Σαν σήμερα 9η Ιουνίου —
Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε
68 – Ο Νέρων αυτοκτονεί, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της Ιούλιο-Κλαυδιανής δυναστείας.
1311 – Το ρετάμπλ Maestà του Ντούτσιο ντι Μπουονινσένια, ένα επιδραστικό έργο τέχνης της πρώιμης ιταλικής Αναγέννησης, αποκαλύπτεται και τοποθετείται στον καθεδρικό ναό της Σιένα στην Ιταλία.
1672 Γεννήθηκε ο Μέγας Πέτρος, τσάρος της Ρωσίας
1781 Γεννήθηκε ο Τζορτζ Στέφενσον, Άγγλος μηχανικός, εφευρέτης της πρώτης ατμομηχανής
1815 Ολοκληρώνονται οι εργασίες του Συνεδρίου της Βιέννης, το οποίο υπό την προεδρία του αυστριακού πολιτικού, Κλέμενς φον Μέτερνιχ, προσπάθησε να αναδιατάξει τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης, μετά την ήττα του Ναπολέοντα.
1870 Πέθανε ο Άγγλος μυθιστοριογράφος, Κάρολος Ντίκενς
Αφιέρωμα στο «πνεύμα των Χριστουγέννων» 💥 A Christmas Carol (Μέρος 1ο)
Αφιέρωμα στο «πνεύμα των Χριστουγέννων»: A Christmas Carol (Μέρος 2ο)
1883 Ο πρώτος ηλεκτρικός σιδηρόδρομος τίθεται σε λειτουργία στο Σικάγο.
1891 Γεννιέται ο Κόουλ Πόρτερ, Αμερικανός συνθέτης, θεατρικός συγγραφέας, συνθέτης, πιανίστας, στιχουργός, τραγουδοποιός, συνθέτης μουσικών θεμάτων για κινηματογραφικές ταινίες κλπ (Cole Albert Porter, Ιστότοπος – πέθανε 15-Οκτ-1964) ένας από τους σημαντικότερους στο είδος του στον 20ό αιώνα. Πρώιμο ταλέντο, διάλεξε τη μουσική ως επάγγελμα ξεκινώντας μαθήματα πιάνου και βιολιού σε ηλικία μόλις 6 ετών, αλλά σύντομα στράφηκε αποκλειστικά στο πιάνο. Άρχισε να συνθέτει το 1901 και τέσσερα χρόνια αργότερα ξεκίνησε σπουδές στη μουσική Ακαδημία Γουόρτσεστερ. Το 1909 γράφτηκε στο πανεπιστήμιο Γέιλ, όπου έγινε δημοφιλής, συνθέτοντας τραγούδια για την ομάδα ράγκμπι του πανεπιστημίου και τον φοιτητικό επιστημονικό σύλλογο. Όταν εγκατέλειψε το Γέιλ είχε στο ενεργητικό του ήδη περισσότερα από 300 τραγούδια και αρκετές ολοκληρωμένες συνθέσεις. Έκανε το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ με τη μουσική κωμωδία Δες πρώτα την Αμερική (See America First, 1916). Το 1917 ο Πόρτερ μετακόμισε στο κοσμοπολίτικο Παρίσι του Μεσοπολέμου. Εκεί γνώρισε τη Λίντα Λι Τόμας, με την οποία παντρεύτηκε το 1919. Στο Παρίσι συναναστρεφόταν με άλλους μουσικούς, συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοούμενους και, επιπλέον, συνέχισε τις μουσικές σπουδές του. Έχοντας κλασική εκπαίδευση, ο Κόουλ Πόρτερ ασχολήθηκε με το μιούζικαλ. Το μεγαλύτερο διάστημα της δεκαετίας του 1920, το έζησε στην Ευρώπη και στα τέλη της δεκαετίας επέστρεψε στις Η.Π.Α., όπου άρχισε να γνωρίζει επιτυχία στις σκηνές του Μπρόντγουεϊ, ενώ η τεχνοτροπία του, η οποία ήταν ένα επιτηδευμένο μείγμα αισθησιασμού, σπιρτάδας και εσωτερικότητας, είχε γίνει ήδη αναγνωρίσιμη.
