Το μέλλον μας κερδίζεται με αγώνες και διεκδικήσεις.
Όλα αυτά που καταφέραμε για την πόλη μας, τα σφραγίσαμε στους δρόμους.
Όσο πιο δυνατοί γίνουμε, τόσο πιο ισχυρή είναι η πόλη μας.
Στο δρόμο για το μέλλον της Πάτρας ας μην λείψει κανείς!!!
_ (Δεκ-1919)
«Ενωμένοι σα γροθιά μπορούμε να πετύχουμε ό,τι διεκδικούμε» ήταν το μήνυμα του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στους συγκεντρωμένους με θέμα τις εξελίξεις σε σχέση με την χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής και την υπογειοποίηση από το Ρίο μέχρι το νέο λιμάνι.
«Σ’ αυτή την αίθουσα έχουμε βρεθεί πολλές φορές χρόνια τώρα κι έχουμε μιλήσει για την ανάγκη να κατασκευαστεί υπόγεια η σιδηροδρομική γραμμή. Να έχουμε τον προαστιακό μας κι ένα γραμμικό πάρκο.
Αυτή η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια _ήδη το 2014, όταν η “Λαϊκή Συσπείρωση” ανέλαβε τη διοίκηση με επιμονή απέναντι στην επιφανειακή χάραξη που προσπαθούν να μας επιβάλλουν, αρχικά από την προηγούμενη κυβέρνηση (σσ. ΣυριζαΑνελ) και τώρα από την σημερινή (σσ. ΝΔ) Είναι μια βαριά κατασκευή, κλειστή, με ηχοπετάσματα και καμία σχέση δεν θα έχει με τη σημερινή σιδηροδρομική γραμμή και, όπως λένε χαρακτηριστικά τεχνικοί του ΟΣΕ, “δεν θα περνάει ούτε γάτα”. Αυτό το έργο προορίζουν για την τρίτη πόλη της Ελλάδας.
Εμείς θέλουμε να ισχύουν τα αυτονόητα και τα αυτονόητα είναι αυτά που εφαρμόζονται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που τους… αρέσει και την επικαλούνται συνεχώς. Η υπόγεια διέλευση μάς επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε το υπέδαφος, αλλά και την επιφάνεια με την δημιουργία ενός πάρκου. Δεν είναι ένα έργο που μπορείς να το αλλάξεις μετά από μερικά χρόνια, αν δεν σου αρέσει. Είναι ένα έργο που θα κρατήσει αιώνες, όπως αιώνες κρατάει η υπάρχουσα χάραξη και γραμμή. Απέναντί μας, πριν πέντε χρόνια, ακούγαμε τα ίδια που ακούμε τώρα από τη νέα κυβέρνηση στις συναντήσεις που είχαμε μαζί της, δηλαδή περί μεγάλου κόστους της υπογειοποίησης, άρα και αδύνατον να γίνει. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι το έργο δεν έχει κόστος ή ότι δεν έχει τεχνικές δυσκολίες, αλλά είναι τα ίδια ζητήματα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και λύθηκαν ή λύνονται. Παρακάμφθηκαν όλες οι πόλεις και κωμοπόλεις και όπου η γραμμή πέρασε μέσα από πόλεις, πέρασε υπόγεια. Την Πάτρα γιατί την εξαιρούν; Γιατί έχει κόστος, λένε. Γιατί από τις άλλες πόλεις που κατασκευάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή υπόγεια δεν είχε κόστος;
Απλώς τους τελείωσαν τα χρήματα
και αποφάσισαν ότι από την Πάτρα
θα περάσει επίγεια το τρένο.
Πήγαμε στη συνάντηση που είχαμε προ ημερών με τον υπουργό και αντί για διάλογο μας ανακοινώθηκε μια απόφαση (έτσι εννοούν τον διάλογο στην κυβέρνηση), που έχει σχέση με το αρχικό σχέδιο από το 2014. Ότι το τρένο, λόγω κόστους, αλλά και έλλειψης μελετών, θα περάσει επιφανειακά _λένε από την Πάτρα και από τον Άγιο Διονύση μέχρι τον Άγιο Ανδρέα θα πάει υπόγεια.
