Σαν σήμερα 👉 7 Ιουλίου
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε
1456 Η Γαλλίδα ηρωίδα Ζαν ντ’ Αρκ αθωώνεται από την Καθολική Εκκλησία, 25 χρόνια μετά το ρίξιμό της στην πυρά ως αιρετική και μάγισσα.
1550 Οι Ισπανοί κονκισταδόρες φέρνουν τη σοκολάτα στην Ευρώπη, που σύντομα θα γίνει το αγαπημένο ρόφημα των ευγενών.
1754 Το κολέγιο Κινγκς ανοίγει τις πύλες του στη Νέα Υόρκη, με πόρους του βασιλιά Γεωργίου Β’. Μετά την Αμερικανική Επανάσταση θα μετονομαστεί σε Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
1770 Ο Οθωμανικός στόλος καταστρέφεται στη Σμύρνη από τον Ρωσικό (Ναυμαχία του Τσεσμέ). Ακολουθούν αντίποινα και σφαγές εναντίον του ελληνικού πληθυσμού της πόλης.
1822 Αρχίζει να εφαρμόζεται το σχέδιο του Κολοκοτρώνη, με στόχο να παρεμποδιστεί ο Δράμαλης να φτάσει στην Κόρινθο. Ακολουθώντας την τακτική της «καμένης γης» του Ρώσου αρχιστράτηγου Κουτούζοφ, διατάζει να καούν όλη η σοδειά του αργολικού κάμπου και οι αποθήκες τροφίμων. Ο εχθρός αντιμετώπιζε πλέον σοβαρό πρόβλημα επισιτισμού.
1824 600 Έλληνες νικούν πάνω από 3.000 Τούρκους, υπό τον Ομέρ Πασά της Καρύστου, στην περιοχή Μαραθώνα.
1828 Υπογράφεται Πρωτόκολλο για την αποστολή Γαλλικών στρατευμάτων στην Πελοπόννησο εναντίον του Ιμπραήμ. Τα οθωμανικά και αιγυπτιακά στρατεύματα αποχώρησαν τελικά από την Πελοπόννησο χωρίς ιδιαίτερες μάχες.
1833 Γεννιέται ο Φελισιέν Ροπς, (Félicien Rops, πέθανε – 23 Αυγούστου 1898) Βέλγος ζωγράφος, χαράκτης και γελοιογράφος. Ήταν πολυεπίπεδος καλλιτέχνης, που έδωσε νέα πνοή στην τεχνική της οξυγραφίας και έγινε κυρίως διάσημος για τις περίφημες χαλκογραφίες του. Στα 1859 – 1860 άρχισε να φιλοτεχνεί λιθογραφίες ως συνεργάτης του σατιρικού περιοδικού Uylenspiegel. Γύρω στο 1860 πήγε στο Παρίσι, όπου εργάστηκε στο εργαστήριο του Ανρί-Αλφρέ Ζακεμάρ. Μετά το 1874, έζησε στο Παρίσι, όπου έγινε φίλος με τον ποιητή Σαρλ Μπωντλαίρ. Επέστρεψε στις Βρυξέλλες και ίδρυσε τη Διεθνή Εταιρεία των Καλλιτεχνών Οξυγραφίας. Ο Φελισιέν Ροπς ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της «Ελεύθερης Εταιρείας Καλών Τεχνών των Βρυξελλών» (1868 1876) και της επαναστατικής καλλιτεχνικής ομάδας των «Είκοσι» (Les XX), που συγκροτήθηκε στις Βρυξέλλες το 1884.
Εικονογράφος μεγάλων συγγραφέων: Ο Ροπς συνάντησε τον Σαρλ Μπωντλαίρ προς το τέλος της ζωής του ποιητή το 1864, ο οποίος και άφησε πάνω του ανεξίτηλη την επιρροή του ως το τέλος της ζωής του.
