Σαν σήμερα 👀 20 Ιουλίου
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε
356 π.Χ. Γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, βασιλιάς των Μακεδόνων. (Θαν. 10/6/323 π.Χ.)
1189 Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος τοποθετείται επίσημα ως δούκας της Νορμανδίας.
1776 Γεννήθηκε ο Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν, Σκοτσέζος ευγενής και διπλωμάτης, γνωστός από την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα. (Θαν. 14/11/1841)
1402 Μάχη της Άγκυρας: Ο Ταμερλάνος νικά τις δυνάμεις του σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Βαγιαζήτ Α΄.
1810 Η Κολομβία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.
1821 Ο Ομέρ Βρυώνης ανακαταλαμβάνει την Αθήνα και λύει την πολιορκία της Ακρόπολης.
1822 Ο οθωμανικός στόλος, αποτελούμενος από 84 πλοία, αποτυγχάνει να καταλάβει το Βασιλάδι Αιτωλοακαρνανίας στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.
1866 Πέθανε ο Georg Friedrich Bernhard Riemann (Μπέρναρντ Ρίμαν, γεννήθηκε 17 Σεπτεμβρίου 1826) Γερμανός μαθηματικός που συνεισέφερε στη μαθηματική ανάλυση, την τοπολογία, την αναλυτική θεωρία αριθμών και τη διαφορική γεωμετρία, προωθώντας τη μη ευκλείδεια γεωμετρία και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο μεταξύ άλλων και για τη θεμελίωση αργότερα της γενικής θεωρίας της σχετικότητας. Κατά τον D. Struik «με τον Ρίμαν φτάνουμε στον άνθρωπο που επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλον την πορεία των σύγχρονων μαθηματικών». Το έργο του Ρίμαν άνοιξε νέες ερευνητικές περιοχές συνδυάζοντας την ανάλυση με τη γεωμετρία και προσέφερε πολλά στην πραγματική ανάλυση: όρισε το ολοκλήρωμα Ρίμαν με τη βοήθεια των αθροισμάτων Ρίμαν, ανέπτυξε μια θεωρία για τις τριγωνομετρικές σειρές που δεν είναι σειρές Φουριέ — ένα πρώτο βήμα για μια θεωρία των γενικευμένων συναρτήσεων — και μελέτησε το διαφορικό ολοκλήρωμα Ρίμαν-Λιουβίλ. Πολύ γνωστές είναι και κάποιες συνεισφορές του Ρίμαν στη σύγχρονη αναλυτική Θεωρία αριθμών. Σε μία και μόνη σύντομη δημοσίευση (τη μοναδική του επί της θεωρίας αριθμών), εισήγαγε την αποκαλούμενη συνάρτηση ζ του Ρίμαν και έδειξε τη σημασία της για την κατανόηση της κατανομής των πρώτων αριθμών. Διατύπωσε μια σειρά από εικασίες σχετικές με ιδιότητες της συναρτήσεως ζ, μία από τις οποίες είναι η περιβόητη υπόθεση του Ρίμαν. Εφάρμοσε την αρχή του Ντίριχλετ από τον λογισμό των μεταβολών με σπουδαία αποτελέσματα. Η εργασία του στη μονοδρομία και στην υπεργεωμετρική συνάρτηση στους μιγαδικούς έκανε μεγάλη εντύπωση και καθιέρωσε μια βασική μέθοδο εργασίας με συναρτήσεις «λαβαίνοντας υπόψη μόνο τις ανωμαλίες τους».
1873 Γεννήθηκε ο Alberto Santos-Dumont (Αλμπέρτου Σάντους-Ντουμό, πέθανε 23 Ιουλίου 1932) Βραζιλιάνος πρωτοπόρος της αεροπορίας, εφευρέτης αεροναυπηγός και πιλότος. Γόνος πλούσιας οικογένειας, αφιερώθηκε στις αεροναυτικές μελέτες στο Παρίσι, όπου πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ενήλικης ζωής του. Σχεδίασε, κατασκεύασε και πέταξε το πρώτο πρακτικό αερόπλοιο, αποδεικνύοντας ότι η ελεγχόμενη πτήση για μία επανδρωμένη ανθρώπινη κατασκευή ήταν δυνατό να γίνει ρουτίνα. Αυτή η «κατάκτηση των αιθέρων», και ιδίως η βράβευσή του για την επιτυχημένη πτήση του γύρω από τον Πύργο του Άιφελ το 1901, τον κατέστησαν διάσημο.
Μετά την πρωτοπόρο εργασία του στα αερόπλοια, στράφηκε απότομα στα βαρύτερα του αέρα σκάφη και κατασκεύασε το «14-bis». Το 1906 το πέταξε ο ίδιος, σημειώνοντας την πρώτη πτήση βαρύτερου του αέρα σκάφους σε ευρωπαϊκό έδαφος, και την πρώτη πιστοποιημένη από τη Διεθνή Αεροναυτική Ομοσπονδία (FAI). Στην πατρίδα του, τη Βραζιλία, όπου το 1931 έγινε Ακαδημαϊκός, ο Σάντους-Ντουμό θεωρείται εθνικός ήρωας και ως ο πατέρας της αεροπλοΐας.
