ΟΥΚΡΑΝΙΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Καμία «εγγύηση ασφαλείας» και αποκλιμάκωση
μετά τις απαντήσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ
στις ρωσικές αξιώσεις
Με συγκέντρωση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, απειλές, «προειδοποιήσεις» και σύνθετα παζάρια που διεξάγονται σε ένα τέτοιο φόντο, συνεχίστηκε και αυτήν τη βδομάδα η εντεινόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία, γύρω από την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη.
Οι δε γραπτές απαντήσεις που επέδωσαν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στα αιτήματα της Ρωσίας για «εγγυήσεις ασφαλείας» δεν προμηνύουν καμία εκτόνωση αυτής της αντιπαράθεσης, με τις δύο πλευρές να «συμφωνούν» πως παρά τη συνέχιση των παζαριών, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και η ιμπεριαλιστική σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί από μέρα σε μέρα.
Η Μόσχα δηλώνει πως ο καλύτερος τρόπος για μείωση της έντασης είναι να απομακρύνει το ΝΑΤΟ τις δυνάμεις του από την Ανατολική Ευρώπη – οι οποίες αντιθέτως ενισχύονται συνεχώς – αναφέροντας πως η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία.
ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ υπερασπίζονται το «δικαίωμα» της παραπέρα ΝΑΤΟικής επέκτασης προς τη Ρωσία και καλούν τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματα από τα δυτικά σύνορά της και από τη Λευκορωσία, όπου θα βρίσκονται για κοινές ασκήσεις.
Την ίδια ώρα, τα παζάρια «απλώνονται» σε όλο τον χάρτη, με τη ραγδαία άνοδο της Κίνας και την αυξανόμενη επιρροή της στην Ουκρανία και την περιοχή να απασχολεί όλες τις πλευρές.
Χαρακτηριστικά, οι περιβόητες δηλώσεις του αρχηγού του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχου Κ. Α. Σένμπαχ ότι η Κριμαία είναι «χαμένη υπόθεση» και ότι «ο Πούτιν το μόνο που ζητά είναι σεβασμός, και ίσως να του αξίζει» – δηλώσεις που τον οδήγησαν τελικά σε παραίτηση – στην πραγματικότητα συνδέονταν με την επισήμανσή του ότι «χρειαζόμαστε τη Ρωσία ενάντια στην Κίνα»…
«Φυσικά, οι ΗΠΑ και η Δύση ανησυχούν για νέους συνασπισμούς στη διεθνή σκηνή». Η συνεργασία Ρωσίας, Κίνας και Ιράν «είναι ένα παράδειγμα στρατηγικού συνασπισμού», ο οποίος θα ήταν «ιδιαίτερα επίπονος για τη Δύση», επισήμανε την Τρίτη ο Ιρανός πρέσβης στη Ρωσία, που επισκέφτηκε τη ρωσική περιοχή Βόρεια Οσετία, στα σύνορα με τη Γεωργία.
Από τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μέχρι αυτές για τον «έλεγχο των εξοπλισμών», όλες οι συνομιλίες Δύσης – Ρωσίας γίνονται και με το «βλέμμα» στην Κίνα.
Σε αυτό το φόντο, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ θα επισκεφθεί το Πεκίνο την Πέμπτη, προετοιμάζοντας την συνάντηση του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, όπου θα συζητηθούν και οι «εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ανατολική Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι ήδη ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Ουάνγκ Γι, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν, υπερασπίστηκε τις «λογικές ανησυχίες» της Ρωσίας σε σχέση με την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, ενώ χωρίς να κατονομάζει το ΝΑΤΟ, εκτίμησε ότι «την περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να εγγυηθεί η ενίσχυση ή η επέκταση στρατιωτικών μπλοκ».
Οι απαντήσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η απάντηση των ΗΠΑ προς τη Ρωσία περιλαμβάνει: Λίστα με τις «ανησυχίες» για ρωσικές ενέργειες που «υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα». Αρνηση στο αίτημα να σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, με τον ισχυρισμό ότι κάθε κράτος έχει δικαίωμα να επιλέξει τις συμμαχίες του. Λίστα με τομείς όπου θεωρούνται δυνατοί αμοιβαίοι συμβιβασμοί, όπως έλεγχος εξοπλισμών, συντονισμός σε στρατιωτικά ζητήματα, «μείωση κινδύνου».
Ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι «όσα αναφέρονται χαράζουν μια σοβαρή διπλωματική πορεία προς τα εμπρός, αν η Ρωσία το επιλέξει» και αναμένει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, η οποία, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ενδέχεται να γίνει τις επόμενες βδομάδες στη Γενεύη.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα, Τζ. Σάλιβαν, οι ΗΠΑ έχουν συμπεριλάβει «αμοιβαία μέτρα διαφάνειας», όπως μη ανάπτυξη «επιθετικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία», σχετικά με στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη και «πιθανά μέτρα ελέγχου των εξοπλισμών που σχετίζονται με πυραύλους στην Ευρώπη».
