«Η ναζιστική ιδεολογία και δράση δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιου είδους ρυθμίσεις, αλλά αντιμετωπίζεται από το λαό και τη νεολαία μέσα από την οργανωμένη πάλη σε γειτονιές, χώρους δουλειάς, σε σχολεία και σχολές», τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με τη νέα τροπολογία που υποτίθεται ότι βάζει «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη.
Η συμπληρωματική τροπολογία, που διαφημίζεται από την κυβέρνηση ότι τάχα κλείνει το παράθυρο για τη συμμετοχή του ναζιστικού μορφώματος στις εκλογές, θα ψηφιστεί την Τρίτη στη Βουλή. Η βασική αλλαγή είναι ότι η απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι θα παίρνεται από την Ολομέλεια του αρμόδιου Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι μόνο από πενταμελή επιτροπή.
Δεν ακουμπά δηλαδή τον πυρήνα της αντιδραστικής ρύθμισης που εισάγει επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές, τα οποία θα περνούν από ευρύτερο έλεγχο για το αν «η οργάνωση και η δράση τους εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Η τροπολογία αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα στην απαράδεκτη θεωρία των «δύο άκρων», με την οποία απαγορεύονται Κομμουνιστικά Κόμματα σε όλη την ΕΕ, ενώ με την έννοια της «πραγματικής ηγεσίας» ανοίγει κερκόπορτα για τον έλεγχο στο εσωτερικό των κομμάτων.
Η Μαρία Κομνηνάκα υπογράμμισε πως είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον την κυβέρνησης να εμποδίσει τάχα την κάθοδο αυτού του κόμματος στις εκλογές, «όταν μέχρι σήμερα δεν κάνατε το ελάχιστο, ούτε εσείς, ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση να πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην σέρνεται εδώ και πάνω από 8 χρόνια η δίκη». Όπως είπε, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η δίκη, για να υπάρχει η αμετάκλητη καταδίκη των εγκληματιών ναζιστών της Χρυσής Αυγής και να μην ψάχνουν τα διάφορα τερτίπια για τη συμμετοχή τους στις εκλογές.
Αναφερόμενη στην αυξημένη σύνθεση του τμήματος του Αρείου Πάγου που θα πάρει την απόφαση, υπογράμμισε πως θα έρθει να εξασφαλίσει την εφαρμογή «ενός επικίνδυνου νομοθετικού πλαισίου που νομιμοποιεί στην πραγματικότητα τον έλεγχο στο εσωτερικό των κομμάτων». Υπενθύμισε δε ότι υπάρχει τέτοια εμπειρία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση όπου παίρνονται απαράδεκτες αποφάσεις απαγόρευσης κομμάτων, με βάση και την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων.
«Αν κάτι επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες εξελίξεις είναι οι δεσμοί αίματος που είχε η Χρυσή Αυγή και όλα τα φασιστικά μορφώματα με το ίδιο το αστικό κράτος, με τους κρατικούς μηχανισμούς όπως κατ’ επανάληψη έχουμε καταγγείλει», είπε, σε ότι αφορά την πρόθεση του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλου να ηγηθεί του κόμματος Κασιδιάρη. «Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι πρόκειται για ένα συστημικό, συστημικότατο κόμμα που είναι σάρκα από τη σάρκα του συστήματος. Και για αυτό το πιο ισχυρό μπλόκο σε αυτά τα κόμματα είναι η πάλη του κινήματος ενάντια στο σύστημα που τα γεννά. Και αυτή την πάλη τη δίνει με συνέπεια μόνο το ΚΚΕ», πρόσθεσε.