Παρουσιάζει ο Ειρηναίος Μαράκης //
Στο τεύχος της αγαπημένης, εμβληματικής και ιστορικής κόμικ σειράς του Αστερίξ με τίτλο «Ο Αστερίξ και ο Υπεριταλικός» που κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 2017 και στα ελληνικά την επόμενη χρονιά από τις εξαιρετικές εκδόσεις Μαμούθ Comix έχουμε μια, ως συνήθως, διασκεδαστική ιστορία που περιλαμβάνει μια αδυσώπητη και μέχρι τελικής πτώσεως αρματοδρομία, που διασχίζει ολόκληρη την Ιταλία καθώς οι δύο ήρωες μας από το θρυλικό, γαλατικό χωριό συμμετέχουν στο μεγάλο γκραν πρι που διοργανώνει ο Ιούλιος Καίσαρας και μεταξύ άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν τον μυστηριώδη μασκοφόρο αρματοδρόμο Κοροναϊό (Coronavirus)!
Είναι μια ιστορία όπου κυριαρχούν παράξενοι ηνίοχοι από κάθε γωνιά της Αυτοκρατορίας (Βενετοί, Ετρούσκοι, ‘Ελληνες, Λουζιτανοί, Γότθοι, Αιγύπτιοι), πανέμορφα τοπία, εδέσματα που γαργαλάνε τις αισθήσεις, η κλασική πείνα του Οβελίξ και πάνω απ’ όλα, διασκεδαστικές κόντρες των αγαπημένων μας Γαλατών με Ρωμαίους και με όλες τις φυλές του τότε γνωστού κόσμου.
Διαβάζουμε στην σχετική περίληψη της ιστορίας:
«Βρισκόμαστε στο 50 π.Χ. όπου όλη η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διασχίζεται από δρόμους και λεωφόρους που εκτός από το αγαθό της μετακίνησης τώρα προσφέρουν και την υπέρτατη τέρψη του μηχανοκίνητου αγώνα. Και τι πιο κατάλληλο για να αναδείξει τον λαμπρό πολιτισμό της και τη σοφία του ο Ιούλιος από έναν αγώνα με κάρα και άρματα, με οδηγούς κ.λ.π, οι οποίοι θα αγωνιστούν μεν, ο νικητής θα είναι… Ρωμαίος δε. Και θα είναι αγώνας με όλα τα ευγενικά γνωρίσματα που όλοι καλά γνωρίζουμε: σπρωξίματα, παγίδες, ντοπαρίσματα, κόλπα και νοθεία. Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ θα κάνουν άνω κάτω τον αγώνα ιδίως όταν ο αντίπαλος τους είναι ο ένας και μοναδικός Καίσαρας…».
Πιο συγκεκριμένα, την αφορμή για την αρματοδρομία της περιπέτειας μας την δίνει ένας διεφθαρμένος Συγκλητικός, υπεύθυνος για την οδοποιία, ο οποίος για να αφαιρέσει από πάνω του τις κατηγορίες ότι το οδικό δίκτυο έχει τα χάλια του, προκηρύσσει αρματοδρομία που θα διασχίσει την Ιταλία, ανοιχτή σε όλους τους λαούς του τότε γνωστού κόσμου. Ο Καίσαρας, που τον υποψιάζεται για υπεξαίρεση του ταμείου που αφορά τα έργα οδοποιΐας, εγκρίνει το σχέδιο αλλά βάζει στον Συγκλητικό τον όρο να προσπαθήσει πάση θυσία να κερδίσει Ρωμαίος την κούρσα – αλλιώς, οι συνέπειες, δεν θα είναι θετικές γι’ αυτόν…
Στο «Ο Αστερίξ και ο Υπεριταλικός» ο Ρωμαίος αρματοδρόμος που συναγωνίζεται τους Γαλάτες λέγεται Κοροναϊός (Coronavirus). Ο συνοδηγός του λέγεται Βάκιλλος (Bacillus), κι αυτός είναι ο πραγματικός κακός της ιστορίας. Όταν βγάζει ο Κοροναϊός τη μάσκα, δηλώνει πως λέγεται Testus Sterone, κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με την τεστοστερόνη -και βλέπουμε το πρόσωπό του που είναι σχεδιασμένο με πρότυπο τον Γαλλο πολυνίκη οδηγό αγώνων Αλέν Προστ!
Πολλοί εκ των υστέρων και με αφορμή προφανώς της πανδημία του κοροναϊού θυμήθηκαν… τον προφητικό συσχετισμό που άθελα του, εντελώς συμπτωματικά και τυχαία, κάνει το συγκεκριμένο κόμικ. Και τον ξαναθυμήθηκαν με αφορμή τον θάνατο του έτερου συνδημιουργού των αγαπημένων μας ηρώων, Αλμπέρ Ουντερζό από καρδιακή προσβολή στα 92 του χρόνια. Χρεώνοντας μάλιστα -και απερίσκεπτα- στον Ουντερζό και την δημιουργία της συγκεκριμένης ιστορίας. Στην πραγματικότητα την ιστορία, την 37η της σειράς, εικονογράφησε ο Κονράντ Ντιντιέ και έγραψε ο Ζαν-Ιβ Φερί οι οποίοι αποτελούν τους επίσημους συνεχιστές της γαλατικής εποποιΐας των Γκοσινί-Ουντερζό και κάτω από τις κατευθύνσεις που έχουν χαράξει τις προηγούμενες δεκαετίες. Φυσικά, αυτή η ιστορία όπως κι όλες των νέων δημιουργών είχαν την έγκριση του Ουντερζό, που τον Σεπτέμβρη του 2011 είχε αποχωρήσει οριστικά από την ενεργό δράση. (Είναι ένα ζήτημα τι θα γίνει τώρα και πόσο θα επηρεαστεί η συνέχεια των ιστοριών με τον θάνατο του δημιουργού).
