1815 Ο Μπετόβεν συνοδεύει στο πιάνο την τενόρο Φραντς Βιλντ σε εκδήλωση για τα γενέθλια της Τσαρίνας, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Βιέννης. Είναι η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Μπετόβεν ως πιανίστα.
1822 Απεσταλμένοι της Υψηλής Πύλης δολοφονούν τον Αλή Πασά στη Μονή Αγίου Παντελεήμονα, στη νησίδα της λίμνης των Ιωαννίνων. Το πτώμα του αποκεφαλίζεται και το κεφάλι του στέλνεται ταριχευμένο στην Κωνσταντινούπολη.
1836 Θεμελιώνεται το κτίριο των Ανακτόρων στο λόφο της Mπουμπουνίστρας, σε σχέδια του βαυαρού αρχιτέκτονα, Φρίντριχ φον Γκέρτνερ. Πρόκειται για το σημερινό κτίριο της Βουλής.
1882 Γεννήθηκε η βρετανίδα συγγραφέας, Βιρτζίνια Γουλφ.
Γεννημένη στο Λονδίνο και μεγαλωμένη στην καρδιά του διανοητικού και φιλολογικού κατεστημένου της Αγγλίας, η Γουλφ από τα πρώτα της βήματα προσπάθησε ν’ απαλλαγεί από τους περιορισμούς και την υποκρισία της βικτωριανής αγγλικής κοινωνίας.
Ηταν κόρη του διακεκριμένου βικτοριανού διανοούμενου σερ Σέσλι Στέφεν και μυήθηκε από πολύ νωρίς στον κόσμο του Πνεύματος. Η Γουλφ άρχισε τη λογοτεχνική της δραστηριότητα στα 21 της χρόνια, δημοσιεύοντας λογοτεχνική κριτική σε λογοτεχνικό περιοδικό.
Με τον σύζυγό της Λέοναρντ Γουλφ θα ιδρύσουν το 1917 τον εκδοτικό οίκο “Χόγκαρθ”, συμβάλλοντας στην έκδοση όχι μόνο των δικών της έργων, αλλά και έργων μεγάλων συγγραφέων της εποχής, όπως του Τ. Σ. Ελιοτ και Ε. Μ. Φόρστερ.
Η Γουλφ στα έργα της δίνει έμφαση στον ψυχικό και εσωτερικό κόσμο των ηρώων της. Στο απόγειο της καλλιτεχνικής της πορείας φθάνει με τα έργα “Η κυρία Ντάλογουέι” και “Στο φάρο”, που θεωρείται το αριστούργημά της. Η Βιρτζίνια Γουλφ , καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της ζωής της, υπέφερε από νευρικές κρίσεις (Ισως αποτέλεσμα του συστηματικού βιασμού από τον ετεροθαλή αδελφό της), όταν ακόμη ήταν 13 χρόνων). Τελικά το 1941, θα δώσει μόνη της, τέλος στη ζωή της.
Το όνομά της συνδέεται με το φεμινιστικό κίνημα, όμως ο φεμινισμός της είναι περισσότερο συναισθηματικός, παρά ορθολογικός.
(Το βιογραφικό στηρίχτηκε κυρίω σε στοιχεία που αντλήσαμε από τον Ριζοσπάστη)
1915 Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ καλεί από τη Νέα Υόρκη τον Τόμας Γουότσον στο Σαν Φρανσίσκο, εγκαινιάζοντας την πρώτη διηπειρωτική τηλεφωνική γραμμή.
1925 Γεννήθηκε ο λαϊκός συνθέτης και βιρτουόζος του μπουζουκιού Γιώργος Ζαμπέτας,
1935 Ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος δίνει μία ιστορικά σημαντική διάλεξη “Περί συρρεαλισμού” στη Λέσχη Καλλιτεχνών, εισάγοντας ουσιαστικά τον υπερρεαλισμό στον ελληνικό χώρο.