Ο Ροπς φιλοτέχνησε την Les Épaves, μια συλλογή ποιημάτων από «Τα άνθη του κακού» (Les Fleurs du mal), που είχε λογοκριθεί στη Γαλλία και δημοσιεύθηκε στο Βέλγιο. Η συνεργασία του Ροπς με τον Μπωντλαίρ και το ενδιαφέρον του για την τέχνη και τη λογοτεχνία προκάλεσε το θαυμασμό πολλών άλλων συγγραφέων, όπως των Τεοφίλ Γκωτιέ (Théophile Gautier), Αλφρέ ντε Μυσέ (Alfred de Musset), Στεφάν Μαλαρμέ (Stéphane Mallarmé) και Ζυλ Μπαρμπέ ντ’ Ωρεβιγύ (Jules Barbey d’Aurevilly). Μεταξύ των βιβλίων που εικονογράφησε περιλαμβάνονται «Οι φλαμανδικοί θρύλοι» του Σαρλ ντε Κοστέρ, «Η νεαρή Γαλλία» του Τεοφίλ Γκωτιέ, «Οι διαβολογυναίκες» του Μπαρμπέ ντ’ Ωρεβιγύ, «Ζαντίγκ» του Βολταίρου και ποιήματα του Στεφάν Μαλαρμέ.
Θιασώτης των «Παρακμιακών»: Ο Φελισιέν Ροπς υπήρξε στενά συνδεδεμένος με το λογοτεχνικό κίνημα του Συμβολισμού. Στα μέσα της δεκαετίας του 1870, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου συνδέθηκε με τους κύκλους των συμβολιστών και παρακμιακών καλλιτεχνών, που ανθούσαν την εποχή εκείνη στη γαλλική πρωτεύουσα. Το αισθητικό κίνημα της «Παρακμής» (Decadence), που εκδηλώθηκε στη Γαλλία του τέλους του 19ου αιώνα σε μια περίοδο καλλιτεχνικής και ηθικής κατάπτωσης, έδινε έμφαση στην απομόνωση του καλλιτέχνη, την εχθρότητα προς την αστική κοινωνία και την προτίμηση σε καθετί μακάβριο ή διεστραμμένο. Όλα αυτά τα στοιχεία ήταν προέκταση και έγιναν ορατά για πρώτη φορά στα «Άνθη του κακού» του Μπωντλαίρ. Και όπως τα έργα των παρακμιακών συγγραφέων, που ο Ροπς εικονογραφούσε, έτσι και το δικό του έργο ήταν ένα μίγμα από σεξ, θάνατο και σατανικές απεικονίσεις. Η τέχνη του Ροπς κινήθηκε ανάμεσα σε ένα φανταστικό συμβολισμό και ένα παρακμιακό ρεαλισμό, που ανατρέπει τις ηθικές αξίες της εποχής του. Εδώ ανήκουν τα έργα «Πότης αψινθιού» (1865), «Κυρία με τη μαριονέτα» (1871), «Ο Πειρασμός του Αγίου Αντωνίου» (1878) και «Πορνοκράτις» (1878, Επαρχιακό Μουσείο Φελισιέν Ροπς, Ναμύρ).
Μια σειρά ερωτικών χαρακτικών, που σχεδίασε για το έργο «Οι διαβολικοί» (Les Diaboliques, 1883) του Μπαρμπέ ντ’ Ωρεβιγύ και αργότερα για το έργο «Οι σατανικοί» (Les Sataniques), αγγίζει τα όρια της ακραίας πρόκλησης. Ένα από τα χαρακτικά της σειράς αυτής απεικονίζει την αμαρτωλή «Μαρία η Μαγδαληνή» (περ. 1885) να αυνανίζεται, ενώ το βλέμμα της είναι στραμμένο προς έναν εσταυρωμένο φαλλό. Σε ένα άλλο χαρακτικό, μια ολόγυμνη γυναίκα συνουσιάζεται με το ιθυφαλλικό άγαλμα του Σατανά, ενώ σ΄ αυτό με τον τίτλο «Τα τέρατα ή Η γένεση», ένα σμήνος από φαλλικά όντα αναδύονται από τη λάσπη των πρώτων ημερών της ανθρωπότητας.
