Γράφει ο \\ Αλέκος Χατζηκώστας
Το Μουσείο Αντίστασης στις Κορυσχάδες, αναμορφώθηκε και από τα τέλη του Δεκέμβρη του 2023, συνεχίζει πλέον τη λειτουργία του. Να θυμίσουμε ότι το 2018 είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας της Βουλής με τον Δήμο Καρπενησίου, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Ίδρυμα “Πέτρος Κόκκαλης” με σκοπό την αναβάθμιση του Μουσείου και την αύξηση της επισκεψιμότητάς του. Μάλιστα, το ΚΚΕ είχε δεσμευτεί (όπως και έπραξε) ότι θα συνεισφέρει με προσφορά αρχειακού υλικού. Τελικά μετά την πολύχρονη καθυστέρηση αυτό πλέον λειτουργεί.
Η έκθεση αναπτύσσεται σε οκτώ άξονες: Μία εισαγωγική παρουσίαση της Εθνικής Αντίστασης συνολικά, μία σύντομη απεικόνισε της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου το 1942, την αναλυτική περιγραφή της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, την εξιστόρηση της περίφημης «Μάχης της σοδειάς», τη παρουσίαση των γεγονότων και των εξελίξεων που ακολούθησαν το Εθνικό Συμβούλιο, το χαρμόσυνο γεγονός της απελευθέρωσης, την αποτύπωση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων εκείνη την περίοδο και τέλος την παρουσίαση πρωτότυπων έργων του ζωγράφου Βάλια Σεμερτζίδη με αφορμή αυτά τα γεγονότα. Ιδιαίτερο τμήμα της Έκθεσης αποτελεί η αποτύπωση του βίου και της πολιτείας των Εθνοσυμβούλων που έλαβαν μέρος στις εργασίες του. Την ολοκληρωμένη αναπαράσταση του τόπου και της εποχής συμπληρώνει η παράθεση Χρονολογίου και της ιστορίας του Σχολείου των Κορυσχάδων.
Η συγκέντρωση άνω των 500 τεκμηρίων βοηθά τον επισκέπτη να έρθει σε επαφή με το τι συνέβη εκείνες τις 13 μέρες του Μάη του 1944 στον ιστορικό χώρο του σχολείου. Από τις 14 έως τις 27 Μάη συγκεντρώθηκαν πάνω από 200 (218 από τους οποίους οι 24 ήταν βουλευτές του 1936) άνθρωποι απ’ όλη τη χώρα, προκειμένου να συγκροτήσουν το Α’ Εθνικό Συμβούλιο της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ).
Να σημειώσουμε ότι υλικό προσέφεραν βασικά το ΚΚΕ, πολλά ΓΑΚ της χώρας, ΔΙΣ αλλά και ιδιώτες από ολόκληρη τη χώρα _επίσης το ΑΣΚΙ (τα ονόματά τους, βρίσκονται στη είσοδο του μουσείου).
Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης των Κορυσχάδων, μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν πόλο έλξης δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών σε ετήσια βάση. Ακόμα περισσότερο μπορεί να αποτελέσει σύγχρονο σχολείο Ιστορίας των αγώνων του λαού μας, που σήμερα αποκρύπτεται γιατί τα ιδανικά που αυτοί οι αγώνες πρεσβεύουν δεν ταιριάζουν με τους στόχους και τις επιδιώξεις της αστικής τάξης. Και φυσικά χρειάζεται το άνοιγμα του να συνδυαστεί με την άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού (φύλαξης, επιστημονικό κλπ.), καθώς και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, όπως αναγνωστήριο κά., ώστε να λειτουργήσει πλήρως και να παίξει τον ρόλο του ως φάρου της νεότερης Ιστορίας του λαού μας.
- 5-Ιαν-23_ΚΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ του ΚΚΕ: Να ανοίξει άμεσα το Μουσείο των Κορυσχάδων
- 3-Απρ-23_ΚΚΕ Διεκδικούμε να ανοίξει τώρα το Μουσείο των Κορυσχάδων! Όχι στο θάψιμο της ιστορίας των αγώνων του λαού!
- 22-Δεκ-23 _902 gr: Εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων
Θυμίζουμε και το υπόμνημα υποψήφιων βουλευτών Ευρυτανίας του ΚΚΕ (βλ αναλυτικά παρακάτω), όπου αναφέρεται _μεταξύ άλλων:
(…)
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ
_Ν΄ ανοίξει τώρα το Μουσείο Κορυσχάδων
Η 14η του Μάη 1944 θα ξεχωρίζει πάντα σαν κορυφαία μέρα στη νεότερη ιστορία του λαού μας. Είναι η μέρα, που πάνω στα λεύτερα βουνά της Ευρυτανίας, στην ανταρτομάνα Ρούμελη, το Εικοσιένα αντάμωσε την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.
Εβδομήντα εννιά χρόνια από τότε, που απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας έφτανε το μήνυμα πως στο μικρό πανέμορφο χωριουδάκι της Ευρυτανίας, Κορυσχάδες, και στο ιστορικό σχολείο του, συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο, που είχε συγκαλέσει η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ).
(…)
Κι αν πιο παλιά το μετεμφυλιακό κράτος και η χούντα περνάγανε στρώματα ασβέστη πάνω από τις παραστάσεις και τα συνθήματα, η τωρινή αστική δημοκρατία με τα κόμματά της, τους θεσμούς της, τους επιστήμονές της προσπαθεί να περάσει λούστρο στην ιστορία, να την καλουπώσει τελικά στους δικούς της στόχους και επιδιώξεις. Όπως τον Μάη του 22, όταν με την συμβολή γνωστού δημοσιογράφου, προσπάθησαν για μια ακόμα φορά να στοιχίσουν το μήνυμα των Κορυσχάδων στη δική τους γραμμή, τη γραμμή μιας δήθεν εθνικής ενότητας που θέλει τον θύτη αγκαλιά με το θύμα, τον καταπιεστή αγκαλιά με τον καταπιεζόμενο και όλους μαζί σε ευρωενωσιακή-νατοϊκή γραμμή.
Οι κομμουνιστές στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που αντιστρατεύεται την διαστρεβλωμένη ανάγνωση και ερμηνεία τις ιστορίας. Επιδιώκουμε οι εκδηλώσεις μνήμης να μην είναι εθιμοτυπικές, αλλά να αναδεικνύουν το ανατρεπτικό περιεχόμενο των λαϊκών αγώνων. Δεν αποδεχόμαστε τα τοπόσημα της Αντίστασης να ρημάζουν αφημένα στη λήθη του χρόνου. Δεν συμβιβαζόμαστε με το γεγονός ότι η Παλιά Βίνιανη είναι ένας σωρός από ερείπια με το μικρό Μουσείο της κλειστό. Δώσαμε μάχες …
(…)
Το Μουσείο των Κορυσχάδων όλα αυτά τα χρόνια ουσιαστικά υπολειτουργούσε: ανοιχτό λίγες ώρες την ημέρα, χωρίς σύγχρονες υποδομές, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό. Κι αυτό παρά το γεγονός, ότι αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Αντίστασης, γνωστό σε όλη τη χώρα. Οι χιλιάδες επισκέπτες που συνέρρεαν κάθε χρόνο από κάθε γωνιά της χώρας αντίκρυζαν την υποβάθμιση και την εγκατάλειψη.
Κάπως έτσι, ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, υπογράφτηκε το 2018 το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Καρπενησίου, Δήμου Αγράφων, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Ιδρύματος «Πέτρος Κόκκαλης» και Βουλής των Ελλήνων για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των Μουσείων Βίνιανης και Κορυσχάδων.
Το ΚΚΕ έχοντας ως σκοπό την αναβάθμιση των δύο Μουσείων αποφάσισε να διαθέσει στην προσπάθεια αυτή υλικό από το ιστορικό του αρχείο. Το ΚΚΕ όχι μόνο ανταποκρίθηκε σε ό,τι υλικό του ζητήθηκε, αλλά και με πρωτοβουλία του παρέδωσε και πρότεινε πολλαπλάσιο αρχειακό υλικό, που αφορά το έργο της ΠΕΕΑ, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, το ΚΚΕ. Το υλικό παραδόθηκε και μέρος του αξιοποιήθηκε στο πλαίσιο έκθεσης που υλοποιείται με ευθύνη της Βουλής. Ανάμεσα στα ντοκουμέντα που έχουν παραδοθεί από το Αρχείο του ΚΚΕ βρίσκονται και δεκάδες έργα του Ηλία Φέρτη, ζωγραφισμένα εκ του φυσικού στη Φουρνά των Αγράφων, τελευταία έδρα της ΠΕΕΑ.
Παρ’ όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι τον ανασχεδιασμό και την αναβάθμιση του Μουσείου των Κορυσχάδων ανέλαβε κορυφαία επιστημονική ομάδα, παρά το γεγονός ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ολοκλήρωση των εργασιών σε λίγους μήνες, το Μουσείο παραμένει ακόμα (Απρίλης 2023) κλειστό.
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις για την ανάδειξη των ιστορικών τοποσήμων της Αντίστασης στην Ευρυτανία. Στα πλαίσια αυτά ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να ανοίξουν τώρα τα Μουσεία της Αντίστασης σε Κορυσχάδες και Βίνιανη.
- Η άρνηση του Δήμου Καρπενησίου να διεκδικήσει μόνιμες προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού για το Μουσείο (με την λογική «αυτά δεν γίνονται»), μας προβληματίζει ιδιαίτερα γιατί στρώνει τον δρόμο είτε για νέες φουρνιές συμβασιούχων-ομήρων είτε για ιδιωτικοποίηση.
- Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η απαξίωση όλων των δημόσιων Μουσείων δεν είναι τόσο όσο θέλουν να δείχνουν θέμα κονδυλίων. Συνδέεται κυρίως με την κατεύθυνση που έχουν η ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις γενικά, πρώτα να απαξιώνουν τα μουσεία μας και μετά να τα κάνουν Νομικά Πρόσωπα με διορισμένα ΔΣ και με ιδιωτικοποιημένες λειτουργίες.
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ
Δεσμευόμαστε λοιπόν να αντιπαλέψουμε κάθε μορφή έμμεσης ή άμεσης ιδιωτικοποίησης διεκδικώντας επαρκές μόνιμο προσωπικό τόσο για τα Μουσεία Κορυσχάδων και Βίνιανης όσο και συνολικά για τα μουσεία και μνημεία του νομού.
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ
ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ.
Κάποιες ακόμη πληροφορίες στο museumfinder.gr και εδώ