Θέλει το ΑΠΕ να κρυφτεί και ο αντικομμουνισμός δεν το αφήνει. Για άλλη μια φορά, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων (που υπάγεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού) δεν απέφυγε τις, έμμεσες πλην όμως σαφείς, αντικομμουνιστικές αναφορές σε χθεσινό άρθρο του με θέμα τη Μαριούπολη.
Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρεται στις πληροφορίες που θέλουν την ρωσική διοίκηση της Ουκρανικής πόλης να προτίθεται προβεί σε δημοψήφισμα για ενδεχόμενη μετονομασία της Μαριούπολης σε Ζντάνοφ, δηλαδή στην ονομασία που είχε η πόλη από το 1948 έως το 1989.
Το άρθρο, που υπογράφει η Σ. Προκοπίδου, φιλοξενεί δηλώσεις της Βαλεντίνα Κονόπ-Λιάσκο, εκ των πρωταγωνιστών της πρωτοβουλίας που είχαν πάρει κάτοικοι της πόλης το 1989 για την επαναφορά του ονόματος «Μαριούπολη», απο τις οποίες δεν λείπουν οι κλασσικές αντικομμουνιστικές αναφορές στον Στάλιν, των «εκκαθαρίσεων» και του «Μεγάλου Τρόμου».
«Δεν θα είναι μεγάλη έκπληξη για μένα, αν υπάρξει επιστροφή του ονόματος του “ σφαγέα του λαού” Αντρέι Ζντάνοφ, που στα χρόνια του Μεγάλου Τρόμου ως μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής, προσυπέγραψε τις λίστες εκτελέσεων, ενώ το φθινόπωρο του 1937, υπήρξε επικεφαλής των εκκαθαρίσεων (καταστολών) του ΚΚΣΕ», σημειώνει σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λιάσκο η οποία πρωτοστάτησε στα χρόνια της περεστρόικα για την αποκομμουνιστικοποίηση της Μαριούπολης.
Στην συνέντευξή της στο ΑΠΕ, η 84χρονη σήμερα Βαλεντίνα Κονόπ-Λιάσκο δεν παραλείπει να αναφέρει τους… «εορτασμούς» που διοργάνωσε η ίδια στο διαμέρισμά της το 1989 για την αποδοχή, από την αντεπαναστατική κυβέρνηση Γκορμπατσόφ, της επαναφοράς του ονόματος Μαριούπολη. «Εορτασμοί» που, στην ουσία, γίνονταν για την επικείμενη ολοκληρωτική επικράτηση της αντεπανάστασης και την διάλυση της ΕΣΣΔ.
«Μετά την απήχηση που είχε η δημοσίευση στην τοπική εφημερίδα υπέρ της επιστροφής του ιστορικού ονόματος πιστέψαμε πως επιτέλους θα έχουμε τις δημοκρατικές αλλαγές στη χώρα μας! Έτσι, το 1989 επέστρεψε το ιστορικό όνομα στην πόλη μας. Ήταν το πρώτο σε μια σειρά μετονομασιών, που ακολούθησαν στην ΕΣΣΔ την εποχή της περεστρόικα” λέει η κ. Λιάσκο», αναφέρει το δημοσίευμα το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το τι είδους «δημοκρατικές αλλαγές» συνέβησαν στη χώρα της κ. Λιάσκο το είδαμε λίγα χρόνια αργότερα, με την παλινόρθωση του καπιταλισμού, την διάλυση των κρατικών δομών υγείας, παιδείας, πρόνοιας, κλπ, το τσουνάμι ιδιωτικοποιήσεων, την ανάδειξη της ολιγαρχικής μαφίας, την καταλήστευση του πλούτου του λαού, την φτώχεια, την εκτόξευση της ανεργίας, την εγκληματικότητα, κλπ.
https://ekdoseis-atexnos.gr/book/%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%88%ce%ad%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%bb%ce%b9%ce%bc%cf%8c-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%cf%85/