1860 Γεννιέται ο Γκούσταβ Μάλερ, αυστριακός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας. («Συμφωνία αρ.1», «Τιτάν») -Θαν. 18/5/1911.
1865 Η Μαίρη Μουράτ γίνεται η πρώτη γυναίκα, που εκτελείται στις ΗΠΑ, κατηγορούμενη ως συνωμότης στη δολοφονία του Προέδρου Αβραάμ Λίνκολν.
Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι: ο οργισμένος βάρδος της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής επανάστασης
1893 Γεννιέται ο Σοβιετικός ποιητής και καλλιτέχνης Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, (Vladimir Mayakovsky Влади́мир Влади́мирович Маяко́вский) μέλος του Κόμματος των Μπολσεβίκων από το 1908
1896 Καταγράφεται ο πρώτος αγώνας επίδειξης βόλεϊ στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης. Εμπνευστής του, ο Γουίλιαμ Μόργκαν, συμφοιτητής του Τζον Νάισμιθ που επινόησε το μπάσκετ.
1899 Γεννήθηκε ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία του 1964 Ωραία μου Κυρία (My Fair Lady) Τζορτζ Κιούκορ, Αμερικανός σκηνοθέτης (George Dewey Cukor, πέθανε 24-Ιαν-1983). Ο Κιούκορ διέπρεψε στην κινηματογράφηση διάσημων λογοτεχνικών έργων καθώς και σοφιστικέ κωμωδιών. Όλες του οι πρωταγωνίστριες τον λάτρευαν επειδή περνούσε ατελείωτες ώρες μαζί τους υποδεικνύοντάς τους τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να ερμηνεύσουν πειστικά το ρόλο τους και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Γι’ αυτό το λόγο ήταν γνωστός κι ως Ο σκηνοθέτης των γυναικών. Ήταν αποτελεσματικός με τους ηθοποιούς που σκηνοθετούσε, πολλοί από τους οποίους προτάθηκαν ή βραβεύτηκαν με Όσκαρ.
Η καριέρα του ξεκίνησε το 1932, όταν γύρισε την ταινία Το Τίμημα για το Χόλιγουντ (What Price Hollywood?) για τον παραγωγό της R.K.O. Ντέιβιντ Ο Σέλζνικ. Ακολούθησαν οι ταινίες Η Τραγωδία ενός Πατέρα (A Bill of Divorcement, 1932), Our Betters, 1933 και Οι 4 Κόρες του Δρος Μορς (Little Women, 1933) κι έπειτα όταν ο Σέλζνικ εγκατέλειψε την R.K.O. για να περάσει στην Metro-Goldwyn-Mayer τον ακολούθησε. Πρώτη του ταινία για την MGM ήταν Το Βράδυ στις Οκτώ (Dinner at Eight, 1933) με τους Τζον Μπάριμορ, Λάιονελ Μπάριμορ και Τζιν Χάρλοου. Οι επόμενές του ταινίες για την MGM ήταν κινηματογραφικές διασκευές γνωστών μυθιστορημάτων όπως: Δαβίδ Κόπερφιλντ (David Copperfield, 1935), Ρωμαίος και Ιουλιέττα (Romeo & Juliet, 1936) και Η Κυρία με τις Καμέλιες (Camille, 1936). To 1938 σκηνοθέτησε για μια ακόμη φορά τη φίλη του Κάθριν Χέπμπορν μαζί με τον Κάρι Γκραντ στην κωμωδία Μαζί σου για Πάντα (Holiday) κι έπειτα το 1939 σκηνοθέτησε τις Τζόαν Κρόφορντ, Νόρμα Σίρερ, Τζόαν Φοντέιν και Ρόζαλιντ Ράσελ στην ταινία Γυναίκες (The Women). Την ίδια χρονιά ο Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ τον κάλεσε να σκηνοθετήσει την επική του υπερπαραγωγή Όσα Παίρνει ο Άνεμος (Gone with the Wind, 1939), αλλά οι διαφωνίες του με το Σέλζνικ τον ανάγκασαν να αποχωρήσει ενώ τα γυρίσματα βρίσκονταν υπό εξέλιξη. Τη θέση του πήρε ο Βίκτορ Φλέμινγκ. Ο Κιούκορ συνέχισε την πορεία του αμφιταλαντευόμενος μεταξύ κωμωδίας και δράματος γυρίζοντας ταινίες όπως: Κοινωνικά σκάνδαλα (The Philadelphia Story, 1940), Εφιάλτης (Gaslight, 1944), Διπλή Ζωή (A Double Life, 1947), Από το Πλευρό του Αδάμ (Adam’s Rib, 1949), Γεννημένη Χθες (Born Yesterday, 1950), Ένα Αστέρι Γεννιέται (A Star is Born, 1954) και Ωραία μου Κυρία (My Fair Lady, 1964). Τελευταία του ταινία ήταν η επανεκτέλεση της ταινίας του 1942 Δάκρυα του χθες (Old Acquaintance), την οποία γύρισε ξανά με τίτλο Πλούσιες και Διάσημες (Rich and Famous, 1981) με πρωταγωνίστριες τις Ζακλίν Μπισέ, Κάντις Μπέργκεν και Μεγκ Ράιαν. Ο Κιούκορ απεβίωσε το 1983 από καρδιακή προσβολή.
1901 Γεννήθηκε ο πολυβραβευμένος Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης Βιτόριο ντε Σίκα_Vittorio De Sica (πέθανε 13-Νοε-1974)
Υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους του ιταλικού νεορεαλισμού με περίοδος ακμής 60 χρόνια 1917 – 1974, γνωστός για τις ταινίες του κλέφτης ποδηλάτων, Ο,τι μου αρνήθηκαν οι άνθρωποι, Τα παιδιά μας παρακολουθούν, θαύμα στο Μιλάνο, Η Ατιμασμένη, Λούστρο(ς) Παπουτσιών, Φιλουμένα Μαρτουράνο. Γιος Ιταλού επιχειρηματία, αρχικά ξεκίνησε σπουδές για σταδιοδρομία τραπεζικού, πλην όμως η οικονομική ανάγκη τον υποχρέωσε το 1923 να συμμετάσχει ως μέλος σε θεατρικό θίασο όπου και ακολούθησε το επάγγελμα του ηθοποιού. Το 1926, παράλληλα με την ενασχόλησή του με το θέατρο, στράφηκε προς τον κινηματογράφο. Πρώτος του ρόλος στον κινηματογράφο, που τον καθιέρωσε και ως κινηματογραφικό αστέρι, ήταν στην ταινία Οι άντρες, τι παλιάνθρωποι! (1932) σε σκηνοθεσία του Μάριο Καμερίνι. Η δε πρώτη του ταινία ως σκηνοθέτης ήταν το Δυο ντουζίνες κόκκινα τριαντάφυλλα (1940). Οι επόμενες ταινίες του, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως Λούστρο παπουτσιών (Sciuscia, 1946), Κλέφτης ποδηλάτων (Ladri Di Biciclette, 1948), Θαύμα στο Μιλάνο (Miracolo A Milano, 1951), Ό,τι μου αρνήθηκαν οι άνθρωποι (Umberto D., 1952) θεωρούνται κορυφαία έργα του νεορεαλισμού, καθώς εκφράζουν με πόνο και ανθρωπιά τη δραματική κοινωνική κατάσταση της μεταπολεμικής Ιταλίας (εγκαταλειμμένα παιδιά, άνεργοι, άστεγοι). Με την ταινία Η ατιμασμένη (La Ciociara, 1960), βασισμένη στο μυθιστόρημα του