμερ της τζαζ Έλβιν Τζόουνς, μέλος του θρυλικού κουαρτέτου του σαξοφωνίστα Τζον Κολτρέιν.
Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook _ Twitter