Επιμέλεια – Μετάφραση: Bαγγέλης Γονατάς //
O Oμπάμα υπογράφει νόμο για την οικονομική “διάσωση” του Πουέρτο Ρίκο
Μετά από την έγκριση από την Γερουσία των ΗΠΑ με 68 ψήφους έναντι 32, ο βορειοαμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επικύρωσε νόμο για την αναδιάρθρωση του χρέους του Πουέρτο Ρίκο, ύψους 70 δις δολαρίων. Ο νόμος που έγινε γνωστός ως “Νόμος Υπόσχεση” υπογράφτηκε την Πέμπτη από τον Ομπάμα, σαν το τελευταίο μέτρο για την αναδιάρθρωση του χρέους της νησιωτικής χώρας.
“Αυτή η νομοθεσία δεν είναι η τέλεια, όμως είναι ένα πρώτο βήμα για να την οικονομική ανάκαμψη και την αποκατάσταση της ελπίδας εκατομμυρίων βορειοαμερικανών που ονομάζουν το Πουέρτο Ρίκο σπίτι τους”, αναφέρει σχετικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.
Το χρέος του Πουέρτο Ρίκο προς τις ΗΠΑ ανέρχεται σε 73 δις δολάρια και την 1η Ιουλίου θα πρέπει να καταβάλλει δόση 2 δις δολαρίων και μία νέα μη πληρωμή, θα δημιουργούσε “χαοτική κατάσταση” και θα προκαλούσε “σοβαρές συνέπειες”. Το Πουέρτο Ρίκο δεν έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα τρεις πληρωμές του χρέους του, τον Αύγουστο του 2015, τον Γενάρη και τον Μάιο του 2016.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ποσό χρέους 700 εκατομμυρίων δολαρίων είναι εγγυημένο με βάση το Σύνταγμα, το οποίο καθορίζει ότι η πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε άλλης κρατικής δαπάνης, ακόμα και της παροχής δημόσιων υπηρεσιών.
Το Πουέρτο Ρίκο είναι μια αποικία των ΗΠΑ, παρ ότι από το 1952 ονομάζεται “Ελεύθερο Συνεργαζόμενο Κράτος”. Είναι μια περιοχή με περιορισμένη αυτοδιοίκηση που έχει ένα Σύνταγμα για την διαχείριση των εσωτερικών του υποθέσεων, του οποίου όμως η κυριαρχία ασκείται από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Ο βορειοαμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η υπογραφή (του νόμου) έγινε με την δέσμευση να συνεχίζουμε να δουλεύουμε “με το Κογκρέσο και τον λαό του Πουέρτο Ρίκο για να ξαναγυρίσει η οικονομική ανάπτυξη και οι ευκαιρίες”.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg οι ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις του Πουέρτο Ρίκο θα δημιουργήσουν μια πρόσθετη οφειλή από τόκους, ύψους ενός δις δολαρίων.
Στη νησί, σύμφωνα με την απογραφή του 2010, ζουν σήμερα 3.725.789 κάτοικοι ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν 4.623.716 Πορτορικανοί.
Αυτή είναι η πρώτη μαζική μη πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων στην ιστορία του νησιού της Καραιβικής.
Πηγή (στα ισπανικά): telesurtv.net