Αλμπέρτο Μοράβια και με πρωταγωνίστρια τη Σοφία Λόρεν, έκλεισε η νεορεαλιστική περίοδος. Έπειτα, ο Βιτόριο ντε Σίκα σκηνοθέτησε κυρίως εμπορικές ταινίες όπως Φιλουμένα Μαρτουράνο – Γάμος αλά ιταλικά (Matrimonio All’ Italiana, 1964) βασισμένη στο θεατρικό του Εντουάρντο Ντε Φιλίπο Φιλουμένα Μαρτουράνο. Ακόμα δύο ταινίες του, πάντως, κέρδισαν το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας: Χθες, σήμερα, αύριο (Ieri, Oggi E Domani, 1963) και Ο κήπος των Φίντζι-Κοντίνι (Il Giardino Dei Finzi Contini, 1970) που βασίζεται στο δημοφιλές μυθιστόρημα του Τζόρτζο Μπασάνι. Τελευταίες του ταινίες ήταν Το ιντερμέντσο μιας παντρεμένης (Una Breve Vacanza, 1974) και το Τελευταίο ταξίδι (Il Viaggio, 1974). Πέθανε στο Παρίσι το ίδιο έτος, 1974. Υπήρξε υποστηρικτής του κομμουνιστικού κόμματος Ιταλίας _Η πρεμιέρα της ταινίας του Τελευταίο ταξίδι έλαβε χώρα στο Παρίσι λίγο μετά τον θάνατό του.
Βιτόριο ντε Σίκα, ο πατέρας του νεορεαλισμού, τα τέσσερα Όσκαρ και το σφυρί και δρεπάνι
1901 Πέθανε η συγγραφέας Γιοχάνα Σπίρι που έγραψε τη γνωστή παιδική ιστορία της «Χάιντι»
1908 Γεννήθηκε ο Οδυσσέας Δημητριάδης, ένας μεγάλος μουσικός με πολύχρονη παρουσία στα μουσικά δρώμενα της ΕΣΣΔ
1908 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Δημήτρης Βικέλας, ποιητής και πεζογράφος, πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. («Λουκής Λάρας») (Γεν. 15/2/1835)
1913 Κατά το Β’ Βαλκανικό Πόλεμο, τα βουλγαρικά στρατεύματα υποχωρούν άτακτα προς την περιοχή του Νευροκοπίου, το οποίο έχει καταληφθεί από τις ελληνικές δυνάμεις.
1920 Οι ΗΠΑ καταργούν το εμπορικό εμπάργκο σε βάρος της Σοβιετικής Ρωσίας, σε ό,τι αφορά μη στρατιωτικά εμπορεύματα.
1925 Άρχισαν οι εργασίες χάραξης των ελληνοτουρκικών συνόρων, κατά μήκος του ποταμού Εβρου
1928 Το ψωμί σε φέτες για τοστ λανσάρεται για πρώτη φορά από αρτοβιομηχανία στο Τσίλικοθ του Μιζούρι.
1930 Πέθανε ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, βρετανός συγγραφέας μυθιστορημάτων μυστηρίου, με ήρωα τον ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς, τον οποίο εφόδιασε με επιστημονικές γνώσεις και ικανότητα εγκληματολογιών εργαστηριακών αναλύσεων, για τη διαλεύκανση των πολυάριθμων υποθέσεών του. Ασχολήθηκε ακόμη με τα ψυχικά (πνευματιστικά) φαινόμενα. (Γεν. 22/5/1859)
1936 Γεννήθηκε ο Νίκος Ξυλούρης, ο Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής, ο καλλιτέχνης και αγωνιστής, σφράγισε με τη φωνή του κάποιες από τις πιο δυνατές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού. Με τα τραγούδια του, συντρόφεψε το λαό μας στις αναζητήσεις και τους αγώνες του.
