Σαν σήμερα 16η Απριλίου
Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου Γεγονότα και πρόσωπα
που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε
1178 π.Χ. Ο Οδυσσέας επιστρέφει στην Ιθάκη, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα του ελληνοαργεντινού αστρονόμου Κωνσταντίνου Βαϊκούση και του αργεντίνου βιοφυσικού Μαρσέλο Μανιάσκο.
1705 Ο Ισαάκ Νεύτων χρίζεται ιππότης από τη βασίλισσα Άννα.
1810 Αγγλικές δυνάμεις, με τις οποίες συμπράττουν και 500 Έλληνες με αρχηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, καταλαμβάνουν τη Λευκάδα, που τελούσε υπό γαλλική κυριαρχία
1821 Ο Φιλικός λαϊκός αγωνιστής Αντώνης Οικονόμου, που ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στην Ύδρα, δολοφονείται από μισθοφόρους των εφοπλιστών-προκρίτων του νησιού
1828 Πέθανε ο ισπανός ζωγράφος, Φρανσίσκο Γκόγια
1834 Αρχίζει η δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα. Παρά την αντίδραση των δικαστών Τερτσέτη και Πολυζωίδη οι δύο κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν σε θάνατο. Ωστόσο, στη συνέχεια και υπό το βάρος της ογκούμενης λαϊκής οργής, η ποινή τους μετατράπηκε σε 20ετή κάθειρξη, ενώ μετά την ενηλικίωση του Όθωνα, το 1835, αμνηστεύτηκαν.
1844 Γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας, Ανατόλ Φρανς
1850 Πέθανε η Μαντάμ Τισό (Marie Tussaud _Μαρί Τισό, γενν. 1 Δεκεμβρίου 1761) Γαλλίδα καλλιτέχνις δημιουργός του ομώνυμου μουσείου των κέρινων ομοιωμάτων στο Λονδίνο.
1861 Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Αβραάμ Λίνκολν, απαγορεύει τις εμπορικές συναλλαγές με τις Νότιες Πολιτείες της Συνομοσπονδίας, που είχαν επαναστατήσει. Αρχή του αμερικανικού εμφυλίου.
27 Φεβρουαρίου 1933: Ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ από τους ναζί
1886 Γεννιέται ο μεγάλος Γερμανός ηγέτης του κομμουνιστικού κόμματος Έρνστ Τέλμαν (εκτελέστηκε στις 18 Αυγούστου 1944 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ).
1895 Εκλογές στην Ελλάδα με νικητή τον λαϊκιστή Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Ο Χαρίλαος Τρικούπης ηττάται κατά κράτος (δεν εκλέγεται ούτε βουλευτής) και αποχωρεί της πολιτικής. Τη βουλευτική έδρα κέρδισε με 4 ψήφους διαφορά ο Μιλτιάδης Γουλιμής, Τότε ήταν που είπε το «ανθ’ ημών Γουλιμής» που χρησιμοποιούμε και στις ημέρες μας όταν θέλουμε να υποτιμήσουμε κάποιον, να τον υποβαθμίσουμε.
1896 Ανακαλύπεται στους Δελφούς το περίφημο άγαλμα του Ηνιόχου.
1889 Γεννήθηκε ο Αγγλος ηθοποιός, που άφησε εποχή ως Σαρλό, Τσάρλι Τσάπλιν. Ο Τσάπλιν πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες. Εκείνη όμως που σίγουρα ξεχώρισε –και στην οποία σκηνοθέτης υπήρξε ο ίδιος- ήταν «Ο Μεγάλος Δικτάτορας» (1940), η οποία σατίριζε το ναζισμό. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία, παρά την κριτική που δέχτηκε πως ήταν «πέραν του δέοντος» πολιτική.
1917 Ο Βλαντιμίρ Λένιν επιστρέφει στην Αγία Πετρούπολη από την εξορία.
1919 Ο Μαχάτμα Γκάντι κηρύσσει την 16η Απριλίου ημέρα προσευχής και νηστείας στη μνήμη των Ινδών διαδηλωτών, που σκοτώθηκαν από τους Βρετανούς, στη σφαγή του Αμριτσάρ. Με αυτήν την κίνηση, ο Γκάντι, εμμέσως πλην σαφώς εκφράζει την αντίδραση του στην κυβέρνηση της Βρετανίας
1919 Ξεσπά η εξέγερση των ναυτών στα πλοία της Γαλλικής μοίρας στη Μαύρη Θάλασσα (16–27/4/1919). Πρόκειται για ναυτική δύναμη που αποτελούσε τμήμα της γενικότερης ιμπεριαλιστικής επέμβασης κατά της επαναστατημένης Ρωσίας. Πολλοί από τους ναύτες είχαν συγκροτήσει κομμουνιστικούς πυρήνες, ενώ οι αντιδράσεις κατά της επέμβασης, που αρχικά είχαν εκφραστεί με άρνηση συμμετοχής στις πολεμικές επιχειρήσεις έως και με λιποταξίες προς τον Κόκκινο Στρατό, δεν άργησαν να φτάσουν έως την πλήρη ρήξη. Η εξέγερση εξαπλώθηκε αστραπιαία στο σύνολο σχεδόν του Γαλλικού Στόλου. Ως αποτέλεσμα –και δεδομένης της συνεχούς προέλασης του Κόκκινου Στρατού στο Νότιο Μέτωπο- η Γαλλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακαλέσει όλες τις στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις της από την Ουκρανία στις αρχές του επόμενου μήνα. Οι πρωταγωνιστές της εξέγερσης φυλακίστηκαν με την επιστροφή τους στη Γαλλία, ενώ η χορήγηση αμνηστίας σε αυτούς υπήρξε βασικό αίτημα σε όλες τις κινητοποιήσεις του Γαλλικού προλεταριάτου τη δεκαετία του 1920 (902.gr)
1921 Γεννήθηκε ο βρετανός ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός του κινηματογράφου και του θεάτρου Peter (Alexander von) Ustinov (Πίτερ Ουστίνοφ _πέθανε 28_Μαρτ_2004). Έχει κερδίσει πολλά βραβεία, μεταξύ αυτών και δύο βραβεία Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για τις ταινίες Σπάρτακος (Spartacus, 1960) και Τοπ Καπί (Top Kapi, 1964) το 1961 και το 1965 αντίστοιχα. Θεωρούνταν ένας πολύ ευφυής άνθρωπος και δεινός αφηγητής.
1922 Υπογράφεται η Συνθήκη του Ραπάλλο, με την οποία η Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις.
1924 Η Ελλάδα, συμμετέχοντας στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από το θάνατο του λόρδου Βύρωνα, αποφασίζει να δώσει στον προσφυγικό οικισμό που βρίσκεται κοντά στο Παγκράτι την ονομασία «Βύρωνας».
1924 Γεννήθηκε ο Χένρυ Μαντσίνι, Αμερικανός συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και ενορχηστρωτής
1925 Στο μητροπολιτικό ναό της Σόφιας σημειώνεται ισχυρή έκρηξη με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών στελεχών της δικτατορίας του Τσαγκώφ. Το καθεστώς εξαπολύει κύμα μαζικών συλλήψεων και εκτελέσεων κομμουνιστών κ.α. προοδευτικών ανθρώπων σε όλη τη χώρα, προκαλώντας την αγανάκτηση του λαού της Βουλγαρίας, αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης.
1935 Πέθανε ο Παναΐτ Ιστράτι, Ρουμάνος συγγραφέας ελληνικής καταγωγής (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα, γενν. 10-Αυγ-1884) επονομαζόμενος και Γκόργκι των Βαλκανίων,
1943 Στην Θεσσαλονίκη χιλιάδες λαού, αψηφώντας τα κατασταλτικά μέτρα των δυνάμεων κατοχής, κατεβαίνουν σε διαδήλωση μπροστά στη Γενική Διοίκηση με αίτημα τη ματαίωση της επιστράτευσης που κήρυξαν οι Γερμανοί.
1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα αμερικανικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Νυρεμβέργη
1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η επίθεση του Κόκκινου Στρατού κατά της πρωτεύουσας του Γ’ Ράιχ, το Βερολίνο. Δίπλα στα 2,5 εκατομμύρια σοβιετικούς μαχητές πολέμησαν και 200.000 περίπου Πολωνοί. Επικεφαλής των σοβιετικών στρατευμάτων ήταν ο στρατάρχης Ζούκοφ. Οι απώλειές τους ήταν κοντά 350.000 νεκροί και τραυματίες. Η μάχη του Βερολίνου κράτησε έως τις 2 Μαΐου και έληξε με νίκη του Κόκκινου Στρατού, ενώ μία εβδομάδα μετά ακολούθησε και η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας (9 Μάη: μέρα της «αντιφασιστικής Νίκης των Λαών»).
1947 Ο τραπεζίτης και οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ρούζεβελτ, Μπέρναρντ Μπαρούχ, αναφέρει για πρώτη φορά τον όρο «Ψυχρός Πόλεμος» για να περιγράψει τις σχέσεις Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ.
1949 Εκτελείται ο Τάκης Φίτσιος, παλαιό στέλεχος του ΚΚΕ και δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη.
1961 Στη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε κατά τις κηδείες των θυμάτων από τις αεροπορικές επιδρομές (βλ. επέμβαση Αμερικανών και Κουβανών αντεπαναστατών στον Κόλπο των Χοίρων), ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, διακηρύσσει για πρώτη φορά το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης.
1964 Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το παρθενικό τους άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους.
1964 Για απόπειρα βιασμού ανήλικης τροφίμου του ορφανοτροφείου «Ο Μέγας Αλέξανδρος» της Θεσσαλονίκης παραπέμπεται τελικά σε δίκη ο συλληφθείς ως «δράκος του Σέιχ Σου», Αριστείδης Παγκρατίδης.
1970 Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει την κυβέρνηση της χούντας γιατί παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
1991 Πέθανε ο Ντέιβιντ Λιν, Βρετανός σκηνοθέτης που διακρίθηκε για τις επικές ταινίες του (Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι”, “Λόρενς της Αραβίας”, “Πέρασμα στην Ινδία”)
2001 Στην Ελλάδα, θεσμοθετείται το δικαίωμα στην εξέταση του DNA, γεγονός, που επιτρέπει στους ήδη καταδικασθέντες να προχωρούν στην εξέταση για να πετύχουν αναθεώρηση των ποινών τους και ενδεχόμενη αθώωση
2003 Υπογράφεται στην Αθήνα συνθήκη προσχώρησης 10 νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
2008 Πεθαίνει ο Αμερικανός μετεωρολόγος Έντουαρντ Λόρεντζ, που ανέπτυξε τη «θεωρία του χάους» και εισήγαγε τον όρο «το σύνδρομο της πεταλούδας».