Ο Αλμπέρτου συναρπαζόταν από τις μηχανές και ως μικρό παιδί ακόμα έμαθε να οδηγεί τους ατμοκίνητους γεωργικούς ελκυστήρες και την ατμομηχανή του μικρού τρένου που χρησιμοποιούσαν στη φυτεία. Επίσης, ήταν θαυμαστής του Ιουλίου Βερν και είχε διαβάσει όλα τα βιβλία του πριν κλείσει τα δέκα του χρόνια. Αργότερα έγραψε στην αυτοβιογραφία του ότι το όνειρο να πετάξει τού ήρθε καθώς κοίταζε τους υπέροχους ουρανούς της Βραζιλίας κατά τα μακριά, ηλιόλουστα απογεύματα στη φυτεία.
1877 Στη Βαλτιμόρη, η αστυνομία σκοτώνει εννέα άτομα σε μία εξέγερση εργατών στο σιδηρόδρομο Βαλτιμόρης- Οχάιο.
1885 Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγγλίας νομιμοποιεί τον επαγγελματισμό στο ποδόσφαιρο.
1890 Κυκλοφορεί η εφημερίδα «Σοσιαλιστής» – όργανο του «Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου», που ίδρυσε ο Στ. Καλλέργης.
1893 Γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Α’, βασιλεύς των Ελλήνων,
1903 Το Βουλγαρικό Κομιτάτο εκδηλώνει επανάσταση με επίκεντρο τη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για τη γνωστή επανάσταση του Ηλί-ντεν (Ημέρα του προφήτη Ηλία), με σκοπό τη δημιουργία αυτόνομης Βουλγαρικής Μακεδονίας.
1908 Πέθανε ο συγγραφέας και πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Δημήτριος Βικέλας
1912 Στην Ικαρία εκδηλώνεται επανάσταση των κατοίκων κατά των τουρκικών αρχών. Ανακηρύσσεται η ”Ελεύθερη Πολιτεία Ικαρίας” και σχηματίζεται προσωρινή διοίκηση.
1914 Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, κατά τη συνάντησή του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, συμφωνεί με τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει μέρος στον ευρωπαϊκό πόλεμο και να ενταχθεί με τα κράτη της Τριπλής Συνεννόησης (Αντάντ).
1914 Γεννιέται στο Παλιοζογλώπι του Δήμου Ιτάμου στα Αγραφα της Καρδίτσας ο Χαρίλαος Φλωράκης.
Χαρίλαος Φλωράκης: Για πάντα παρών στους αγώνες για ένα καλύτερο αύριο
1917 Η Επιτροπή της Γιουγκοσλαβίας και το βασίλειο της Σερβίας υπογράφουν τη Διακήρυξη της Κέρκυρας, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός κράτους Νοτίων Σλάβων που συμπεριλαμβάνει Σέρβους, Κροάτες και Σλοβένους και “δημιουργεί” το μεταπολεμικό βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας.
1919 Γενικές απεργίες αλληλεγγύης στη Σοβιετική Ρωσία και Ουγγαρία πραγματοποιούνται σε Ιταλία και τη Σερβία.
1919 Γεννήθηκε ο Έντμουντ Χίλαρι, Νεοζηλανδός ορειβάτης
1923 Δολοφονείται ο αρχηγός των μεξικανών εξεγερμένων στρατηγός Πάντσο Βίγια
1924 Ιδρύεται η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) στο Παρίσι από τον Πιέρ Βίνσεντ. Στο έμβλημά της περιλαμβάνει ως αρχή της το σύνθημα “Gens Una Sumus” που σημαίνει “Είμαστε Ένας Κόσμος”.
1925 Γεννήθηκε ο Ζακ Ντελόρ, Γάλλος αστός οικονομολόγος και πολιτικός, γνωστό για τα “πακέτα” του, που μας άλλαξαν τα φώτα
1927 Συνέρχεται η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (20-25/7/1927), η οποία καταδικάζει τη νέα φραξιονιστική επίθεση των λικβινταριστών, χαρακτηρίζοντας την τάση αυτή μικροαστική αντιδραστική παρέκκλιση στο Κόμμα που ενθαρρύνθηκε από τη φραξιονιστική δράση της τροτσκιστικής-ζηνοβιεφικής αντιπολίτευσης στην ΕΣΣΔ.
Η Ολομέλεια καταδίκασε επίσης τη στάση των κεντριστών (Σ. Μάξιμου, Τ. Χαΐνογλου και Κ. Σκλάβου) που με τις παραιτήσεις τους από το Πολιτικό Γραφείο στην ουσία συντάχθηκαν με τους λικβινταριστές. Οι κεντριστές δήλωσαν αντίθετοι προς τους λικβινταριστές και απέσυραν τις παραιτήσεις τους.