Η εκτίμηση του Κ. Βάρναλη για τον υπερεαλισμό:
«Μπορεί ν’ ανήκω ψυχικώς και πνευματικώς σε άλλον κόσμο, ποιοτικά και χρονικά διαφορετικόν όμως δεν είμαι συντηρητικός και υπέρ των καλών παραδόσεων. Οι δυνατότητες του ξανανιωμού στην περιοχή της τέχνης είνε ανυπολόγιστες. Όμως την αξία των καινοτομιών δεν την κρίνω από της προθέσεως, παρά από τ’ αποτελέσματά της. Κι ως τώρα η Νεοελληνική σχόλη του υπερρεαλισμού δεν έδωσε έργα (εκτός από τα πεζογραφήματα του Εμπειρίκου), που να την επιβάλουν στη συνείδηση των προχωρημένων ανθρώπων.
Αλλ’ η ποίηση αυτή δεν καταργεί μοναχά τη λογική. Καταργεί και τους ρυθμούς και τα μέτρα, δηλαδή τεχνικά στοιχεία που δίνουνε διάρκεια στο λόγο και μουσικότητα. Οι πεζογραφικοί στίχοι δεν αθανατίζουν το περιεχόμενό τους και πολύ δύσκολα ξαναγυρίζει σ’ αυτούς όποιος τους διάβασε μια φορά. Κάνουν την εντύπωση του προχείρου και του εφήμερου. Ούτε ξένοι, ούτε δικοί μας νικήσανε το χρόνο με τον αμελημένο λόγο – ή τουλάχιστο δεν είχανε αρκετό ταλέντο να τον νικήσουν.
Αλλά υπάρχει κ’ η κοινωνική πλευρά του ζητήματος. Κάθε νέα σχόλη δεν είνε και σημείον ανόδου της ζωής· μπορεί να είνε και σύμπτωμα παρακμής. Κι’ αυτού είνε ο κόμπος. Πάντως, η υπερρεαλιστική σχόλη με την κατάργηση της λογικής, της γνώσης και της αισθητής εμπειρίας, αποτελεί κι αυτή μιαν από τις πολλές μορφές της φυγής από την πραγματικότητα. Είνε τέχνη ερμητική που δε φωτάει καθόλου, παρά πυκνώνει το σκοτάδι, που μέσα του παραπαίει ο κόσμος».
1938 Μονογράφεται η τελική συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας Telefunken για την εγκατάσταση Ραδιοφωνικού Σταθμού στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.
1942 Γεννήθηκε ο πορτογάλος Εουσέμπιο Ντα Σίλβα Φερέιρα, ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών
1945 Εκατό χιλιάδες λαού της Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν σε συλλαλητήριο ενάντια στις παραβιάσεις των λαϊκών ελευθεριών και στη μοναρχοφασιστική τρομοκρατία, για πραγματική δημοκρατική, αντιπροσωπευτική κυβέρνηση και τιμωρία των εθνοπροδοτών.
1962 Παραιτείται ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιάκωβος Βαβανάτσος, σε βάρος του οποίου υπάρχουν φήμες για διαβλητή ηθική συμπεριφορά.
1966 Απεργιακό κύμα απλώνεται σε όλη τη χώρα, καθώς απεργούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, οι υπάλληλοι καθαριότητας του δήμου, οι αρτεργάτες, οι κτηνίατροι, οι γεωπόνοι, οι δασοπόνοι, οι μηχανικοί και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.
1968 Αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης πραγματοποιεί επιτόπιες έρευνες στα στρατόπεδα της Γυάρου και της Λέρου και συντάσσει έκθεση – κόλαφο για τη χούντα.
1972 Δύο κυνηγοί ανακαλύπτουν μέσα σε μια σπηλιά σ’ ένα απομακρυσμένο σημείο της νήσου Γουάμ το Γιοκόι Σοΐτσι. Ο 57χρονος γιαπωνέζος ήταν λοχίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κρυβόταν, επί 28 χρόνια, νομίζοντας ότι ο πόλεμος συνεχίζεται.
1981 Η χήρα του Μάο Τσε Τούνγκ, Τζιανγκ Κινγκ, καταδικάζεται σε θάνατο, αφού κρίνεται ένοχη για “αντι-επαναστατικά εγκλήματα”.
1985 Πέθανε ο δικηγόρος και ηγετική μορφή της ελληνικής Αριστεράς, Ηλίας Ηλιού και το
1996 Η κρίση των Ιμίων: Ο δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός ότι η Τουρκία εγείρει εδαφικές αξιώσεις στα Ίμια, υψώνει την ελληνική σημαία στις βραχονησίδες Ίμια, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού.