Οι ΗΠΑ μπλόκαραν με βέτο το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα επέτρεπε στην Παλαιστίνη να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος μέλος, επιβεβαιώνοντας και μ’ αυτόν τον τρόπο την καθοριστική συμβολή των ΗΠΑ στη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης, όπως και ότι η όλη φιλολογία της κυβέρνησης Μπάιντεν περί «λύσης δύο κρατών» δεν αφορά τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους βάσει των δεκάδων αποφάσεων του ΟΗΕ, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά ένα προτεκτοράτο που θα συνοδεύει την επέκταση των συμφωνιών «εξομάλυνσης» σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες της περιοχής.
Το ψήφισμα έλαβε 12 ψήφους υπέρ, μία έναντι (των ΗΠΑ) και 2 αποχές. Ήταν ένα από τα συντομότερα και σαφέστερα στην ιστορία του Συμβουλίου: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού εξέτασε την αίτηση του Κράτους της Παλαιστίνης για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη (S/2011/592), συνιστά στη Γενική Συνέλευση ότι το Κράτος της Παλαιστίνης να γίνουν δεκτοί ως μέλη στα Ηνωμένα Έθνη».
Για να εγκριθεί ένα σχέδιο ψηφίσματος, το Συμβούλιο πρέπει να έχει τουλάχιστον εννέα μέλη υπέρ και κανένα από τα μόνιμα μέλη του –Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες– να μην χρησιμοποιεί το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) του.
Ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ δικαιολογώντας το βέτο, ισχυρίστηκε ότι η έκθεση της Επιτροπής για την Αποδοχή Νέων Μελών αντικατοπτρίζει ότι δεν υπήρχε ομοφωνία μεταξύ των μελών ως προς το εάν ο αιτών πληρούσε τα κριτήρια για ένταξη, σύμφωνα με το Άρθρο IV του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και είπε ότι υπάρχουν ανεπίλυτα ερωτήματα για το εάν ο αιτών πληροί τα κριτήρια για να θεωρηθεί κράτος, είπε.
«Έχουμε καλέσει εδώ και καιρό την Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να βοηθήσει στην καθιέρωση των χαρακτηριστικών ετοιμότητας για κρατική υπόσταση και σημειώνουμε ότι η Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση, ασκεί επί του παρόντος εξουσία και επιρροή στη Γάζα – αναπόσπαστο μέρος του κράτους που οραματίζεται σε αυτό το ψήφισμα» δήλωσε ο Γούντ , ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με την πάγια θέση του Ισραήλ που «οραματίζεται» μια Γάζα που όσους Παλαιστίνιους δεν έχει δολοφονήσει θα τους έχει εκτοπίσει από εκεί.
Ο Ριάντ Μανσούρ, Μόνιμος Παρατηρητής του Κράτους της Παλαιστίνης, είπε ότι το δικαίωμα του λαού του στην αυτοδιάθεση δεν έχει αποτελέσει ποτέ αντικείμενο διαπραγματεύσεων ή διαπραγματεύσεων. Είναι φυσικό, ιστορικό και νόμιμο δικαίωμα «να ζούμε στην πατρίδα μας, την Παλαιστίνη, ως ένα ανεξάρτητο κράτος που είναι ελεύθερο και κυρίαρχο», είπε.
Δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου η ευκαιρία «να αναβιώσουν την ελπίδα που έχει χαθεί μεταξύ του λαού μας» και να μετατρέψουν τη δέσμευσή τους για λύση δύο κρατών σε σταθερή δράση «που δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί ή να ανακληθεί», και η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου «στάθηκαν στο ύψος αυτής της ιστορικής στιγμής και στάθηκαν στο πλευρό της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ελπίδας, σύμφωνα με τις ηθικές και ανθρωπιστικές και νομικές αρχές που πρέπει να διέπουν τον κόσμο μας και σύμφωνα με την απλή λογική».
«Το γεγονός ότι αυτό το ψήφισμα δεν πέρασε δεν θα σπάσει τη βούλησή μας και δεν θα ακυρώσει την αποφασιστικότητά μας», είπε ο Μανσούρ.
Ο Ισραηλινός πρεσβευτής Gilad Erdan επανέλαβε τα όσα έχει πει για να δικαιολογήσει την σφαγή στην Γάζα, ισχυριζόμενος μεταξύ άλλων ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι μια οντότητα που υποστηρίζει την τρομοκρατία και ότι οι Παλαιστίνιοι δεν αναγνωρίζουν καν το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος.
«Ανεξάρτητα από την αποτυχία των Παλαιστινίων να εκπληρώσουν τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξη στον ΟΗΕ, οι περισσότεροι από εσάς αποφασίσατε δυστυχώς να επιβραβεύσετε την παλαιστινιακή τρομοκρατία με ένα Παλαιστινιακό κράτος», είπε.
Ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια είπε ότι αυτή είναι η πέμπτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου από την έναρξη των σημερινών εχθροπραξιών στη Γάζα. Οι ΗΠΑ «έδειξαν για άλλη μια φορά τι πιστεύουν πραγματικά για τους Παλαιστίνιους», είπε.
Ο Κινέζος πρεσβευτής Fu Cong είπε ότι το όνειρο δεκαετιών του παλαιστινιακού λαού καταψηφίστηκε σε μια εποχή που η ένταξη της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος του ΟΗΕ είναι πιο επείγουσα από ποτέ.
Πηγή: 902.gr