Με αφορμή σειρά δικαστικών υποθέσεων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, στις οποίες άνθρωποι που προσπάθησαν να φτάσουν δια θαλάσσης σε ευρωπαϊκά εδάφη για να ζητήσουν άσυλο, εγκαλούνται ως «εγκληματίες» και απειλούνται με σοβαρές ποινές, η Τageszeitung (TAZ) του Βερολίνου φιλοξενεί σχετικό εκτενές ρεπορτάζ, αλλά και σχόλιο, στο σημερινό της πρωτοσέλιδο. Όπως αναφέρει το σχόλιο σχετικά με την Ελλάδα: «Πιο εύκολα μπορεί να γλιτώσει κανείς στην Ελλάδα αν καταδικαστεί για ληστεία σε τράπεζα παρά αν οδηγήσει μια βάρκα με πρόσφυγες στο Αιγαίο».
Η αυστηροποίηση των σχετικών ποινών οδηγεί όμως σε ένα παράδοξο: «Πολλοί από τους πραγματικούς διακινητές καταλήγουν στην εξής πρακτική: δεν οδηγούν πλέον οι ίδιοι τα προσφυγικά πλοιάρια. Αντίθετα αφήνουν τους πρόσφυγες να το κάνουν μόνοι τους – οι περισσότεροι όμως δεν μπορούν καν να κολυμπήσουν, βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη και συχνά πνίγονται. Η αύξηση των ορίων των ποινών αγνοεί όμως το ερώτημα, εάν οι κατηγορούμενοι βγάζουν όντως κέρδος ή όχι. Αυτοί που προσπαθούν να βγάλουν κέρδος με κάθε τρόπο είναι οι διακινητές».
Μάλιστα, όπως παρατηρεί η ΤΑΖ, σύμφωνα με αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, εισαγγελείς και δικαστές «μπορούν να αντιμετωπίζουν πρόσφυγες σαν να διατηρούν μαφιόζικη επιχείρηση, μολονότι όχι μόνο οι ίδιοι δεν είχαν οικονομικό όφελος αλλά αντίθετα πλήρωσαν στην Τουρκία». «Όποιος φτάνει εδώ για να ζητήσει προστασία πρέπει να περιμένει ότι μπορεί να καταλήξει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, μερικές φορές ισόβια», σημειώνει η ΤΑΖ.