- Στη συνάντηση αυτή, αλλά και πρόσφατα σε δηλώσεις του, άλλος υπουργός της κυβέρνησης μάς ανακοίνωσε ότι το τρένο θα περάσει επιφανειακά.
- Στα Σεπόλια επέμεναν κι εκεί ότι θα περάσει επιφανειακά το τρένο, το κατασκεύασαν, οι κάτοικοι, όμως, αντέδρασαν δυναμικά, προσέφυγαν και στο ΣτΕ και τελικά πέτυχαν να ξαναγίνει το έργο και να περάσει υπόγεια. Στην επιφάνεια δε έκαναν το αυτονόητο. Αναπλάθουν την περιοχή. Αυτό που γίνεται λοιπόν στα Σεπόλια θέλουμε κι εμείς στην Πάτρα. Εκτός αν μας θεωρούν… αποπαίδια.
Νομίζουν ότι μπορούν να ασχημονούν
πάνω στην τρίτη πόλη της Ελλάδας χωρίς αντίσταση.
Αυτό που ονειρεύονται, να περάσουν γρήγορα – γρήγορα από την Πάτρα και να τελειώνουνε, δεν θα γίνει. Δεν θα τελειώσουν εύκολα. Θα πάμε όπως τα έχουμε σχεδιάσει και με την απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, για να επιβάλουμε την δική μας απόφαση και όχι τη δική τους, που θέλει να διχοτομήσει την Πάτρα. Αυτό το θέμα δεν θα λήξει έτσι. Οι κυβερνώντες θα λένε ότι το τρένο θα περάσει επιφανειακά, εμείς λέμε υπόγεια και με ανάπλαση. Έχουμε δυο αντίθετους δρόμους. Ποιος θα νικήσει; Αυτό είναι πλέον θέμα δικό μας.
Αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο τους κατοίκους εκατέρωθεν της σιδηροδρομικής γραμμής. Αν το σκεφτόμαστε έτσι, δεν κάνουμε τίποτα. Είναι θέμα ολόκληρης της πόλης. Όπως και ολόκληρη την πόλη αφορά το να γίνει το πάρκο στον Ριγανόκαμπο. Η πόλη μας είναι η αυλή μας και διεκδικούμε τα πάντα γι’ αυτή.
- Εμποδίσαμε εμείς το τρένο να φτάσει στο λιμάνι; Εμείς φταίμε που από το 2018 έπρεπε να είναι το τρένο στο λιμάνι και σήμερα είναι ακόμα στο Κιάτο;
- Τώρα που εμείς αντιστεκόμαστε στα σχέδια τους, που δεν βλέπουμε το έργο της σιδηροδρομικής γραμμής κοντόθωρα, φταίμε υποτίθεται για την καθυστέρηση του έργου.
Εμείς δεν μπαίνουμε στην αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ για το αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν μελέτες. Εμάς μας ενδιαφέρει το δίκαιο αίτημα της Πάτρας, που είναι υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής.
Αν νομίζουν με την έπαρσή τους και το τελεσίγραφο “τα πράγματα είναι τελειωμένα πάρτε το απόφαση και άμα θέλετε” ότι θα μας κάμψουν, κάνουν λάθος.
Η δύναμη η δική μας θα τους κατεβάσει από το… καλάμι τους.
…».
Σκεπτικισμός από την υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου με την υπογειοποίηση – Αμετακίνητος ο Πελετίδης
(πηγή Peloponnisos FM κλπ “πρόθυμοι”)
Με θάρρος, η κ. Αλεξοπούλου ανέπτυξε σκέψεις σχετικά με το αν είναι οικονομικά εφικτό να προχωρήσει μια υπογειοποιημένη γραμμή στην Πάτρα, η οποία ήδη δεν έχει γίνει δεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
🙃 «Θέλουμε τρένο ή δεν θέλουμε; Αν πάρουμε αυτή τη μεγάλη απόφαση και την υποστηρίξουμε, τότε μόνο, κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα έχουμε τρένο» τόνισε η κ. Αλεξοπούλου, ενώ σκιαγράφησε επίσης το δυσμενές περιβάλλον γύρω από τα σιδηροδρομικά έργα, που καθιστά ακόμα πιο δύσκολες τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι μετά τα Τέμπη άλλαξαν πάρα πολλά θέματα γύρω από τους σιδηροδρόμους (;;).
Με αφορμή τα όσα δήλωσε στη ραδιοφωνική της συνέντευξη η κυρία υφυπουργός, σε επικοινωνία με τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη για το αν υπάρχει κάποια αλλαγή στη στάση της δημοτικής αρχής σχετικά με τις απαιτήσεις για πλήρη υπογειοποίηση, πήρε καθαρή απάντηση: «Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω και δεν θα κάνουμε πίσω. Δεν πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο παίρνουμε ευκαιριακή θέση. Είχαν δεσμευθεί στην κυβέρνηση και πριν τις εθνικές εκλογές πως τα χρήματα υπήρχαν. Το δεσμεύθηκαν πριν μερικούς μήνες. Εμείς σεβόμαστε πως υπάρχουν κι άλλες ανάγκες στην υπόλοιπη χώρα, αλλά ανάγκες θα προκύπτουν πάντα» τόνισε ο Κώστας Πελετίδης αμετακίνητος στη θέση για το υπογειοποιημένο τρένο και συνέχισε:
«Το μεγάλο θέμα για εμάς δεν είναι η υπογειοποίηση του τρένου. Εμείς μιλάμε για την ανάπλαση της Πάτρας. Αυτό για εμάς είναι το μεγάλο έργο που θα αλλάξει το μέλλον της πόλης. Η μεγάλη γραμμική ανάπλαση, όπου από κάτω θα περνά με υπόγεια γραμμή το τρένο. Με υπόγειο τρένο θα δημιουργήσουμε μια πόλη με έναν καταπληκτικό δημόσιο χώρο που θα αλλάξει το προφίλ της πόλης και θα γίνει μοναδικό παγκοσμίως. Φτιάχνουμε ήδη τις υποδομές για τους πολλούς και μετά μπορούμε να δούμε την επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτές. Γι’ αυτό δεν κάνουμε “ρούπι” από τις διεκδικήσεις μας».
Κλείνοντας, ο Κώστας Πελετίδης σημείωσε πως έχει ζητηθεί ραντεβού από την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για το οποίο εκκρεμεί η απάντηση (σσ. βλ και 28/08/2021 _Επιστολή Πελετίδη στον υπουργό υποδομών για την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής) «Ζητήσαμε συνάντηση για να μας τα πουν από κοντά όσα έχουν να μας πουν κι εμείς με τη σειρά μας να τους εξηγήσουμε όλο το πλάνο μας. Πρόκειται για μία αξιακή διεκδίκηση με όνειρα για το μέλλον. Σχεδιάζουμε την Πάτρα των επόμενων δεκαετιών και έχουμε πάρει εγκρίσεις για να προχωρούμε τον σχεδιασμό μας. Πώς αλλάζει η ιεράρχηση λοιπόν όταν ήδη έχουμε προχωρήσει στο πλάνο μας;» τόνισε ο δήμαρχος.
Θυμίζουμε σε όσους έχουν επιλεκτική μνήμη (ή και “χρυσόψαρου”)
- Η δημοτική αρχή Λα.Συ _Πελετίδης ανέλαβε την πόλη από το μηδέν και την πλήρη απραξία.
- Έφτιαξε θεμέλια μετατρέποντας την Πάτρα σε μια πόλη γεμάτη ελπιδοφόρα μηνύματα, με στόχο πλέον να γίνει μία από τις ωραιότερες, και γιατί όχι, η ωραιότερη στην Ελλάδα.
- Η “Λαϊκή Συσπείρωση” και η δημοτική αρχή είναι πλέον στην πιο ώριμη φάση, υπάρχουν οι βάσεις και η εμπειρία για να γίνουν κι άλλα βήματα μπροστά, μαζί με τον πατραϊκό λαό.
- Με έργα που έχει ήδη υλοποιήσει η δημοτική αρχή, με στόχο η Πάτρα να γίνει παραλιακή πόλη, χωρίς φράχτες και εμπόδια με τη θάλασσα.
- Από το 2018 πέτυχε να περάσει η παραλιακή οδός με νόμο στην Δήμο, επίσης
- Υπογειοποίηση μέρους των γραμμών του τρένου
- Έγινε κι διαγωνισμός για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης.
