.Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Σάββατο ότι θεωρεί πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «περισσότερο βλάπτει παρά βοηθάει το Ισραήλ», σχολιάζοντας την προσέγγισή του στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Μια δήλωση για να αμβλύνει την εντεινόμενη λαϊκή κατακραυγή για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους στη Γάζα και τους θανάτους παιδιών από πείνα που προκαλεί ο εγκληματικός πόλεμος του Ισραήλ. Ρίχνει την ευθύνη στον Νετανιάχου όμως την ίδια στιγμή δικαιολογεί τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να διακόψει τις παραδόσεις όπλων στο κράτος δολοφόνο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο MSNBC, ο αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που δέχθηκε στις 7 Οκτωβρίου. Υπογράμμισε ωστόσο ότι ο Νετανιάχου «πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις αθώες ζωές που χάνονται». Ο Μπάιντεν είπε μεταξύ άλλων ότι ο απολογισμός των νεκρών από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας «είναι αντίθετος με όσα πρεσβεύει το Ισραήλ». «Και νομίζω ότι είναι μεγάλο λάθος», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς εάν αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον ίδιο μια ισραηλινή επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε καταφατικά. Ωστόσο, φρόντισε να διευκρινίσει ότι δεν σκοπεύει να διακόψει τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων στο Ισραήλ. «Δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή εξαιτίας της οποίας θα διακόψω τις παραδόσεις όπλων ώστε να μην έχουν τον Σιδηρούν Θόλο να τους προστατεύει», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ.
Επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά, ότι με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ το Ισραήλ συνεχίζει το μακελειό σε βάρος των Παλαιστινίων της Γάζας, προωθώντας τα σχέδια μακροπρόθεσμης κατοχής της περιοχής μέσω της δημιουργίας «αποστρατιωτικοποιημένων» ζωνών και υπονόμευσης της ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας (που θα γινόταν με πραγματική άρση του αποκλεισμού), μέσω «προσωρινού λιμανιού» από τις ΗΠΑ και θαλάσσιου «διαδρόμου» σε συντονισμό με τις Βρυξέλλες.