Σαν σήμερα 🤔 5 Μαΐου __
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε
553 Αρχίζει τις εργασίες της στην Κωνσταντινούπολη η 5η Οικουμενική Σύνοδος, με θέμα την αίρεση του μονοφυσιτισμού.
1494 Ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάζεται στην Τζαμάικα και τη διεκδικεί για την Ισπανία.
1789 Συνέρχεται στις Βερσαλλίες το Συμβούλιο των Γενικών Τάξεων, που θα οδηγήσει στη Γαλλική Επανάσταση.
1813 Γεννιέται ο Δανός φιλόσοφος Σόρεν Κίρκεγκαρντ, θεμελιωτής του ρεύματος του υπαρξισμού.
1818 Γεννήθηκε ο Καρλ Μαρξ, Γερμανός φιλόσοφος, εισηγητής της κομμουνιστικής θεωρίας
1821 Πέθανε εξόριστος στο νησί της Αγίας Ελένης, ο αυτοκράτορας της Γαλλίας, Ναπολέων Βοναπάρτης
1833 Γεννιέται στο Αμβούργο ο Γιοχάνες Μπραμς. Ενας από τους σημαντικότερους συνθέτες του 19ου αιώνα
1835 Ανοίγει μεταξύ Βρυξελλών και Μέχελεν ο πρώτος σιδηρόδρομος στην ηπειρωτική Ευρώπη.
1860 Ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι σαλπάρει από τη Γένοβα, ηγούμενος της εκστρατείας των Χιλίων για να κατακτήσει το Βασίλειο των Δύο Σικελιών.
1882 Γεννήθηκε η Estelle Sylvia Pankhurst (Εστέλ Σύλβια Πάνκχερστ –πέθανε 27-Σεπ-1960) διακεκριμένη κομμουνίστρια και αντι-φασίστρια, πρωτοπόρος και ηγετική μορφή του κινήματος των σουφραζέτων για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1906 άρχισε να δουλεύει για την «Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών» (Women’s Social and Political Union, “WSPU”) με την αδελφή και τη μητέρα της. Σε αντίθεση με αυτές τάχτηκε με το εργατικό κίνημα και το 1914 ήρθε σε ρήξη με την WSPU, αφού θεωρούσε ότι η Ένωση έπρεπε να στοιχιστεί με το Εργατικό κόμμα και τον σοσιαλισμό. Η Σύλβια ίδρυσε την «Ομοσπονδία των Σουφραζετών Ανατολικού Λονδίνου» η οποία με τα χρόνια εξελίχθηκε πολιτικά και άλλαξε ανάλογα το όνομά της, αρχικά ως «Ομοσπονδία Ψήφου Γυναικών» και έπειτα ως «Σοσιαλιστική Ομοσπονδία Εργατών» (“Workers’ Socialist Federation”). Ίδρυσε την εφημερίδα “Women’s Dreadnought” (Dreadnought = δύναμη _ “θωρηκτό”) που αργότερα άλλαξε τίτλο σε “Workers Dreadnought” .
Η ομάδα συνέχισε να κινείται αριστερά και υιοθέτησε για λίγο το όνομα “Κομμουνιστικό Κόμμα (Βρετανικό Τμήμα της Τρίτης Διεθνούς)”(CP_BSTI), που αντιτίθετο στον κοινοβουλευτισμό, σε αντίθεση με τις απόψεις του ΚΚ Μεγάλης Βρετανίας (CPGB). Η Σύλβια Πάνκχερστ την εποχή εκείνη ήταν σημαντική μορφή του κομμουνιστικού κινήματος και συμμετείχε σε συναντήσεις της Διεθνούς στη Ρωσία και το Άμστερνταμ καθώς και σε συναντήσεις του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Διαφώνησε με τον Λένιν και υποστήριξε αριστερούς κομμουνιστές όπως τον Αμαντέο Μπορντίγκα και τον Άντον Πάννεκουκ.
1889 Γεννιέται ο συγγραφέας Βασίλης Ρώτας
1893 Κραχ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η καπιταλιστική κρίση στις ΗΠΑ οξύνεται και βαθαίνει. Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες χάνουν τη δουλειά τους, με την ανεργία να εκτοξεύεται σε μόλις δύο χρόνια από 3% σε 18,4%.
