Εμφύλιος Πόλεμος (Warfare): Δυστοπικός αυτή τη φορά ο γνωστός μας για τις 28 μέρες μετά (2002) από μηχανής (2014) Αφανισμός (2018) Men (2022) και _κατά τη γνώμη μας το καλύτερό του Enslaved: Odyssey to the West (2010) ο υποψήφιος Oscar Alex Garland με τις 22 διακρίσεις και 70 υποψηφιότητες
Ένας οξυδερκής σκηνοθέτης και σεναριογράφος, υπογράφει ένα περιπετειώδες road movie που τοποθετείται σε ένα μέλλον όπου οι ΗΠΑ βρίσκονται σε εμφύλιο πόλεμο. Σε αυτό το κλίμα, με καστ πολλά υποσχόμενο καθώς προέρχεται από το πάνω ράφι του Χόλιγουντ, μια φωτορεπόρτερ (Κίρστεν Ντανστ) μαζί με μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων, αποφασίζουν να διασχίσουν τη χώρα σε μια απόπειρα να πάρουν συνέντευξη από τον πρόεδρο, ο οποίος βρίσκεται σε έναν υπό πολιορκία Λευκό Οίκο. Εν μέσω του …2ου Αμερικανικού Εμφυλίου έρχονται αντιμέτωποι με πολιτοφυλακές διάφορων πολιτειών, αλλά και με ψυχεδελικές λεγεώνες, όπως η συμμαχία της Φλόριντα και οι Δυτικές Δυνάμεις του Τέξας και της Καλιφόρνια. Εκτός από την Ντανστ, στην ταινία πρωταγωνιστούν ακόμα οι Βάγκνερ Μόρα (“Narcos”) και η Κέιλι Σπένι (“Priscilla”). Ανάμεσα στα πλάνα των δημοσιογράφων που φωτογραφίζουν σκοπευτές με στρατιωτικές στολές, ένα τανκ εκτοξεύει πυραύλους, ανατινάζοντας το Μνημείο του Λίνκολν.Με προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων δολαρίων, το Civil War αποτελεί το πιο ακριβό έργο της A24 μέχρι σήμερα. Με λίγα λόγια, φουτουριστική περιπέτεια, φυσικά με _υποτίθεται, πολιτικό-κοινωνικό σχόλιο, μια ακόμη “αμερικανιά” _έχουμε δει και καλύτερες
Η Αρπαγή (le ravissement-the rapture): Γαλλικό ατμοσφαιρικό δράμα. Μια αφοσιωμένη στη δουλειά της μαία, φτάνει στα άκρα στην προσπάθειά της να γίνει μητέρα, όταν παράλληλα προσπαθεί να διαχειριστεί τον πρόσφατο χωρισμό της, την είδηση της εγκυμοσύνης της κολλητής της και την ένταση ενός απροσδόκητου one night stand. Εβδομάδα Κριτικής Φεστιβάλ Καννών- Βραβείο Σεναρίου SACD
Πώς εκτροχιάστηκε η ζωή της Λύντια, μιας νεαρής μαίας αφοσιωμένης στη δουλειά της; Φταίει ο πρόσφατος χωρισμός της, η εγκυμοσύνη της καλύτερης φίλης της Σαλομέ ή η τυχαία συνάντηση με τον Μίλος, ένας πιθανός νέος έρωτας; Η Λύντια παγιδεύεται σε μία αλληλουχία ψεμάτων και η ζωή όλων ανατρέπεται.
