Σχεδόν 3.000 μετανάστες παραμένουν επί εβδομάδες άστεγοι στη βόρεια Βοσνία, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και ορισμένοι από αυτούς πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα και άλλες επιπλοκές, εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών στην καρδιά του χειμώνα.
Κάποιοι από αυτούς που κοιμούνται σε υπαίθριους χώρους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό Λίπα κοντά στα κροατικά σύνορα πριν από δύο εβδομάδες όταν μεγάλο μέρος του κάηκε από πυρκαγιά. Μερικοί παραμένουν στην εγκατάσταση, σε αυτοσχέδιες σκηνές, ενώ πολλοί έχουν φύγει.
Άλλοι έχουν σκορπιστεί σε κοντινά δάση, ελπίζοντας να διασχίσουν τα σύνορα και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία είναι μέλος η Κροατία.
«Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, παρακολουθούμε με αυξανόμενη ανησυχία την δεινή ανθρωπιστική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλοί μετανάστες στη Βοσνία», είπε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ, Πολ Ντίλον.
«Ο ΔΟΜ και οι συνεργάτες του παρέχουν στήριξη, όσο καλύτερα μπορούμε, αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση», σημείωσε ο ίδιος.
Μερικοί από τους εκατοντάδες ανθρώπους που παραμένουν κοντά στον κατεστραμμένο καταυλισμό περίμεναν σήμερα στην ουρά για να παραλάβουν τρόφιμα που διένειμαν ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας.
Άνδρες μαζεύονταν γύρω από φωτιές που είχαν ανάψει με άχρηστα ξύλα, ενώ άλλοι έκαναν μπάνιο σε ένα κοντινό ρέμα, τρεμάμενοι καθώς προσπάθησαν να στεγνώσουν.
Ο αρχηγός αποστολής του ΔΟΕ στη Βοσνία, ο Πέτερ Βαν ντερ Αουγεράερτ, δήλωσε ότι υπάρχει χώρος για πολλούς από τους εγκλωβισμένους μετανάστες σε κοντινά κέντρα, αλλά είναι δύσκολο να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία μεταξύ εθνικών και τοπικών αρχών.
Ο Σουχρέτ Φαζλίτς, δήμαρχος της βόρειας πόλης Μπίχατς, που βρίσκεται κοντά στον κατεστραμμένο καταυλισμό, δήλωσε ότι η περιοχή του ανέλαβε ένα βαρύ φορτίο που θα έπρεπε να μοιραστεί με άλλα μέρη της χώρας.
Πρόσθεσε ότι η πόλη δεν έχει λάβει κονδύλια για την υποστήριξη των μεταναστών.
«Ο προϋπολογισμός του Μπίχατς δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από καμία αρχή στη Βοσνία και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από οποιεσδήποτε άλλες χώρες, από κανέναν», δήλωσε στο Reuters.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τις βοσνιακές αρχές να ανοίξουν νέες εγκαταστάσεις διαμονής για μετανάστες.
«Οι αρχές της Βοσνία-Ερζεγοβίνης πρέπει να συμπεριφέρονται σαν επίδοξο μέλος της ΕΕ», δήλωσε ο Μπορέλ την Κυριακή, αναφερόμενος στην πιθανή μελλοντική ένταξης της χώρας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, περίπου 70.000 μετανάστες έχουν διασχίσει τη Βοσνία από το 2018. Σήμερα, περίπου 6.000 βρίσκονται σε καταυλισμούς εκτός από τους σχεδόν 3.000 που παραμένουν χωρίς στέγη.
Πηγή: ΑΠΕ
https://ekdoseis-atexnos.gr/book/%ce%bf-%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%bc%ce%ad%cf%84-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b7%cf%81%ce%b1%ce%ba%ce%bb%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%ce%ba%ce%b1/