1937 Ξεκινά ο Β’ Ιαπωνοκινεζικός πόλεμος. Τα ιαπωνικά στρατεύματα, αφού χτύπησαν κινεζικά τμήματα στη γέφυρα Λιουνγκουτσάο, έξω από το Πεκίνο, άρχισαν να εισβάλλουν στη Βόρεια Κίνα και γρήγορα άπλωσαν τις πολεμικές επιχειρήσεις τους και στις άλλες κινεζικές επαρχίες. Ο πόλεμος έληξε ουσιαστικά με την ήττα της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 8 χρόνια αργότερα.
1940 Γεννήθηκε ο Ρίνγκο Σταρ, ντράμερ των Μπιτλς
1941 Οι – ουδέτερες ακόμη – ΗΠΑ αποβιβάζουν στρατιωτικές δυνάμεις στην Ισλανδία, για την αποτροπή κατάληψής της από τις δυνάμεις του Άξονα και την απόκτηση στρατηγικού πλεονεκτήματος στον Ατλαντικό.
1941 Αρχίζει το ένοπλο αντάρτικο στη Σερβία κατά των φασιστικών δυνάμεων κατοχής.
1944 Γεννήθηκε ο Ρόμπι Ρόμπερτσον, Αμερικανός ρόκερ, ηγέτης του συγκροτήματος «The Band»
1947 Αγνώστου ταυτότητος αντικείμενο εντοπίζεται στην περιοχή Ρόζγουελ του Νέου Μεξικού. Λέγεται ότι πρόκειται για UFO που συνετρίβη.
1948 Πέθανε ο Ζορζ Μπερνανός, Γάλλος συγγραφέας. («Κάτω από τον ήλιο του Σατανά»)
1950 Πέθανε ο Σαλβατόρε Τζουλιάνο, Ιταλός μαφιόζος. Σκοτώθηκε σε εμπλοκή με την αστυνομία
1950 Γεννήθηκε ο Χιούι Λιούις, Αμερικανός μουσικός και τραγουδιστής.
1946 Ο Γάλλος μηχανικός Λουί Ρεάρ επιδεικνύει το πρώτο μαγιό μπικίνι σε υπαίθρια επίδειξη μόδας στο Παρίσι.
1952 Στις ΗΠΑ, αεροσκάφος των αμερικανικών αερογραμμών πραγματοποιεί το γρηγορότερο υπερατλαντικό ταξίδι.
1969 Στον Καναδά, η γαλλική γλώσσα εξισώνεται με την αγγλική και αποτελούν τις δύο επίσημες γλώσσες του κράτους.
1972 ΗΠΑ και ΕΣΣΔ υπογράφουν συμφωνία συνεργασίας στις επιστήμες και την τεχνολογία.
1974 Η Δ. Γερμανία ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στο ποδόσφαιρο νικώντας την Ολλανδία στον τελικό με σκορ 2-1.
1978 τα Νησιά του Σολόμωντα γίνονται ανεξάρτητα και παύουν να είναι υπό αγγλική κτήση.
1983 Η δικαστής Σάρα ο’ Κόνορ από την Αριζόνα γίνεται η πρώτη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με εντολή του Προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν.
1988 στην Εθνική Βιβλιοθήκη εισάγονται τα μικροφίλμ – ευρύτερος εκσυγχρονισμός στην υπηρεσία συντήρησης.
2005 Τρομοκρατική επίθεση με 52 νεκρούς και πάνω από 700 τραυματίες συγκλονίζει το Λονδίνο και αποτελεί την αφορμή για περαιτέρω ένταση της «αντιτρομοκρατικής» καταστολής.
2019 Ελληνικές βουλευτικές εκλογές κατά τις οποίες η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με ποσοστό 39,85%, διαδεχόμενη την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.