- Πλήρης αναβάθμιση στα 220 σχολεία, με προσωπικό του δήμου.
- Δημιουργία 10άδων αθλητικών και πολιτιστικών χώρων στην πόλη διαδικασία που συνεχίζεται (πχ.τα παλιά Σφαγεία έχουν πολιτιστικό περιεχόμενο όλο τον χρόνο).
- Η Πάτρα είναι η μοναδική πόλη με κουζίνα που τροφοδοτεί καθημερινά δημότες που έχουν ανάγκη,
- Η μόνη με ημερήσιες κατασκηνώσεις στις οποίες συμμετέχουν 200 παιδιά, καθώς και με
- Λαϊκά φροντιστήρια, στα οποία συμμετέχουν 220 καθηγητές + 600 παιδιά κλπ. κλπ.
Ο Κ. Πελετίδης έχει επισημάνει πως «παλεύουμε για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος» ότι «αυτό που μας ξεχωρίζει από τους άλλους είναι ότι ο προσανατολισμός μας είναι να σηκώσουμε τον άνθρωπο πιο ψηλά» _δείτε και επίσημο site Δήμου Πατρέων.
Όσοι από εμάς είχαμε ταξιδέψει προς νότια Πελοπόννησο μέσω Πάτρας, προ Πελετίδη θυμόμαστε την τραγική κατάσταση _μέχρι και δυο ώρες, μερικές φορές για τα ~30χλμ να περάσεις από την εθνική (μετά το Ρίο) στην Κάτω Αχαγιά και μετά το επόμενο μαρτύριο της κατ’ ευφημισμό «ταχείας κυκλοφορίας».
Για να φτάσεις πχ. Κυλλήνη (για Ζάκυνθο-Κεφαλονιά), από Αθήνα ήθελες ένα 2ωρο ως την Πάτρα –προ ΠΑΘΕ (215χλμ) και _σχεδόν άλλο τόσο για τα υπόλοιπα 75χλμ σε ένα δρόμο καρμανιόλα.
Όσο για ταξίδι μέχρι Καλαμάτα; (~150χλμ από Λεχαινά) __ούτε να το σκέφτεσαι …ήθελες διανυκτέρευση, ή καλύτερα γύρναγες πίσω προς Αθήνα και πήγαινες από Κόρινθο!!
Ακολούθησαν τα έργα παράκαμψης, μετά από κωλυσιεργίες, που είχαν να κάνουν με την εναλλαγή των κυβερνήσεων και τις κόντρες των επιχειρηματικών ομίλων…
Ο λαός της Πάτρας πάλι στο προσκήνιο
με τους αγώνες του: αταλάντευτα, μαζικά
με μπροστάρη το ΚΚΕ
και τον κομμουνιστή δήμαρχο.
Ο αγώνας συνεχίζεται!!
“Αγκαλίτσες_Όλοι_μαζί_Μπορούν”
Ψηφίστηκε η πλήρης «απελευθέρωση»
των σιδηροδρομικών μεταφορών
από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ
8-Οκτ-2019
Ψηφίστηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής το λεγόμενο «4ο πακέτο» Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους σιδηρόδρομους, το οποίο προωθεί την πλήρη «απελευθέρωση» των σιδηροδρομικών μεταφορών και την παράδοσή τους στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Πρόκειται για τις Οδηγίες 2016/797, 2016/798 και 2016/2370, που κατατέθηκαν με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με τις οποίες εναρμονίζονται τα διαφορετικά πλαίσια των κρατών – μελών κάτω από την «ομπρέλα» του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της ΕΕ, για τη δημιουργία πια μιας ενιαίας αγοράς σιδηροδρομικών δραστηριοτήτων, στην οποία βέβαια να μπορούν να επενδύσουν απρόσκοπτα οι μονοπωλιακοί όμιλοι της ΕΕ.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής, δείχνοντας ποιο είναι το κριτήριο των Οδηγιών, ανέφερε ότι «το ζήτημα είναι αν φέρουμε κι άλλες εταιρείες να χρησιμοποιήσουν την υποδομή, είτε αυτό είναι στο cargo, είτε αυτό είναι στο passenger», για την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών. Αλλωστε, όπως σημείωσε, για να χρηματοδοτηθούν έργα από κοινοτικά κονδύλια, όπως για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου, η Ευρώπη θέλει «μία μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, το λεγόμενο feasibility plan», δηλαδή αν συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους. «Σήμερα, λοιπόν, εάν θέλουμε να έχουμε οποιοδήποτε εθνικό έργο, πρέπει να έχουμε τη σφραγίδα των Jaspers, οι οποίοι είναι οι τεχνικοί σύμβουλοι της Ευρώπης», είπε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε το νομοσχέδιο, με την εισηγήτριά του, Θ. Πέρκα, να «χαιρετίζει» εκ μέρους του κόμματος «τα νέα δεδομένα που θέτει το 4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο». Τη δική τους ικανοποίηση για το νομοσχέδιο εξέφρασαν και από το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Η Ελ. Λύση καταψήφισε, γιατί, κατά τον πρόεδρό της Κ. Βελόπουλο, δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση αλλά για κρατικοποίηση από άλλα κράτη (Ιταλία, Γερμανία κ.