Η δεκαετία του 1930 ήταν η χρυσή εποχή του Πόρτερ, με πολλές επιτυχημένες παραστάσεις, που τον κατέστησαν ως έναν από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της μουσικής σκηνής του Μπρόντγουεϊ. Σε αντίθεση με πολλούς επιτυχημένους συνθέτες του Μπρόντγουεϊ, έγραφε για τα τραγούδια του τόσο τη μουσική όσο και τους στίχους. Μετά από ένα σοβαρό ατύχημα που είχε το 1937 κατά τη διάρκεια ιππασίας, ο Πόρτερ έμεινε ανάπηρος και σε συνεχή πόνο. Το ατύχημα τον ταλαιπώρησε σε όλη την υπόλοιπη ζωή του, υποβαλλόμενος στη συνέχεια σε περισσότερες από 30 εγχειρήσεις, αλλά συνέχισε να εργάζεται. Οι παραστάσεις του στις αρχές της δεκαετίας του 1940 δεν περιείχαν τις επιτυχίες των προηγούμενων δεκαετιών, αλλά το 1948 έκανε μία θριαμβευτική επιστροφή με το πιο επιτυχημένο του μιούζικαλ, το Φίλα με, Κέιτ (Kiss Me, Kate), χάρη στο οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο Τόνυ για το καλύτερο μιούζικαλ.
Άλλα μιούζικαλ του Πόρτερ είναι τα 50 εκατομμύρια Γάλλοι (Fifty Million Frenchmen, 1929), Η εύθυμη ζωντοχήρα (Gay Divorce, 1932), Εσύ θα με τρελάνεις (Anything Goes, 1934), Η Du Barry ήταν… κυρία (Du Barry Was a Lady, 1939), Can-Can (1953) και Ένα ζευγάρι μεταξένια καλτσόν (Silk Stockings, 1955), όπου μεταφέρθηκε σε μιούζικαλ η αντικομμουνιστική σάτιρα Νίνοτσκα με την Γκρέτα Γκάρμπο. Όπως έγινε και με άλλους συνθέτες του μιούζικαλ (Τζορτζ Γκέρσουιν, Ρότζερς και Χαρτ) οι πολυάριθμες επιτυχίες του έγιναν στάρνταρντ της παραδοσιακής ποπ και της τζαζ, ενώ ερμηνεύτηκαν και από σύγχρονους καλλιτέχνες. Ανάμεσα τους τα “Night and Day” (1932), “Begin the Beguine” (1934), “I Get a Kick Out of You” (1934), “You’re the Top” (1934), “I’ve Got You Under My Skin” (1936), “It’s De-Lovely” (1936), “My Heart Belongs to Daddy” (1938), “Well, Did You Evah!” (1939) και “I Concentrate on You” (1940). Επίσης, συνέθεσε μουσικές για κινηματογραφικές ταινίες από τη δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του 1950, συμπεριλαμβανομένων των Ο χορός ειν’ η ζωή μου (Born to Dance, 1936), που περιελάμβανε το τραγούδι “You’d Be So Easy to Love”, Ροζαλί (Rosalie, 1937), που περιελάμβανε το “In the Still of the Night”, Ποτέ δεν θα πλουτίσεις (You’ll Never Get Rich, 1941), Υψηλή κοινωνία (High Society, 1956), που περιείχε το “True Love”, και Τα κορίτσια (Les Girls, 1957). Η τελευταία επιτυχία του Πόρτερ ήταν το 1958, για μία τηλεοπτική μεταφορά της ιστορίας του Αλαντίν. Το 1960 το πανεπιστήμιο Γέιλ τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα.Πέθανε αφήνοντας πίσω του πλούσιο έργο: από την πιο γνωστή μπαλάντα γουέστερν, το “Don’t Fence Me In” (1934), έως μιούζικαλ και μουσική και τραγούδια σε ταινίες που άφησαν εποχή.
Η ζωή του Πόρτερ μεταφέρθηκε δύο φορές στον κινηματογράφο: η πρώτη ήταν το 1946 στην ταινία Νύχτα και μέρα (Night and Day) με πρωταγωνιστή τον Κάρι Γκραντ, και η δεύτερη το 2004 στην ταινία De-Lovely με πρωταγωνιστή τον Κέβιν Κλάιν. Αναφορές στον Κόουλ Πόρτερ υπάρχουν στο βιβλίο του Γιου Νέσμπε Το αστέρι του διαβόλου και στο βιβλίο του Καζούο Ισιγκούρο Νυχτερινά: Πέντε ιστορίες της μουσικής και της νύχτας. Το τραγούδι “Why Shouldn’t I” του Κόουλ Πόρτερ επιλέχθηκε από το ζευγάρι Τζορτζ Κλούνεϊ και Αμάλ Αλαμουντίν για τον πρώτο χορό στη δεξίωση του γάμου τους.
1898 Υπογράφεται συμφωνία, με την οποία η Κίνα παραχωρεί το Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία για 99 χρόνια. Η συμφωνία έληξε το 1997 και από την 1η του Γενάρη 1998 το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην Κίνα.
1913 Γεννήθηκε ο Πάτρικ Στέπτοου, Άγγλος μαιευτήρας, που έφερε με τη μέθοδό του στον κόσμο το πρώτο παιδί του σωλήνα
1920 Ο Αρχιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος κηρύσσει την έναρξη των επιθέσεων του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία.
1926 Η δικτατορική κυβέρνηση Πάγκαλου απονέμει το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος στον φασίστα δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι.
1930 Συνωστισμός σημειώνεται στην οδό Ερμού της Αθήνας και διακοπή της συγκοινωνίας από το πλήθος, που συγκεντρώνεται για να θαυμάσει τη Μις Ευρώπη, Αλίκη Διπλαράκου.
1931 Η Κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου πετυχαίνει την ψήφιση του περί Τύπου Νόμου 5060, που στοχεύει στον περιορισμό της σκανδαλοθηρικής δημοσιογραφίας κατά του πολιτικού κόσμου.
1934 Ο Ντόναλντ Ντακ κάνει το κινηματογραφικό ντεμπούτο του, ως πρωταγωνιστής στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Η μικρή σοφή πουλάδα».
1940 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Νορβηγία παραδίνεται στη Γερμανία.
1957 Πρώτη ανάβαση του Μπρόουντ Πικ από τους Φριτς Βιντερστέλερ, Μάρκους Σμουκ, Κουρτ Ντιμπέργκερ και Χέρμαν Μπουλ. Μπρόουντ Πικ επίσης γνωστό ως K3, είναι το 12ο υψηλότερο βουνό στη Γη, με υψόμετρο 8.051 μ. Η κυριολεκτική μετάφραση “Broad Peak” του Falchan Kangri δεν είναι αποδεκτή από όλους
Ανήκει στην ορεινή μάζα του Γκασερμπρούμ στο Μπαλτιστάν στα σύνορα του Πακιστάν και της Κίνας, στην οροσειρά του Καρακορούμ, περίπου 8.000 χλμ. από το K2. Η κορυφή του εκτείνεται σε μήκος περίπου 1,5 χλμ. εξ ου και το “Broad Peak”, που σημαίνει Πλατειά Κορυφή.
Ορειβατική ιστορία
- 1954 Πρώτη απόπειρα από τον Γερμανό Δρ Κάρλ Χερλιγκόφερ στη ΝΔ πλευρά που απέτυχε εξαιτίας καταιγίδας και ισχυρού ψύχους.
- 1957 η πρώτη ανάβαση του Μπρόουντ Πικ έγινε στις 9 Ιουνίου, 1957 από τους Φριτς Βιντερστέλερ, Μάρκους Σμουκ, Κουρτ Ντιμπέργκερ και Χέρμαν Μπουλ μέλη αυστριακής αποστολής με αρχηγό τον Μάρκους Σμουκ. Η πρώτη προσπάθεια έγινε στις 29 Μαΐου από τους Φριτς Βιντερστέλερ και Κουρτ Ντιμπέργκερ που έφθασαν σε ύψος 8.030 μ, λίγο κάτω από την κυρίως κορυφή. Η ανάβαση ολοκληρώθηκε χωρίς χρήση βοηθητικού οξυγόνου ή βαστάζων ή οποιαδήποτε άλλη βοήθεια από την Κατασκήνωση Βάσης.
- 1983 Πρώτη ανάβαση από γυναίκα, Κριστίνα Παλμόβσκα.
- 1984 Πρώτη ημερήσια ανάβαση από τον Κριστόφ Βιελίτσκι μοναχική σε 21,5 ώρες.
- 1994 9 Ιουλίου, ο Κάρλος Καρσόλιο έφτασε στην κορυφή από μια νέα διαδρομή που πήρε το όνομά του διαδρομή Carsolio.
- 2007 Ιούλιος, αυστριακή ορειβατική ομάδα αναρριχήθηκε στο Μπρόουντ Πικ για να παραλάβει το σώμα του Μάρκους Κροντάλερ, (Markus Kronthaler) που σκοτώθηκε στο βουνό πριν από ένα χρόνο από τα 8.000 μέτρα.
- 2009 Τον χειμώνα και το καλοκαίρι του 2009 δεν έγιναν επιτυχείς προσπάθειες. Υπήρξε μόνο μια χειμερινή απόπειρα από πολωνοκαναδική ομάδα. Το καλοκαίρι σημειώθηκε μια απώλεια, η Κριστίνα Καστάνια.
- 2012 Το καλοκαίρι του 2012, πέντε μέλη του “Koroška 8000” – σλοβενική ομάδα με αρχηγό τον Γκρέγκορ Λάσεν έφθασε στην κορυφή χωρίς βοηθητικό οξυγόνο ή βαστάζους, στις 31 Ιουλίου, 2012.
- 2013 Στις 5 Μαρτίου έγινε η πρώτη χειμερινή ανάβαση από πολωνική αποστολή.
- 2013 Ιούλιος, ο Αϊντίν Μποζόργκι και μέλη ιρανικής αποστολής (Pouya Keivan και Mojtaba Jarahi) εγκαινίασαν μια νέα διαδρομή, την οποία ονόμασαν Ιράν. Κατά τη διάρκεια της κατάβασης χάθηκαν και οι τρεις και ανακηρύχθηκαν νεκροί.
1958 Ανοίγει επίσημα το διεθνές Αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου.
1963 Γεννιέται ο Τζόνι Ντεπ, Αμερικανός ηθοποιός παραγωγός και μουσικός _Τζoν Κρίστοφερ (Τζόνι) Ντεπ ΙΙ (John Christopher “Johnny” Depp II) . Είναι κάτοχος Χρυσής Σφαίρας και υποψήφιος 3 φορές για Όσκαρ. Η καριέρα του άνθησε όταν έπαιξε στην σειρά ταινιών Οι Πειρατές Της Καραϊβικής.
1967 Τα ισραηλινά στρατεύματα φτάνουν στη διώρυγα του Σουέζ, κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών.
1983 Στη Βρετανία, η “σιδηρά κυρία” Μάργκαρετ Θάτσερ σαρώνει στις βουλευτικές εκλογές, κερδίζοντας 42,4% των ψήφων, έναντι 27,6% των Εργατικών.
1990 Στο κατάμεστο στάδιο “Μεάτσα” του Μιλάνου γίνεται η επίσημη έναρξη του “Μουντιάλ ‘90”, του Παγκόσμιου Ποδοσφαιρικού Κυπέλλου.
1991 Οι επιστήμονες καταγράφουν την ισχυρότερη ηλιακή έκρηξη μέσα στον 20ό αιώνα.
1995 Στο Πακιστάν και την Ινδία, κύμα καύσωνα 50 βαθμών Κελσίου προκαλεί το θάνατο σε 150 άτομα.
1995 Εγκαινιάζεται το κλειστό γήπεδο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων ΟΑΚΑ με το Ακρόπολις ’95. Τον επόμενο μήνα θα φιλοξενήσει την πρώτη του μεγάλη διοργάνωση, το Eurobasket.
1999 Με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή (Κίνα), το Κοσσυφοπέδιο μετατρέπεται σε διεθνές προτεκτοράτο και τίθεται υπό την «προσωρινή διοίκηση της διεθνούς κοινότητας».
2008 Έκρηξη δύο βομβών κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Αλγέρι σκοτώνει τουλάχιστον 13 ανθρώπους.
2009 Μια έκρηξη σε ξενοδοχείο της πόλης Πεσαβάρ στο Πακιστάν, σκοτώνει 17 άτομα και τραυματίζει τουλάχιστον 46.
2012 Πέθανε η Ζωρζ Σαρή, Ελληνίδα ηθοποιός και από τους σπουδαιότερους συγγραφείς παιδικών βιβλίων στη χώρα μας. (Γεν. 23/5/1925)
“ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ” _Λε-λε-λε-υ-τεριά λευτεριά στην Παλαιστίνη» _ΦΩΤΟ
2024: Ένας ακόμη θρίαμβος Μίλτου Τεντόγλου _
2024: Διεξάγονται οι Ευρωεκλογές
Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter