Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πόλη Χιούστον του Τέξας για να τιμήσουν τη μνήμη του 46χρονου Αφροαμερικανού, Τζορτζ Φλόιντ, η δολοφονία του οποίου από ένα λευκό αστυνομικό, προκάλεσε κύμα οργής και ογκώδεις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο, ενάντια στο ρατσισμό και την αστυνομική βία.
Περίπου 2.500 άνθρωποι παραβρέθηκαν στην κηδεία ενώ είχαν προηγηθεί τελετές στη μνήμη του στη Μινεάπολη την πόλη όπου έζησε ο Φλόιντ αφότου εγκατέλειψε το Χιούστον και στο Ρίφορντ, στην πόλη της Βόρειας Καρολίνας όπου είχε γεννηθεί.
Η κηδεία διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες και μεταδόθηκε ζωντανά από όλα τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα.
«Μπορώ να αναπνεύσω και όσο αναπνέω η δικαισύνη θα αποδοθεί» είπε στη διάρκεια ομιλίας ο ανιψιός του Φλόιντ, Μπρούκλιν Γουίλιαμς, κάνοντας λόγο «όχι απλά για μια δολοφονία αλλά ένα έγκλημα μίσους».
«Είναι ώρα να τιμήσουμε τη ζωή του», είπε η πάστορας Μία Ράιτ στην κατάμεστη από κόσμο εκκλησία Fountain of Praise. «Ίσως να κλάψουμε, να πενθήσουμε, όμως θα βρούμε την ανακούφιση και την ελπίδα», συμπλήρωσε, καθώς άνοιξε την τελετή.
Από την πλευρά τους αστυνομικοί του Χιούστον απέτισαν φόρο τιμής στον Φλόιντ συνοδεύοντας την άμαξα που μετέφερε το χρυσό φέρετρο.
Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία, η σορός του μεταφέρθηκε στη γειτονική πόλη Πέρλαντ για την ταφή, δίπλα στο μνήμα της μητέρας του.
Κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας, προβλήθηκε και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του υποψήφιου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναλώθηκε στις γνωστές διακηρύξεις περί ανάγκης «φυλετικής δικαιοσύνης», χωρίς ωστόσο να πει κουβέντα για τις ρατσιστικές δολοφονίες και την αστυνομική βία που υπήρχαν και την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου ο Μπάιντεν υπήρξε αντιπρόεδρος.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και ο Δημοκρατικός βουλευτής του Τέξας Αλ Γκριν, ενώ μίλησε και ο δήμαρχος του Χιούστον, Σιλβέστερ Τέρνερ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει ένα διάταγμα που θα προωθεί «μεταρρυθμίσεις» στην αστυνομία και ότι η 9η Ιούνη θα κηρυχθεί «Μέρα του Τζόρτζ Φλόιντ».