Τρία είναι τα βασικά στοιχεία του αποτελέσματος των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία: Πρώτον η πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» του Βλ. Πούτιν, δεύτερον η άνοδος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και τρίτον οι κατηγορίες από μέρος της αντιπολίτευσης για νόθευση του αποτελέσματος.
Εκ μέρους του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, ο Αντρέι Τούρτσακ ανακοίνωσε πως ο κυβερνητικός σχηματισμός κέρδισε τουλάχιστον 315 έδρες από τις 450 της Δούμα (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) και χαιρέτισε μια «φανερή και καθαρή» νίκη, παρά τις κατηγορίες για νοθεία που διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση.
Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το κόμμα του Πούτιν λαμβάνει περίπου 49,8% των ψήφων, ενώ ακολουθεί το ΚΚΡΟ με 19,41% έχοντας καταγράψει σημαντικότατη άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.
Το αποτέλεσμα αυτό σηματοδοτεί μια οπισθοχώρηση σε σχέση με το 2016, όταν η Ενωμένη Ρωσία είχε εξασφαλίσει το 54% των ψήφων. Το κόμμα είχε εκλέξει τότε 334 βουλευτές.
Ακολουθεί το – ακροδεξιάς ιδεολογικής απόχρωσης – Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, το φιλελεύθερο κόμμα «Νέοι Άνθρωποι» και ο κεντροαριστερός συνασπισμός «Δίκαιη Ρωσία».
«Εμπόδια» στη δράση των κομμουνιστών
Υπενθυμίζεται ότι, εδώ και μεγάλο διάστημα, οι μηχανισμοί της κυβέρνησης Πούτιν επιχείρησαν να βάλουν εμπόδια στην πολιτική δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως και άλλων, μικρότερων, κομμουνιστικών κομμάτων, όπως το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας.
Πρόσφατα, το ΚΚΡΟ με ανακοίνωσή του είχε καταγγέλλει περιορισμένη προβολή από τα ΜΜΕ, σε αντίθεση με την υπέρμετρη προβολή της δραστηριότητας του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» του Βλ. Πούτιν, προσθέτοντας την προσπάθεια μαζικής λογοκρισίας δημοσιογράφων και ΜΜΕ «σύμφωνα με τα νέα άρθρα του ποινικού κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Δυο μήνες πριν τις εκλογές, τον περασμένο Ιούλιο, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαγόρευε σε έναν βασικό υποψήφιο του Κομμουνιστικού Κόμματος, τον πρώην υποψήφιο πρόεδρο Πάβελ Γκραντίνιν, απ’ το να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία.
Ασχέτως της ιδεολογικής και πολιτικής γραμμής ακολουθεί η ηγεσία του ΚΚΡΟ τα τελευταία χρόνια, αυτό που αποτελεί γεγονός είναι πως η αστικής τάξη της Ρωσίας συνεχίζει να φοβάται την οργανωμένη δράση της εργατικής τάξης, την κομμουνιστική ιδεολογία και την κληρονομιά της Σοβιετικής Ένωσης. Ο συνεχής αντικομμουνισμός, οι επιθέσεις στον Λένιν και την ιστορία της ΕΣΣΔ από τα αστικά μέσα (ακόμη και απ’ τον ίδιο τον πρόεδρο Πούτιν), αποτελούν σαφείς ενδείξεις ότι το «φάντασμα» του κομμουνισμού συνεχίζει να πλανάται πάνω απ’ τα κεφάλια της αστικής τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων.