Σαν σήμερα 30 Νοεμβρίου – Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε
1667 Γεννήθηκε ο Ιρλανδός κληρικός, σατυρικός συγγραφέας και ποιητής Τζόναθαν Σουίφτ, που συνέγραψε και το βιβλίο “Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ”
1700 Οι Σουηδοί υπό τον Κάρολο το 12ο νικούν τους Ρώσους του Μεγάλου Πέτρου στη Μάχη της Νάρβα.
1782 Αμερικανική Επανάσταση: Αντιπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Μεγάλη Βρετανία υπογράφουν στο Παρίσι τα προκαταρκτικά άρθρα της συνθήκης ειρήνης, η οποία θα επισημοποιηθεί το 1783.
1786 Καταργείται η θανατική ποινή στην Τοσκάνη, για πρώτη φορά στον κόσμο, από το Μέγα Δούκα της Τοσκάνης Λεοπόλδο Β’, μετέπειτα Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους.
1803 Στη Νέα Ορλεάνη, οι Ισπανοί πωλούν τη Λουιζιάνα στους Γάλλους, οι οποίοι με τη σειρά τους τη μεταπωλούν 20 μέρες αργότερα στις ΗΠΑ.
1823 Οι ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις απελευθερώνουν το Ναύπλιο.
1835 Γεννήθηκε ο Αμερικανός συγγραφέας και χιουμορίστας, Μαρκ Τουέιν, φιλολογικό ψευδώνυμο του Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς (“Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ”, “Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν”)
1853 Η Ναυμαχία της Σινώπης: Ο ρωσικός στόλος υπό τον Πάβελ Νακίμοφ καταναυαμαχεί τον Οθωμανικό υπό τον Οσμάν Πασά, στο πλαίσιο του Κριμαϊκού Πολέμου.
1872 Διεξάγεται στη Γλασκόβη ο πρώτος επίσημος διεθνής αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου: Σκωτία-Αγγλία 0-0.
1874 “Στηλιτικά”: Επεισόδια σημειώνονται στην Ελληνική Βουλή, καθώς ο προϋπολογισμός ψηφίζεται από την κυβέρνηση Βούλγαρη χωρίς τη νόμιμη απαρτία. Στις στήλες των εφημερίδων δημοσιεύονται για διαπόμπευση τα ονόματα των βουλευτών που στηρίζουν το Βούλγαρη.
1874 Γεννήθηκε ο Βρετανός πολιτικός, πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Ουίvστον Τσόρτσιλ
1886 Ανοίγει το παρισινό μιούζικ-χολ “Φολί Μπερζέρ”.
1892 Πέθανε ο νομομαθής και δικαστικός από το Μεσολόγγι, που διετέλεσε και πρωθυπουργός, Δημήτριος Βάλβης
1893 Ιδρύεται από τον Αντώνιο Καλλέργη η Τράπεζα Αθηνών
1900 Γερμανός μηχανικός επινοεί αυτοκίνητο με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς.
1900 Πέθανε ο Ιρλανδός συγγραφέας, Όσκαρ Ουάιλντ
1903 Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος δημοσιεύει στο λογοτεχνικό περιοδικό “Παναθήναια” το ιστορικό του άρθρο “Ένας ποιητής” για τον Καβάφη, με το οποίο ο αλεξανδρινός ποιητής γίνεται γνωστός στο ελληνικό κοινό.
1903 Η Θεσσαλονίκη αποκτά την πρώτη της μόνιμη κινηματογραφική αίθουσα, τα “Ολύμπια”.
1912 Οι Τούρκοι υποχωρούν στη Μακεδονία, αφού χάνουν και το τελευταίο οχυρό τους στην περιοχή, μετά τη νίκη των Σέρβων στη Ντίμπρα.
1917 Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εκδίδει το διάταγμα για την εθνικοποίηση της πρώτης ιδιωτικής επιχείρησης (Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).
1925 Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος απαγορεύει στις γυναίκες να φοράνε κοντά φουστάνια όταν βγαίνουν έξω. Το στρίφωμα δεν πρέπει να απέχει από το έδαφος περισσότερο των 30 εκατοστών.