1912 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της «Πράβντα», όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος των Μπολσεβίκων. Η 5η Μάη καθιερώνεται ως Μέρα του Επαναστατικού Τύπου.
1916 Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας γνωστοποιεί ότι στο εξής θα δίνονται δάνεια και στις γυναίκες.
1919 Γεννήθηκε ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, στρατιωτικός και ιθύνων νους του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου
1921 Κυκλοφορεί το διάσημο άρωμα της Κοκό Σανέλ, “Νο 5”.
1936 Ο Ιταλός στρατηγός Μπαντόλιο καταλαμβάνει την Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αβησσυνίας (της σημερινής Αιθιοπίας), που πλέον καθίστατο αποικία της φασιστικής Ιταλίας. Στη διάρκεια του πολέμου, που διήρκεσε σχεδόν 7 μήνες, ο Ιταλικός ιμπεριαλισμός διέπραξε ανείπωτες ωμότητες, κάνοντας χρήση δηλητηριωδών αερίων, κλπ. Ο λαός της Αιθιοπίας, που δεν διέθετε παρά πενιχρά μέσα για την άμυνά του, μέτρησε πάνω από 275.000 νεκρούς και μισό εκατομμύριο τραυματίες. Οι Ιταλοί εκδιώχθηκαν από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας ακριβώς 5 χρόνια αργότερα, το 1941
1941 Ο Χαϊλέ Σελασιέ επιστρέφει στο θρόνο της Αιθιοπίας, πέντε χρόνια μετά την ανατροπή και την εξορία του από τους Ιταλούς.
1945 Ξεκινά λαϊκή εξέγερση στην Πράγα, που καταλήγει 3 ημέρες μετά στην απελευθέρωσή της από τους Ναζί (μόλις ο Κόκκινος Στρατός έφτασε στις παρυφές της πόλης).
1945 Απελευθερώνεται το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν (Konzentrationlager _KZ Mauthausen – Gusen) το Ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης στην Αυστρία.
Πολλά μονοπώλια χρησιμοποίησαν κρατούμενους για τσάμπα δουλειά _Ανάμεσα σε αυτά:
- DESt
- Accumulatoren-Fabrik AFA (ο βασικός προμηθευτής συσσωρευτών για τα υποβρύχια (U-Boote))
- Bayer (ο κύριος προμηθευτής φαρμακευτικού υλικού στη Γερμανία)
- Deutsche Bergwerks- und Hüttenbau
- Eisenwerke Oberdonau (εταιρεία με έδρα το Λιντς, από τους μεγαλύτερους προμηθευτές χάλυβα για την κατασκευή θωρακισμένων)
- Flugmotorenwerke Ostmark (κατασκευαστής κινητήρων αεροσκαφών)
- Otto Eberhard Patronenfabrik (εταιρεία παραγωγής πυρομαχικών)
- Heinkel και Messerschmitt (εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών, κατασκεύαζαν επίσης τις ατράκτους των βλημάτων V-2)
- Hofherr und Schranz (εταιρεία κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων)
- Österreichische Sauerwerks (κατασκευάστρια εταιρεία όπλων)
- Rax-Werke (μηχανές και κατευθυνόμενα βλήματα V-2)
- Steyr (εργοστάσιο μικρών όπλων)
- Steyr Daimler Puch (οχήματα και οπλικά συστήματα)
- Quarz GmbH (παράρτημα της Στάγιερ-Ντάιμλερ-Πουχ στην περιοχή της Μελκ, απασχολούσε περίπου 10.500 άτομα)
- Puch (εταιρεία κατασκευής οχημάτων)
- Arnold-Fischer-Forschungsstätten (έρευνες για υποβρύχιο ενεργειακό σταθμό, Passau I)
- Universale Hoch und Tiefbau (κατασκευή σηράγγων στο πέρασμα Loibl)
Κρατούμενος εκεί και ο θεατρικός συγγραφέας και λογοτέχνης Ιάκωβος Καμπανέλλης
1949 Ιδρύεται το Συμβούλιο της Ευρώπης.
1955 Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας γίνεται κυρίαρχο κράτος καθώς τερματίζεται και επίσημα η συμμαχική κατοχή. Την ίδια μέρα, η χώρα μπαίνει στο ΝΑΤΟ.
1961 Ο Άλαν Μπάρτλετ Σέπαρντ γίνεται ο πρώτος Αμερικανός κοσμοναύτης που ταξιδεύει στο διάστημα (δεύτερος στον κόσμο, μετά τον Σοβιετικό Γιούρι Γκαγκάριν).
1965 Πέθανε ο τροβαδούρος του ελαφρού τραγουδιού, Νίκος Γούναρης
1966 Πέθανε ο Παιδαγωγός Κώστας Σωτηρίου
1980 Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται για πρώτη φορά πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
1981 Ο 27χρονος Ιρλανδός Μπόμπι Σαντς (πολιτικός κρατούμενος, εκλεγμένος βουλευτής και μαχητής του ΙΡΑ) πεθαίνει στις φυλακές Λονγκ Κες της Βόρειας Ιρλανδίας, ύστερα από απεργία πείνας, που κράτησε 66 μέρες. Τον ακολούθησαν ακόμη εννέα κρατούμενοι, μέλη του ΙΡΑ.
1995 Πέθανε ο μεγάλος γραν μετρ σοβιετικός σκακιστής Μιχαήλ Μποτβίνικ. Διαδέχθηκε τον Αλεξάντρ Αλιέχιν στην κορυφή του παγκοσμίου σκακιού, όταν μετά το θάνατο του τελευταίου, ο Μποτβίνικ κέρδισε το τουρνουά υποψηφίων το οποίο διεξήχθη το 1948, και διατήρησε τον τίτλο του μέχρι το 1957, όταν τον απώλεσε από τον Βασίλι Σμισλόφ. Ανέκτησε τον τίτλο του στο ματς-ρεβάνς το 1958, αλλά τον ξαναέχασε το 1960 από τον Μιχαήλ Ταλ. Το 1961 όμως πήρε και πάλι πίσω τον τίτλο του από τον Ταλ, για να τον απωλέσει τελικά από τον Τιγκράν Πετροσιάν το 1963.
1999 Πέθανε ο ηθοποιός, Βασίλης Διαμαντόπουλος. Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει στο παρελθόν στον Ριζοσπάστη, τα χρόνια της ΕΑΜική Εθνικής Αντίστασης ήταν που «έβαλαν τα θεμέλια της σταθερότητάς μου στο ΚΚΕ. Κι επιπλέον πιστεύω ότι ο κομμουνισμός είναι στέρεος. Κυκλοφορεί μέσα στο ανθρώπινο αίμα. Ο Μαρξ δεν εφηύρε έτσι μια φιλοσοφία, αλλά την άντλησε από την ανθρώπινη πραγματικότητα. Είναι όνειρο ανθρώπινο, όνειρο δικό μας, το να υπάρξει μια κοινωνία ελεύθερη και οι άνθρωποι να ζουν με ισότητα και δικαιοσύνη».
2002 O Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για τρίτη φορά στην ιστορία του. Στον τελικό του φάιναλ-φορ που έγινε στην Μπολόνια της Ιταλίας επικράτησε της Κίντερ Μπολόνια με 89-83.
2004 Ο πίνακας «Αγόρι με πίπα» του Πάμπλο Πικάσο πωλείται από τον οίκο Σόθμπις της Νέας Υόρκης προς 104.168.000 δολάρια σε ανώνυμο αγοραστή και γίνεται το πιο ακριβό έργο τέχνης στον κόσμο, εκθρονίζοντας τον πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ «Πορτρέτο του δρ. Γκασέ», που είχε πωληθεί το 1990 στους Κρίστις προς 82,5 εκατομμύρια δολάρια.
2005 Στις εθνικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Τόνι Μπλερ εκλέγεται για τρίτη συνεχόμενη φορά πρωθυπουργός.
2010 Εκατοντάδες χιλιάδες λαού απεργούν και διαδηλώνουν κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Με στόχο την ανακοπή της λαϊκής ανάτασης και τη συκοφάντηση του λαϊκού κινήματος, προβοκάτορες επιτίθενται και πυρπολούν υποκατάστημα της «Μαρφίν», δολοφονώντας τρεις ανθρώπους.