To ντεμπούτο της Ιρίς Καλτενμπάκ με την εκπληκτική ερμηνεία της Χάφσια Χερζί. Βραβείο σεναρίου στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών, Βραβείο Louis Delluc για την καλύτερη πρώτη ταινία της χρονιάς στη Γαλλία. Α’ Βραβείο στο πρόσφατο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ελλάδας
- Βραβείο Σεναρίου & Βραβείο Ερμηνείας Φεστιβάλ Τορίνο
- Louis Delluc για την Καλύτερη 1η Γαλλική Ταινία της χρονιάς
- Σεναρίου & Βραβείο Ερμηνείας στα Lumières
- Υποψήφια για CÉSAR Καλύτερης 1ης Ταινίας & Ερμηνείας
- Φεστιβάλ Στοκχόλμης
- Ζυρίχης
- Μορέλια,
- Σάο Πάολο
- Αμβούργου
- Γάνδης
- Διαγωνιστικό Πρόγραμμα 24ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Με την εκπληκτική Χαφσία Χερζί
Έγραψαν:
«Ένα καθηλωτικό ντεμπούτο» Libération \ «H Χαφσία Χερζί είναι συναρπαστική» Télérama \ «Μια ταινία τέλειας μαεστρίας» Le Monde \ «Ένα εντελώς ρεαλιστικό ψυχολογικό θρίλερ» Le Figaro \ «Χωρίς ποτέ να κρίνει, η ταινία γίνεται μάρτυρας των διάφορων σταδίων μιας καθοδικής σπείρας όπου υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στη χειραγώγηση αγαπημένων προσώπων και στην παραβίαση της εμπιστοσύνης, και στην απόγνωση που έχει δημιουργηθεί από την αδιαφορία και την έλλειψη προσοχής από τους άλλους. Πρόκειται για ένα είδος ψυχολογικού υπέρηχου που η Iris Kaltenback διαχειρίζεται με έξυπνες αφηγηματικές προτάσεις, προσφέροντας φανταστικούς ρόλους στους δύο πρωταγωνιστές της». Cineuropa \ «Οι επιλογές της κάνουν την ταινία Η Αρπαγή ένα συναρπαστικό δράμα, και αν αυτό μπορεί να το πετύχει με το ντεμπούτο της, το μέλλον είναι λαμπρό για την Ίρις Καλτενμπακ». ICS \ «Η επιλογή του voice over λειτουργεί πολύ καλά ως ένας τρόπος να μεταφερόμαστε σε διαφορετικές χρονικές στιγμές των σκέψεων και των πράξεων των κεντρικών χαρακτήρων. Ένα χαμένο στοιχείο; Μια λάθος εξήγηση; Ίσως. Ίσως όχι. Συχνά κοντινά πλάνα μας δίνουν την ευκαιρία να μελετήσουμε τα πρόσωπα και να αναρωτηθούμε αν θα τα είχαμε καταφέρει καλύτερα αν βρισκόμασταν στη θέση του Μίλος ή της Σαλομέ υπό τις ίδιες συνθήκες». Screendaily
Μουσική Le cannibale
Το Περασμένο Καλοκαίρι: Η ερωτική επιστροφή της Κατρίν Μπρεγιά (“Romance”). Ατρόμητη σκηνοθέτρια που δε φοβάται τις προκλήσεις, η Γαλλίδα σκηνοθέτρια έχει φτιάξει το όνομά της χάρη σε φιλμ τολμηρού ερωτισμού που διατυπώνουν περίπλοκα όσο και σεξουαλικά φορτισμένα ηθικά διλήμματα. Από το παραπάνω δίπολο δε ξεφεύγει η νέα ταινία της με τίτλο “Το Περασμένο Καλοκαίρι”, όπου η Λεά Ντρικέρ υποδύεται μια εύπορη δικηγόρο που συνάπτει παράνομη σχέση με τον 17χρονο γιο, από προηγούμενο γάμο, του συζύγου της.
Σπίθα στη Θάλασσα: Φεστιβαλικό, νεανικό υπαρξιακό δράμα από το Βέλγιο. Ένας ψαράς χάνει υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες τη ζωή του στη Βόρεια Θάλασσα. Σιωπηλά, η τοπική κοινοτήτα είναι πεπεισμένη πως ευθύνεται ο ίδιος για την τύχη του, καθώς στη βάρκα επέβαιναν δύο επιπλέον άτομα. Κόντρα σε όλους, η κόρη του αδικοχαμένου άντρα είναι αποφασισμένη να αποδείξει πως ο θάνατος του πατέρα της δεν ήταν τυχαίος, αλλά αποτέλεσμα μιας επίθεσης ενός άγνωστου πλάσματος που μόνο εκείνη μπορεί να δει.
Μη Μου Λες Ψέματα
Ρομαντικές ανησυχίες στα γαλλικά. Ένας συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του, το Κονιάκ, για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια. Στην αρχή είναι ανήσυχος για το γεγονός ότι στριμώχνεται πίσω στην παιδική ηλικία που εγκατέλειψε τόσα χρόνια πριν, αλλά τα πράγματα αλλάζουν όταν γνωρίζει τον Λούκας, έναν νεαρό άνδρα που τον συνδέει αναπάντεχα με το παρελθόν του. Ο νεαρός άνδρας αποδεικνύεται ότι είναι ο γιος του πρώτου έρωτα του συγγραφέα, ενός “χαρακτήρα” που εμφανίζεται σε κάθε του μυθιστόρημα. Ξαφνικά, όλες αυτές οι μακρινές αναμνήσεις επιστρέφουν και τον πλημμυρίζουν.