1927 Η Σοβιετική Ένωση υποβάλλει, στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό της Κοινωνίας των Εθνών, πρόταση για τον πλήρη αφοπλισμό. Η πρόταση απορρίπτεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
1932 Στην Ελλάδα, καταργείται το Υπουργείο Υγιεινής και οι υπηρεσίες του ενσωματώνονται στο Υπουργείο Πρόνοιας.
1935 Μετά την παραίτηση του Γ. Κονδύλη σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Κ. Δεμερτζή. Προκηρύσσονται εκλογές για τις 26 του Γενάρη του 1936 με το αναλογικό σύστημα.
1935 Πέθανε ο πορτογάλος ποιητής και συγγραφέας Φερνάντο Πεσσόα (“Θαλασσινή Ωδή”)
1937 Γεννήθηκε ο Βρετανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, Ρίντλεϊ Σκοτ (“Blade Runner”, “Ο Μονομάχος”) και το 1949 ο ρόκερ, ηθοποιός και σόουμαν, Βλάσης Μπονάτσος.
1938 Αρχίζει η πλήρης ιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.
1939 Ξεσπά ο σοβιετοφινλανδικός πόλεμος.
1940 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μεγάλη νίκη των Ελλήνων επί των Ιταλών στο Πόγραδετς της Αλβανίας.
1943 Τάγματα Ασφαλείας οργανώνουν τρομοκρατικές επιδρομές στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου. Περίπου 1.700 ανάπηροι κλείστηκαν στις φυλακές Χατζηκώστα και στο 8ο στρατιωτικό νοσοκομείο, απ’ όπου στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Χαϊδάρι. Πολλοί απ’ αυτούς θα εκτελεστούν αργότερα από τις δυνάμεις κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
1944 Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» Γ. Παπανδρέου βγάζει διαταγή που καθορίζει τις 10 Δεκεμβρίου ως ημερομηνία διάλυσης του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής. Την επόμενη μέρα οι υπουργοί του ΕΑΜ παραιτούνται απ’ τη κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά της διαταγής πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.
1954 Μετεωρίτης περνά από την οροφή στο σαλόνι σπιτιού στην Αλαμπάμα και χτυπά την ένοικο στο γοφό.
1964 Εκτοξεύεται το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Ζοντ 2» με προορισμό τον Άρη. Η αποστολή δεν ήταν επιτυχής. Ωστόσο, 7 χρόνια αργότερα, η ΕΣΣΔ θα πετύχαινε την προσεδάφιση μη επανδρωμένου σκάφους στον Άρη («Μαρς 3»), που θα ήταν και η πρώτη στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος.
1966 Εγκαινιάζεται το Πανεπιστήμιο Πατρών.
1966 Τα νησιά Μπαρμπάντος ανεξαρτητοποιούνται από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1967 Ανακηρύσσεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Νότιας Υεμένης.
1979 Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ γίνεται ο πρώτος προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας, που παρακολουθεί, μετά από μια ολόκληρη χιλιετία, τη θεία λειτουργία σε ναό της ορθόδοξης εκκλησίας, στην Κωνσταντινούπολη.
1979 Κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία ένα από τα θρυλικά άλμπουμ της ροκ, το “The Wall” των Pink Floyd και πουλάει μέσα σε δύο εβδομάδες 6 εκατομμύρια αντίτυπα.
1981 Για την αντιμετώπιση του νέφους στο κέντρο της Αθήνας, αποφασίζεται η εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου στην αγορά και η εναλλάξ κυκλοφορία των αυτοκινήτων (μονά – ζυγά).
1992 Οι χουντικοί Παττακός, Ζωιτάκης, Μακαρέζος και Λαδάς υποβάλλουν αίτηση χάριτος.
1993 Η Γερουσία στην Ολλανδία εγκρίνει το νομοσχέδιο για την ευθανασία, με ψήφους 37 υπέρ και 34 κατά.
2015 Πέθανε ο ηθοποιός Μηνάς Χατζησάββας