Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, αποφασιστικότητας και με τη μεγαλύτερη συμμετοχή Φοιτητικών Συλλόγων από κάθε άλλη φορά ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της Πανελλαδικής Συνάντησης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), γράφοντας ιστορία και ανοίγοντας νέους δρόμους για το φοιτητικό κίνημα και την αναζωογόνηση του.
Οι διαδικασίες της Συνάντησης ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ με την εκλογή νέας Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΜΑΣ και νέας Εκτελεστικής Γραμματείας.
Στο πλαίσιο των εργασιών της έγινε συνάντηση των εκπροσώπων των Φοιτητικών Συλλόγων από τις καθηγητικές σχολές που συμμετείχαν, που επικεντρώθηκε στον συντονισμό της δράσης τους ενάντια στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία τους που προωθείται από τον νέο νόμο – πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Επίσης έγινε συνάντηση πανελλαδικού συντονισμού των εκπροσώπων των Συλλόγων Φοιτητών Ιατρικής, που διευρύνθηκε και από άλλους Συλλόγους σχολών Υγείας, που επικεντρώθηκε στον νόμο που ψηφίστηκε χθες, που τον αντιπαλεύει το σύνολο του υγειονομικού κλάδου και συζήτησαν για την κοινή τους πάλη να τον αφήσουν στα χαρτιά. Τέλος έγινε ξεχωριστή συνάντηση όλων των Συλλόγων Οικοτρόφων της χώρας, που αντάλλαξαν και μετέφεραν πείρα για τα θέματα που αντιμετωπίζουν.
Η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ επίσης καθώς επικεντρώθηκε στον προβληματισμό της στο τι φοιτητικό κίνημα έχουμε ανάγκη σήμερα, ενέκρινε ψήφισμα για την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ.
Στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Συνάντησης προβλήθηκαν επίσης σε βίντεο, μηνύματα φοιτητών από την Ισπανία και το Μέτωπο Φοιτητών (FDE), καθώς και μήνυμα φοιτητών και φοιτητριών από πανεπιστήμια της Ιταλίας.
Από το μεσημέρι που ξεκίνησαν οι εργασίες και αισιοδοξίας, ξεδιπλώθηκε στη Συνάντηση μια ζωντανή, πλούσια συζήτηση, σε μαχητικό κλίμα και μεταφέρθηκε πείρα από δεκάδες συλλόγους, από όλη τη χώρα, πείρα που θα μεταδώσουν με τη σειρά τους μεταφέροντας το μήνυμα αυτό αισιοδοξίας στον κάθε φοιτητή και φοιτήτρια της χώρας, με πλήρη συναίσθηση ότι αυτή η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ έγραψε ιστορία.
“Συντονισμός δράσης και κλιμάκωση της πάλης για τις ανάγκες μας, για τα μορφωτικά μας δικαιώματα, να δυναμώσει η πρωτοπόρα δράση, η διεκδίκηση, οι πρωτοβουλίες σε κάθε σύλλογο να γίνει βήμα για τη μαζικοποίηση στη δράση των συλλόγων. Μπορούμε να τα καταφέρουμε έχουμε μπροστά μας νέους μεγάλους αγώνες, είμαστε έτοιμοι να τους υποδεχτούμε!”, ήταν το μήνυμα που επισφράγισε τις εργασίες.
Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 122 Φοιτητικούς Συλλόγους, από 8 επιτροπές φοιτητών και 5 επιτροπές ετών.
Στη συνάντηση χαιρέτισαν ο Μάρκος Μπεκρής, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, η Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Βάσω Λυμπερόγιαννη, μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, ο Γιώργος Παυλής, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, ο Αλέξης Παναγιώτου, από την Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών, ο Νίκος Παπαλεξίου, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) και ο Χάρης Χουρδάκης, από τη Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων. (Διαβάστε παρακάτω)
Η εισήγηση έγινε από τον Παντελή Αρζόγλου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φυσικού Αθήνας. «Έχουμε μια ζωή να κερδίσουμε» τόνισε μεταξύ άλλων περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά εκείνα που πρέπει να έχει σήμερα το κίνημα, την ανάγκη να δυναμώσει η συμμετοχή των φοιτητών και φοιτητριών στους Συλλόγους και οι αγώνες να δυναμώσουν, να αποκτήσουν ενιαία πανελλαδική έκφραση. Σε αυτή την κατεύθυνση τονίστηκε πως η συμμετοχή στην Πανελλαδική Συνάντηση «δείχνει την ανάγκη και τη δυνατότητα να να ανοίξει ο δρόμος το επόμενο διάστημα για την πανελλαδική έκφραση και οργάνωση του φοιτητικού κινήματος, την ανασύσταση της Ενιαίας Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας μετά τη διάλυσή της το 1995 οπότε πραγματοποιήθηκε το τελευταίο Πανσπουδαστικό Συνέδριο».
Χαιρετισμό εκ μέρους Γραμματείας της ΠΑΜΕ απηύθυνε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά που ανέβηκε στο βήμα καθώς ακουγόταν το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».
Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η πανελλαδική συνάντηση γίνεται «λίγους μήνες, μετά τη Πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ, μια σύσκεψη πραγματικό ορόσημο για την εργατική τάξη της χώρας μας όπου απέδειξε ότι η συσπείρωση σωματείων και συνδικαλιστών με το ΠΑΜΕ, το πρωτοπόρο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, συνεχώς κερδίζει έδαφος γιατί πλέον όλοι αναγνωρίζουν την υπαρκτή, μαχητική δύναμη του κινήματος με τη συμμετοχή των πρωτοπόρων εργατών που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο το οποίο όλα αυτά τα χρόνια είτε σε περίοδο κρίσης είτε σε περίοδο ανάκαμψης βάζει μπροστά τις ανάγκες τις δικές μας για δουλειά με δικαιώματα, για υγεία, για ασφάλεια στην εργασία και δεν περιμένει και δεν εναποθέτει την λύση σε μια κυβερνητική εναλλαγή. Σήμερα βρισκόμαστε στη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΜΑΣ κάτι που μας γεμίζει, τιμή, ελπίδα και περηφάνια” σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.”Εδώ σήμερα έσπασε κάθε ρεκόρ με τη συμμετοχή ΦΣ από κάθε γωνιά της χώρας , για να έχουμε ένα φοιτητικό κίνημα που θα υψώνει το ανάστημα του, που θα παλεύει και θα μάχεται για τις δικές του ανάγκες και δεν θα είναι η ουρά της εκάστοτε κυβέρνησης και η πρωτιά της Πανσπουδαστικής πρέπει να έχει και είμαστε σίγουροι ότι θα έχει συνέχεια».
Αναφέρθηκε στις μάχες που δόθηκαν από τους εργαζόμενους το προηγούμενο διάστημα και τα τους καρπούς που απέδωσαν αναδεικνύοντας σταθμούς από τη δράση και τους αγώνες των εργαζομένων στην COSCO, ξεδιπλώνοντας το χρονικό από τις πρώτες προσπάθειες δημιουργίας του σωματείου, τις πρώτες κινητοποιήσεις, τη στήριξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, των φοιτητών και φοιτητριών και πολλών ακόμα, απέναντι στις προσπάθειες τρομοκράτησης, τις τεράστιες δυσκολίες με τις οποίες αναμετρήθηκαν οι εργάτες, μέχρι την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης και την καθημερινή δράση για την εφαρμογή της, τα συμπεράσματα για αυτόν τον αγώνα.
«Γεμίζει κι εμάς τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια αγωνιστική αισιοδοξία το γεγονός ότι τόσοι νέοι που σπουδάζουν βρίσκονται εδώ, μέσα από συλλογικές διαδικασίες για να μοιραστούν την πείρα τους, τους προβληματισμούς μας, τις αγωνίες τους αλλά και να δηλώσουν την αποφασιστικότητά τους να σχεδιάσουν, να οργανώσουν την πάλη ενάντια στις πολιτικές που διαχρονικά υπηρέτησαν οι κυβερνήσεις και υποθηκεύουν τη ζωή μας, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ζωή, μόρφωση, δουλειά με δικαιώματα, να βάλουν το δικό τους λιθαράκι για το μέλλον που μας αξίζει», τόνισε εκ μέρους της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η πρόεδρος της Νίκη Χρονοπούλου. Αναφέρθηκε στις φορές που η πάλη των φοιτητικών συλλόγων ενώθηκε με τον αγώνα των εργαζόμενων στα πανεπιστήμια και με εκείνον χιλιάδων εργαζομένων σε πολλούς κλάδους και χώρους δουλειάς. «Απέναντι στον καταιγισμό των αντιλαϊκών μέτρων και των απωλειών, κόντρα στο σύστημα της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης, φοιτητές και εργαζόμενοι μπορούμε και πρέπει να βγούμε μπροστά, για νέες κατακτήσεις, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, να θέσουμε αγωνιστικά στο προσκήνιο της πραγματικές σύγχρονες ανάγκες μας», σημείωσε.
Εκ μέρους του προεδρείου της ΟΓΕ η Βάσω Λυμπερόγιαννη, αναφέρθηκε στη σημασία της Πανελλαδικής Συνάντησης σημειώνοντας πως «ενώ η επίθεση που δέχεστε σήμερα εσείς οι φοιτήτριες και οι φοιτητές εντείνεται, ευελπιστούμε ότι τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις σας θα αποτελέσουν εφαλτήριο για το δυνάμωμα του φοιτητικού κινήματος, αλλά και της κοινής συλλογικής δράσης». Τόνισε πως «σήμερα η κοινή δράση των φοιτητικών συλλόγων με την ΟΓΕ αποκτά εξαιρετική σημασία καθώς οι θέσεις της Ομοσπονδίας μας μπορούν να δώσουν ριζοσπαστικό προσανατολισμό στον προβληματισμό που αναπτύσσεται μέσα στις σχολές για την ανισότιμη θέση της γυναίκας, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στους όρους των σπουδών τους αλλά και στη ζωή τους συνολικότερα».
«Παίρνουμε παράδειγμα, δύναμη και αισιοδοξία όταν γίνουμε κι εμείς φοιτητές να συνεχίσουμε τους αγώνες», σημείωσε χαιρετίζοντας εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας ο Γιώργος Παυλής. Μίλησε για τις φορές που μαθητές και φοιτητές συναντήθηκαν στους δρόμους διεκδικώντας, στις κινητοποιήσεις του 2020, στη χρονιά σταθμό για το μαθητικό κίνημα, που στάθηκαν στο πλευρό τους. «Το σύνθημα “Μαθητές φοιτητές ενωμένοι νικητές” έχει αγκαλιαστεί από πολλούς και το κάναμε πράξη με τους αγώνες και την αλληλεγγύη», σημείωσε τονίζοντας πως «οι αγώνες των φοιτητών και ελπίδα γεμίζουν ελπίδα στους μαθητές κόντρα στις λογικές της παραίτησης και των ατομικών λύσεων».
«Η ΕΕΔΥΕ, οι αγωνιστές του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος είμαστε στο πλευρό σας στον δίκαιο αγώνα σας για το δικαίωμα στη μόρφωση, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα, για ένα πανεπιστήμιο πραγματικά δημόσιο και δωρεάν, που θα μορφώνει και θα δίνει τα απαραίτητα εφόδια, για έρευμα προσανατολισμένη στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών», τόνισε ο Οργανωτικός της Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Γρηγόρης Αναγνώστου από το βήμα της Πανελλαδικής Συνάντησης. Αναφέρθηκε στο πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιείται η Συνάντηση, σε μία περίοδο κλιμάκωσης των ανταγωνισμών και της επιθετικότητας, ανάμεσα στις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ – Ρωσία και Κίνα στο έδαφος τους πολύμηνου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, μετά την απαράδεκτη Ρωσική εισβολή τον Φλεβάρη.
Χαιρετισμό στη Συνάντηση απηύθυνε ο Αλέξης Παναγιώτου από την Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας που αναφέρθηκε στη δράση του ΜΑΣ και τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος στη χώρα μας.
Ο Νίκος Παπαλεξίου εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ στην ΠΟΣΔΕΠ εξέφρασε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, που όπως είπε, αναδεικνύουν καθημερινά πως τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο προβάλλοντας στόχους και ιδανικά για ριζικότερες αλλαγές σε επίπεδο κοινωνίας. Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των φοιτητών εκλογών που ανέδειξαν την Πανσπουδαστική πρώτη δύναμη πανελλαδικά μας γεμίζει δύναμη, αισιοδοξία και ελπίδα για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος ενάντια σε όσους επιδιώκουν να ενισχυθεί η ήδη πολύπλευρη διασύνδεση πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων. «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη εκείνων των δασκάλων σας που μέσα από την αγωνία για τη μετάδοση της γνώσης επιδιώκουμε να συμπορευτούμε με εσάς και το εργατικό ταξικό κίνημα, σε έναν διαρκή αγώνα ώστε να θέσουμε το πανεπιστήμιο και γενικά την επιστήμη στην υπηρεσία της επίλυσης των λαϊκών αναγκών» σημείωσε και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους στόχους που υπηρετεί ο νέος νόμος πλαίσιο και στους αγώνες που συνεχίζονται και εντείνονται για να μην εφαρμοστεί, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ και της συγκέντρωσης που έγινε νωρίτερα στο Σύνταγμα, μετέφερε στη Συνάντηση ο Χάρης Χουρδάκης. Με αφορμή το ελπιδοφόρο σύνθημα «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά» σημείωσε πως όσο το φοιτητικό κίνημα έχει βρεθεί σε προοδευτική ριζοσπαστική κατεύθυνση, έχει τροφοδοτήσει με επιστήμονες, με παράδειγμα τον χώρο της υγείας. Αναφέρθηκε στην εμπειρία από την κρίση και την πανδημία και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα σοβαρές για τα ΑμεΑ, που έδειξαν αφενός την πρόοδο της επιστήμης και αφετέρου την κατάσταση στα συστήματα υγείας, στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές ΑμεΑ με την προσβασιμότητα. Μεταξύ άλλων μίλησε για τους αγώνες των αναπήρων, το ότι όλος ο λαός πλήρωσε την κρίση, την πανδημία, τώρα είναι αντιμέτωπος με τις περικοπές, τον πόλεμο και την ακρίβεια, δηλώνοντας πως η ΣΕΑΑΝ λέει «ως εδώ» και δίνοντας ραντεβού σε μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιεί η ΣΕΑΑΝ στις 15 Δεκέμβρη μαζί με φοιτητές και νεολαία.
902.gr