Αμπιγκέιλ: Horror από τους δημιουργούς του νέου “Scream”. Οταν μία συμμορία επίδοξων εγκληματιών απάγουν τη δωδεκάχρονη μπαλαρίνα και κόρη μιας ισχυρής φιγούρας του υποκόσμου, το μόνο που έχουν να κάνουν για να εισπράξουν τα λύτρα αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων είναι να προσέχουν το κορίτσι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σ’ ένα απόμερο αρχοντικό, οι απαγωγείς αρχίζουν να λιγοστεύουν, ένας-ένας, και ανακαλύπτουν με αυξανόμενο τρόμο ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι με ένα κάθε άλλο παρά φυσιολογικό μικρό κορίτσι.
Από την κινηματογραφική κολεκτίβα Radio Silence – τη σκηνοθετική ομάδα των Ματ Μπετινέλι-Ολπιν και Τάιλερ Τζιλέτ που έχουν υπογράψει τις σύγχρονες ταινίες τρόμου «Είσαι έτοιμος;», «Scream» (2022) και το περσινό «Scream VI» – έρχεται μία αναιδής, αιμοδιψής νέα εκδοχή του βαμπιρικού είδους! Το σκηνοθετικό δίδυμο των Ματ Μπετινέλι – Όλπιν και Τάιλερ Γκίλετ (“Είσαι Έτοιμος;”), το οποίο ευθύνεται για την επιτυχημένη επανέναρξη του horror franchise “Scream” (2022), επιστρέφει. Στη νέα ταινία τους, η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από μια συμμορία επίδοξων εγκληματιών οι οποίοι απαγάγουν τη 12χρονη μπαλαρίνα και κόρη μιας πανίσχυρης μορφής του υποκόσμου, από την οποία και ζητούν λύτρα αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Το μόνο που έχουν να κάνουν για να τα εισπράξουν είναι να φυλάνε το κορίτσι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, όσο περνούν οι ώρες σημειώνονται αυξανόμενης έντασης βίαια φαινόμενα που εξουδετερώνουν έναν-έναν τους εγκληματίες, οι οποία πια συνειδητοποιούν πως αυτή δεν είναι μία συνηθισμένη μπαλαρίνα. Μεταξύ των πρωταγωνιστών του “Άμπιγκεϊλ” βρίσκεται η Μελίσα Μπαρμπέρα, διάσημη από τη συμμετοχή της στα σύγχρονα “Scream”, ο Τζιανκάρλο Εσποζίτο (“Breaking Bad”), ο Νταν Στίβενς (“Ο Πύργος του Ντάουντον”) και η ανερχόμενη Κάθριν Νιούτον (“Ant-Man και Wasp: Κβαντομανία”)
Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba – To the Hashira Training
Σίκουελ στο διάσημο περιπετειώδες anime franchise. Με σκοπό να γίνει Χασίρα, ο Ταντζίρο ξεκινά πειθαρχημένη προπόνηση υπό την καθοδήγηση του Χιμετζίμα, ενός Στόουν Χασίρα. Την ίδια ώρα, ο Μουζάν συνεχίζει την αναζήτηση των Νεζούκο και Ουμπουγιασίκι.
Η Μία και Εγώ: Η Ταινία_ Animation φαντασίας. Όταν μια κλήση για επείγουσα βοήθεια φωτίζει το μαγικό βραχιόλι της Μία, μέσω μιας αστραφτερής πύλης μεταφέρεται στον κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά το μονόκερο Στόρμι και το ξωτικό Ίκο οι οποίοι χρειάζονται τη Μία για να σώσουν το νησί Λώτους, το οποίο απελείται από έναν αποκρουστικό κακό, τον Τόξορ, ο οποίος επιθυμεί να το κατακτήσει χρησιμοποιώντας μαύρη μαγεία.
💥💥 Χαίρε Μαρία Je vous salue, Marie
Tου Ζαν-Λικ Γκοντάρ 1985: Η παρθενογένεση – ή η γυναικεία κατάσταση – κατά Γκοντάρ, μια ερωτική, θρησκευτική, αβάν γκαρντ ταινία, που προκάλεσε διαδηλώσεις από θρησκόληπτους στην εποχή της.
Μια σύγχρονη μεταφορά της ιστορίας της Παρθένου Μαρίας και του Ιωσήφ, της σύλληψης και της γέννησης, όπου η Μαρία είναι μια νέα και χαριτωμένη εργαζόμενη και ο Ιωσήφ ένας νέος που δουλεύει σε βενζινάδικο. Μια ταινία πάνω στον έρωτα και τη ζωή, όπου η Μαρία είναι ένα σύμβολο, η παρθενιά της σημαίνει διαθεσιμότητα, ελευθερία, εμπιστοσύνη στη ζωή και τους φυσικούς της νόμους.