(Να σημειωθεί εδώ ότι μετά τον θάνατο του Γκοσινί το 1977 την σειρά ανέλαβε ο Ουντερζό, όχι πάντα με την ίδια επιτυχία του πρώτου κύκλου αλλά καταφέρνοντας να κρατήσει ψηλά το… αγωνιστικό φρόνημα των αγαπημένων μας Γαλατών).
Από αυτή την άποψη η ιστορία δεν στερείται της κλασικής δράσης των περιπετειών του ηρωικού δίδυμου, με τους απαραίτητους -απολαυστικούς- αναχρονισμούς που αποτελούν και μια διακριτή αλλά όχι και διακριτική σάτιρα της σύγχρονης Ιταλίας ενώ παράλληλα φέρνουν σε επαφή τους ήρωες μας με εμβληματικά πρόσωπα της γείτονος χώρας (Σοφία Λόρεν, Λουτσιάνο Παβαρότι, Σίλβιο Μπερλουσκόνι) κι άλλους ενώ η ίδια η κεντρική ιδέα της αρματοδρομίας παραπέμπει στην Formula 1 και στην έδρα της την Μόντσα (Μοντίσια στην ιστορία), αν και ο αγώνας θυμίζει περισσότερο το… Ράλι Ακρόπολης.
Η ιστορία θυμίζει την περιπέτεια «Ο Γύρος της Γαλατίας» (2010, ελληνική έκδοση, Μαμούθ Comix) όπου προκειμένου να κερδίσουν ένα στοίχημα ζωτικής σημασίας, οι ήρωες μας θα περάσουν από τη πάντα μποτιλιαρισμένη Λουτετία, θα μπλέξουν με την “Εξπρές Σέρβους”, θα δοκιμάζοντας τις περιβόητες σάχλες του Καμαρακούμ και τα δυνατά κρασιά του Ντουροκορτόρουμ και δίνοντας σε όλους/ες μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε όλη τη Γαλατία (δηλαδή την σημερινή Γαλλία) και τις σπεσιαλιτέ της κάθε περιοχής καθώς και μερικούς χαρακτηριστικούς τύπους καθώς και τους «Ολυμπιακούς Αγώνες» (1992, ελληνική έκδοση, Μαμούθ Comix) όπου ο δρυίδης Πανοραμίξ έχει τη γνώμη ότι τα μανιτάρια, μόνον σωταρισμένα διατηρούν τη γεύση τους. Οι Ρωμαίοι έχουν την πεποίθηση ότι ο δικός τους αθλητής θα κερδίσει στους Ολυμπιακούς αγώνες. Μέχρι την στιγμή που το ηθικό του πρωταθλητή τους, βυθίζεται στα τάρταρα από ένα κοντοπίθαρο λιγνό και ένα ψηλό με χαμηλό στήθος. Με αφορμή το γεγονός αυτό, οι ήρωές μας “το παίζουν” Ρωμαίοι με απώτερο σκοπό να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες που γίνονται στην Αθήνα…
Έχει αδυναμίες η 37η συνέχεια των περιπετειών των Αστερίξ κι Οβελίξ; Ναι, έχει. Οπωσδήποτε όμως είναι μια ιστορία που αξίζει να διαβαστεί. Ίσως να μην μένει στο μυαλό όπως οι ιστορίες των παππούδων μας Γκοσινί-Ουντερζό αλλά είναι απόλυτα απολαυστική και διδακτική (διαβάστε την και θα καταλάβετε γιατί) μέχρι την τελευταία σελίδα και θα έλεγα ακόμα ότι υπάρχει η δυνατότητα οι νέοι δημιουργοί, πατώντας πάνω στους ώμους γιγάντων, να καταφέρουν ακόμα περισσότερα. Ίσως να γίνουν και λίγο πιο τολμηροί σχεδιαστικά. (Αν και δύσκολο γιατί το πρότυπο έχει ήδη χαρακτεί…) Γι’ αυτό λοιπόν δεν υπάρχει και λόγος να παρουσιαστούν αυτές οι αδυναμίες.
Αναζητήστε λοιπόν, αυτή την περιπέτεια -θα σας κρατήσει ένα όμορφο απόγευμα μέσα στην καραντίνα του… κοροναϊού κι ας ελπίσουμε ότι και στην δική μας αρματοδρομία ενάντια στην πανδημία εμείς θα βγούμε νικητές… όπως οι αχώριστοι φίλοι μας, ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ.
Δημιουργός και διαχειριστής του Ατέχνως. Δημοσιογράφος – Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook