Σοβαρές αντιδράσεις στους φοιτητικούς και γενικότερα εκπαιδευτικούς κύκλους της Ρωσίας έχει προκαλέσει η ίδρυση στη Μόσχα του λεγόμενου «Εκπαιδευτικού – επιστημονικού κέντρου “Ανώτατη Πολιτική Σχολή Ιβάν Ιλίν”». Η συγκεκριμένη «Ανώτατη Πολιτική Σχολή», που φέρει το όνομα του θεμελιωτή του ρωσικού φασισμού, Ιβάν Ιλίν, εμφανίστηκε στη ρωσική πρωτεύουσα, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ΑΕΙ στεγάζεται στις εγκαταστάσεις όπου στα χρόνια του σοσιαλισμού λειτουργούσε Ανώτατη Κομματική Σχολή της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης.
Εκεί, λοιπόν, οι ρωσικές αρχές αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα κέντρο καλλιέργειας και διασποράς των φασιστικών απόψεων του Ρώσου φιλοσόφου Ιβάν Ιλίν, θαυμαστή του Μουσολίνι και του Χίτλερ. Μάλιστα τοποθέτησαν επικεφαλής της τον φιλόσοφο Α. Ντούγκιν, γνωστό στη χώρα μας μεταξύ άλλων για τις στενές σχέσεις που είχε αναπτύξει με το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που η ρωσική ηγεσία, καπηλευόμενη τα αντιφασιστικά αισθήματα του ρωσικού λαού, κρύβει τους πραγματικούς στόχους της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία κάτω από τη μάσκα του υποτιθέμενου «αντιφασιστικού πολέμου με το φασιστικό καθεστώς του Κιέβου».
Την ίδια ώρα, ωστόσο, με πρωτοβουλία των φοιτητών του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου έχει ξεκινήσει καμπάνια ενάντια στην ίδρυση της «Ανώτατης Πολιτικής Σχολής Ιβάν Ιλίν».
Αυτή η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από φοιτητές και άλλων πανεπιστημίων, καθώς και από μέλη της ρωσικής ακαδημαϊκής κοινότητας, και μέσα σε λίγες μέρες έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 25.000 υπογραφές με αίτημα να ακυρωθεί η ίδρυση της Σχολής Ι. Ιλίν, κάτω από το σύνθημα «Έξω οι φασίστες από τις σχολές».
Η διοίκηση του Πανεπιστημίου, αφού επικαλέστηκε την …«ακαδημαϊκή ανεξαρτησία», στη συνέχεια προσπάθησε με τρομοκρατία να κάμψει τις φοιτητικές αντιδράσεις, ενώ και ανώτατα πολιτικά πρόσωπα έτρεξαν να την καλύψουν.
Έτσι, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Β. Βολόντιν, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας», παρενέβη δημόσια δηλώνοντας ότι «κατανοώ την ευαισθησία των φοιτητών και είμαι υπέρ του διαλόγου, αλλά δεν είναι καιρός για πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκάνδαλα», καθώς επίσης ότι «δεν θα πρέπει οι όποιες πολιτικές απόψεις να τεθούν πάνω από τα συμφέροντα της χώρας». Με αυτόν τον τρόπο ανακύκλωσε τις δηλώσεις του επικεφαλής της σχολής, Α. Ντούγκιν, και άλλων εθνικιστικών κύκλων, που επεδίωξαν να επιρρίψουν τις ευθύνες για τις διαμαρτυρίες σε «πράκτορες της Ουκρανίας» ή στην «6η φάλαγγα ακροαριστερών» κ.ο.κ.
Από τη μεριά του ο Ντμίτρι Πεσκόφ, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπογράμμισε πως «ο Βλ. Πούτιν επανειλημμένα έχει αναφερθεί (εγκωμιαστικά) στον Ιλίν. Και, σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε απαράδεκτες τις προσβολές στον Ντούγκιν».
Και η αλήθεια είναι ότι ο Πούτιν όχι μόνο έχει διαφημίσει τον φασίστα Ιλίν και το έργο του σε πολλές δημόσιες παρεμβάσεις του, αλλά έχει καταθέσει και λουλούδια στο μνήμα του. Με τη δήλωσή του ο Πεσκόφ για άλλη μια φορά πήρε υπό την «προεδρική προστασία» τον Ντούγκιν.
Για όσους δεν γνωρίζουν, να σημειώσουμε ότι τη δεκαετία του ’80, λίγα χρόνια πριν την περεστρόικα, συμμετέχοντας ως έφηβος τότε στην παράνομη φασιστική οργάνωση με τίτλο «Μαύρο τάγμα των SS» ο Ντούγκιν είχε αναλάβει να μεταφράζει έργα του φασίστα φιλοσόφου Ιούλιου Εβολα. Οι δε συνεδριάσεις αυτού του φασιστικού μορφώματος, σύμφωνα με μαρτυρίες, ξεκινούσαν με το επιφώνημα «Χάιλ Χίτλερ»…
Πλέον οι μάσκες του «αντιφασισμού» της ρωσικής αστικής τάξης και του κράτους της «ζαρώνουν» επικίνδυνα…
Πηγή: 902.gr