Στην απάντησή του, το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία «να απέχει από βίαιη συμπεριφορά και κακόβουλες δραστηριότητες εναντίον των συμμάχων και άλλων εθνών. Η Ρωσία θα πρέπει επίσης να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, όπου αναπτύσσονται χωρίς τη συγκατάθεση αυτών των χωρών», ενώ καλεί σε «προσπάθειες διευθέτησης των συγκρούσεων». Επίσης ο γγ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ζήτησε επαναλειτουργία των γραφείων Ρωσίας και ΝΑΤΟ σε Βρυξέλλες και Μόσχα αντίστοιχα, χρήση στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας για αποφυγή κινδύνων κ.ά.
Η Ρωσία εξετάζει τα επόμενα βήματα
Η Ρωσία αντέδρασε συγκρατημένα στις απαντήσεις των ΗΠΑ, τις οποίες το ρωσικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «διπλωματικά ευπρεπείς», και δήλωσε πως θα εξεταστούν αναλυτικά. Προς το παρόν η Ρωσία δεν φαίνεται να «κλείνει» την «πόρτα» του διαλόγου, αν και ο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, τόνισε πως «αν οι ΗΠΑ επιμείνουν και δεν αλλάξουν τις θέσεις τους, ούτε εμείς θα αλλάξουμε τις δικές μας».
Ειδικότερα η Ρωσία θα ξεκινήσει επαφές με κράτη – μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) – συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, Ουκρανία, Ρωσία – σχετικά με συνθήκες που έχουν υπογραφεί και προβλέπουν ότι «κάθε κράτος υποχρεούται να μην ενισχύει την ασφάλειά του εις βάρος της ασφάλειας των άλλων», είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «δεν βλέπω καμία πιθανότητα για συμβιβασμό εδώ».
«Δεν υπάρχει θετική απάντηση στο κύριο ζήτημα» της μη επέκτασης του ΝΑΤΟ κυρίως στην Ουκρανία, αλλά «υπάρχει ελπίδα» για «μια σοβαρή συζήτηση στα δευτερεύοντα», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπουργεία και υπηρεσίες της Ρωσίας προετοιμάζουν προτάσεις αντίδρασης για τον Ρώσο Πρόεδρο, ο οποίος θα λάβει την τελική απόφαση.
Δημοσίευμα της ρωσικής «Kommersant» υπενθυμίζει πως έχουν γίνει ήδη δύο προτάσεις στη ρωσική Βουλή προς τον Πούτιν. Το κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία» ζητά να παραδοθούν ρωσικά όπλα στους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ενώ το ΚΚΡΟ ζητά η ρωσική κυβέρνηση να τις αναγνωρίσει ως αυτόνομες Δημοκρατίες.
Στη ρωσική πρόταση, Ρωσία και Δύση να απέχουν από ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF) που μπορούν να πλήξουν τα εδάφη τους, επέμεινε και αξιωματούχος του ρωσικού ΥΠΕΞ, «προειδοποιώντας» πως διαφορετικά «νέες “πυραυλικές κρίσεις” είναι αναπόφευκτες». Οπως είπε, το ΝΑΤΟ έχει την ικανότητα να αναπτύξει γρήγορα πυρηνικά όπλα που θα μπορούσαν να χτυπήσουν στρατηγικούς στόχους στη Ρωσία. Σε περίπτωση μη συμβιβασμού, η Ρωσία δεν έχει αποκλείσει την ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων στα δυτικά σύνορά της.
Επαφές Ρωσίας με Γαλλία και Γερμανία
Την ανάγκη «να συμμορφωθεί το Κίεβο με τις συμφωνίες του Μινσκ, πρώτα απ’ όλα, για καθιέρωση άμεσου διαλόγου με τις αυτοαποκαλούμενες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και για το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς», τόνισε ο Βλ. Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, την Παρασκευή. Οι σχετικές συνομιλίες στο σχήμα της Νορμανδίας (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) που έγιναν στο Παρίσι, θα επαναληφθούν στο Βερολίνο.
Ο Μακρόν ενημέρωσε τον Πούτιν για την προσέγγιση της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ «στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία» και οι δυο πλευρές «συμφωνούν να συνεχίσουν τον ρωσο-γαλλικό διάλογο για το σύνολο των θεμάτων της ευρωπαϊκής ασφάλειας».
Η ΕΕ, με «μπροστάρηδες» τη Γαλλία και τη Γερμανία – την ίδια ώρα που συμμετέχει στην παραπέρα ενίσχυση των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και στην «εκτόξευση» νέων απειλών – επιδιώκει πιο αναβαθμισμένο ρόλο ή και ξεχωριστές συνομιλίες με τη Μόσχα, για μια «νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη», σύμφωνα και με ιδιαίτερα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Τη μεγάλη σημασία που έχει για τη Ρωσία «η μη επέκταση του ΝΑΤΟ και η μη ανάπτυξη επιθετικών όπλων που απειλούν τη Ρωσία» επισήμανε ο Λαβρόφ στην Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, σε τηλεφωνική συνομιλία.
Και στις δυο τηλεφωνικές επαφές Ρωσίας – Γαλλίας και Ρωσίας – Γερμανίας συζητήθηκε ιδιαίτερα και η πρόοδος των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Στο μεταξύ, ο Πούτιν πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων της Ιταλίας και σχεδιάζει αντίστοιχες με Γερμανούς επιχειρηματίες και άλλους ευρωπαϊκών κρατών.
«Μυρίζει μπαρούτι» σε Ουκρανία και Ανατολική Ευρώπη
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ζήτησαν «προσφορές» από τα μέλη του ΝΑΤΟ για να ενισχυθεί η «ανατολική πτέρυγά» του σε κράτη της Βαλτικής και σε Ρουμανία – Βουλγαρία.
Οι ίδιες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θέτουν σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες για άμεση ανάπτυξη στην Ανατολική Ευρώπη «αν χρειαστεί», ενώ 6 αμερικανικά αεροσκάφη «F-15» θα βρίσκονται για περίπου 10 μέρες σε βάση της Εσθονίας.
Παράλληλα, έφτασαν στην Ουκρανία περίπου 80 τόνοι αμερικανικού στρατιωτικού υλικού, μέρος της νέας στρατιωτικής «βοήθειας» ύψους 200 εκατ. δολαρίων. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, συζητήθηκε «πρόσθετη μακροοικονομική στήριξη στην Ουκρανία εν μέσω πίεσης από τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας».
Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη λυκοσυμμαχία, μεταξύ άλλων: Η Βρετανία εξετάζει να αναπτύξει εκατοντάδες επιπλέον στρατιώτες στη Βαλτική. Η Δανία στέλνει φρεγάτα στη Βαλτική και αναπτύσσει 4 αεροσκάφη «F-16» στη Λιθουανία. Η Ισπανία στέλνει πλοία για ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και εξετάζει την αποστολή αεροσκαφών στη Βουλγαρία. Η Γαλλία εκφράζει ετοιμότητα να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία. Η Ολλανδία στέλνει δύο αεροσκάφη «F-35» στη Βουλγαρία από τον Απρίλη και θέτει ένα πλοίο και χερσαίες μονάδες σε ετοιμότητα για τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Επίσης, το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής ορισμένων στρατευμάτων στη Σλοβακία, σύμφωνα με τον Σλοβάκο ΥΠΕΞ.
Την ίδια ώρα, οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν γυμνάσια στη νότια Ρωσία, κοντά σε Ουκρανία και Κριμαία, με συμμετοχή 6.000 στρατιωτών και αεροσκαφών. Επιπλέον, πάνω από 20 ρωσικά πολεμικά πλοία θα αναπτυχθούν για ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.
Στο πλαίσιο των μεγάλων ασκήσεων Ρωσίας – Λευκορωσίας «Συμμαχική Αποφασιστικότητα», μετακινήθηκαν εκεί ρωσικά μαχητικά αεριωθούμενα «Su-35», ενώ η Ουάσιγκτον απείλησε το Μινσκ ότι το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει «στρατεύματα σε χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία», εάν «γίνει εισβολή στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία».
Στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ πραγματοποιούν καθημερινά περισσότερες από 30 εξόδους κοντά στα σύνορα του «Ενωσιακού Κράτους» Ρωσίας – Λευκορωσίας, δήλωσε ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο.
Για ενδεχόμενες «προβοκάτσιες» στην Ανατολική Ουκρανία προειδοποίησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τον οποίο περίπου 100.000 «εθελοντές» (ακροδεξιά και εθνικιστικά στοιχεία) και βετεράνοι του ουκρανικού στρατού έχουν συγκεντρωθεί στη γραμμή επαφής.
Εξάλλου, οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ανέφεραν πως η κατάσταση στην περιοχή θυμίζει «παραμονές πολέμου». Κατήγγειλαν πως οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις υπό την καθοδήγηση στρατιωτικών συμβούλων των ΗΠΑ έχουν ετοιμάσει σχέδιο επίθεσης στο Ντονμπάς και πως κατασκοπευτικά αεροσκάφη από ΗΠΑ – Βρετανία πετούν τακτικά πάνω από ουκρανικό έδαφος.
Πηγή Ριζοσπάστης
Συνομιλία Μητσοτάκη – Σολτς | Στο «μενού» και η Ουκρανία