1933 Πεντακόσιοι αυτοκινητιστές της Αθήνας κατεβαίνουν σε συγκέντρωση και εγκρίνουν ψήφισμα κατά των φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης σε βάρος τους. Η αστυνομία επιτίθεται κατά των διαδηλωτών.
1934 Εργατικοί αγώνες στις ΗΠΑ: Η αστυνομία της Μινεάπολης ανοίγει πυρ εναντίον οδηγών φορτηγών, σκοτώνοντας 2 και τραυματίζοντας 67.
1934 Γεννήθηκε η ηθοποιός, Αλίκη (Σταματίνα) Βουγιουκλάκη
1935 Αεροσκάφος της KLM πετώντας από το Μιλάνο προς τη Φραγκφούρτη συντρίβεται σε βουνό της Ελβετίας, σκοτώνοντας δεκατρία άτομα.
1936 Μεσημέρι, ώρα 12, αρχαία Ολυμπία. Πρώτη τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας. Η πρωθιέρεια Κούλα Πράτσικα ανάβει τη δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου Κώστα Κονδύλη. Η φλόγα θα φτάσει στο Βερολίνο 11 μέρες αργότερα, από 3.840 λαμπαδηδρόμους.
1936 Υπογράφεται στην Ελβετία η Συνθήκη του Μοντρέ, που παραχωρεί στην Τουρκία τον έλεγχο του Ελλήσποντου και του Βοσπόρου αλλά εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων όλων των κρατών σε καιρό ειρήνης.
1937 Πεθαίνει ο Ιταλός μηχανικός και εφευρέτης Γουλιέλμο Μαρκόνι (πατέρας του ραδιοφώνου), που το 1909 τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής μαζί με τον Καρλ Φ. Μπράουν για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της ασύρματης τηλεγραφίας.
1938 Γεννήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός, Nάταλι Γουντ
1940 Το περιοδικό Billboard εισάγει για πρώτη φορά τα τσαρτς των δημοφιλέστερων τραγουδιών.
1941 Ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν ενοποιεί τις Επιτροπές Εσωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφαλείας στο Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων και τοποθετεί επικεφαλής τον Λαβρέντι Μπέρια.
1944 Τα σοβιετικά στρατεύματα περνούν τον δυτικό Μπουγκ και αρχίζουν να απελευθερώνουν την Πολωνία. Την επόμενη μέρα ιδρύεται η Πολωνική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, ενώ η 1η Πολωνική Στρατιά και ο Λαϊκός Στρατός ενώνονται σε κοινό στρατιωτικό σώμα.
1944 Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αδόλφου Χίτλερ από τον συνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, ο οποίος τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό στην αίθουσα συσκέψεων του αρχηγείου του, στο Ράστενμπουργκ. Οι πρωταίτιοι είτε αυτοκτονούν, είτε εκτελούνται.
1947 Γεννήθηκε ο μεξικάνος ρόκερ, Κάρλος Σαντάνα
1949 Το Ισραήλ και η Συρία υπογράφουν εκεχειρία για να τερματίσουν το 19μηνο πόλεμο.
1969 Δύο από τα μέλη της αμερικανικής διαστημικής αποστολής «Απόλλων 11», οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που προσεδαφίζονται στη Σελήνη.
1973 Πέθανε ο κινέζος άσος του καράτε και ηθοποιός, Μπρους Λι
1974 Πραγματοποιείται η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, με τμήματα του τουρκικού στρατού να αποβιβάζονται στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Κύπρος: Πραξικόπημα – Εισβολή : Δύο όψεις του ιδίου νομίσματος
1981 Πέθανε ο συγγραφέας Δημήτρης Χατζής.
1989 Πέθανε ο ζωγράφος, Γιάννης Τσαρούχης
Γ. Τσαρούχης: Εξαθλιωμένοι και περιφρονημένοι οι άνθρωποι του λαού έχουν μια αριστοκρατικότητα
2001 Γένοβα: Ο Carlo Giuliani σκοτώνεται από τον Carabiniere Mario Placanica κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων με την ευκαιρία της G8
2012 Σφαγή Aurora: Ένας άντρας οπλισμένος με πιστόλι και βόμβες καπνού την πέφτει σε έναν κινηματογράφο στο προάστιο Aurora (κοντά στο Ντένβερ, Κολοράντο) κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας της τελευταίας ταινίας Batman, σκοτώνοντας 15 άτομα και τραυματίζοντας περισσότερους από 50 (2 πολύ σοβαρά), συμπεριλαμβανομένων αρκετών παιδιών.
2015 Ο Νίκος Χουλιαράς, Έλληνας ζωγράφος και τραγουδοποιός φεύγει από τη ζωή
2017 Πεθαίνει ο Τσέστερ Μπένινγκτον, Αμερικανός τραγουδιστής (Linkin Park)
Τελευταία νέα
Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter