Με κλειστού τύπου κέντρα στα νησιά και αργότερα πιθανά και στην ενδοχώρα, θα συνεχιστεί η πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, όπως προβλέπει τόσο η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, όσο και ο κανονισμός του Δουβλίνο. Τη λειτουργία κλειστών κέντρων έως τον Ιούλη του 2020, στα νησιά που ήδη έχουν κέντρα προσφύγων και μεταναστών, ανακοίνωσαν σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Συγκεκριμένα:
Σε Λέσβο, Χίο και Σάμο θα κλείσουν σταδιακά τα υπάρχοντα στρατόπεδα τύπου Μόριας και θα δημιουργηθούν κλειστά κέντρα δυναμικότητας έως 7.000 (5.000+40%) ανθρώπων το καθένα, τα οποία εκτός από υποδοχής και ταυτοποίησης, θα είναι και προαναχωρησιακά κέντρα. Επίσης, στην Κω και στη Λέρο, οι υπάρχουσες δομές θα γίνουν κλειστά κέντρα δυναμικότητας 2.000+40% και 1.000+40% αντίστοιχα.
Η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια για τη δημιουργία κλειστών κέντρων και στην ενδοχώρα, αλλά ο υφυπουργός Άμυνας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ανέφερε ότι 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφερθούν από τα νησιά μέχρι το τέλος του χρόνου και πως «υπάρχει σχεδιασμός, ναι ξέρουμε πού θα τους πάμε». Είπε πως οι αιτήσεις ασύλου είναι 67.000 και ότι κατά τη μεταφορά στην ηπειρωτική χώρα, θα τηρηθεί η αναλογικότητα. Ανακοινώθηκε ακόμα η σύσταση ενιαίου φορέα επιτήρησης των συνόρων και η αγορά υλικών ύψους 14 εκατ. ευρώ για το στρατό και το λιμενικό.
Για τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ανακοινώθηκαν ανταποδοτικά τέλη. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα, είναι η παράταση για ένα χρόνο του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, η βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας και Τουρισμού, η παραχώρηση των κλειστών κέντρων στους δήμους όταν πάψει να υφίσταται το προσφυγικό – μεταναστευτικό και η δημιουργία ειδικού ταμείου, με 50 εκατ. ευρώ για το 2020, που θα είναι για τη στήριξη των δήμων που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά είναι τουλάχιστον ανεπαρκή, καθώς ο μειωμένος ΦΠΑ υπήρχε στα νησιά πριν καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, πλην εκείνων που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η βελτίωση των δομών Υγείας και Παιδείας είναι βασική υποχρέωση του κράτους. Επίσης, στο ειδικό ταμείο τα 50 εκατ. ευρώ δεν επαρκούν και προβλέπονται μόνο για το 2020.
Για τα ασυνόδευτα παιδιά, θα τοποθετηθεί εθνικός συντονιστής και για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα γίνει έλεγχος για το αν πληρούν τις προϋποθέσεις για να βρίσκονται στην Ελλάδα.
Πηγή: 902.gr