λπ.). Καταψήφισε και το ΜέΡΑ25, προτείνοντας «ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης του σιδηρόδρομου που θα βασίζεται στην ηλεκτροκίνηση παντού».
Αύξηση των τιμολογίων
και παραπέρα χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα
- Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Χρήστος Κατσώτης, η «απελευθέρωση» των σιδηροδρομικών μεταφορών ωφελεί μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν, αυτούς των συνδυασμένων μεταφορών. Να προωθηθεί, δηλαδή, η ενιαία αγορά, το ενιαίο σιδηροδρομικό δίκτυο. Το δίκτυο δηλαδή, τόνισε, που κατασκευάζεται με πόρους του ελληνικού λαού, θα χρησιμοποιείται και θα σχεδιάζεται κατά βάση για τις προσοδοφόρες εμπορευματικές μετακινήσεις από τα λιμάνια προς την Ευρώπη.
- Τόνισε ότι οι επιπτώσεις στο λαό θα είναι η παραπέρα αύξηση των εισιτηρίων, όπως έδειξε η μέχρι τώρα πείρα από αυτήν την πολιτική όπου οι αυξήσεις των τιμολογίων σε χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν από 15% έως και 40%, ενώ «τα όσα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους έχουν απομείνει, μπαίνουν στον Προκρούστη του ανταγωνισμού, στη διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, με μεγάλη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης».
- Ο Χρ. Κατσώτης ρώτησε εκ νέου τον υπουργό για τη θέση του απέναντι στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για την υπογραφή ΣΣΕ, αλλά και αν θα καταβληθεί η αποζημίωση στους εργαζόμενους που συνταξιοδοτήθηκαν από το 2011 έως το 2014, και έχει καθοριστεί με δικαστικές αποφάσεις το ποσό της αποζημίωσης, τις οποίες ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε. Η απάντηση του υπουργού ήταν ότι «για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα μισθολόγια πρέπει οι εταιρείες να είναι βιώσιμες», δηλαδή να εφαρμοστούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις…
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι ο κλάδος των μεταφορών είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν την υπεροχή του σοσιαλισμού απέναντι στον καπιταλισμό. Οπως τόνισε, στον σοσιαλισμό, στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού, οι υποδομές των μεταφορών και οι μεταφορές σχεδιάστηκαν με βάση την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και των αναγκών της παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης.
- Δεν έκαναν δίκτυα και υποδομές που λειτουργούσαν ανταγωνιστικά. Αντίθετα, λειτουργούσαν συμπληρωματικά για τη συνδυαστική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που σημαίνει «φθηνές και ασφαλείς μεταφορές. Δεύτερον, κάλυψη των αναγκών και αντιμετώπιση του μεγάλου ζητήματος των περιφερειακών ανισοτήτων, αλλά και της απελευθέρωσης της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων».
- Αυτά, τόνισε, δεν πρόκειται να τα πετύχει ποτέ ο καπιταλισμός, γιατί «έχει την αναρχία, τον ανταγωνισμό και την ανταγωνιστικότητα στο DNA του». Γνώμονας είναι να κερδίζουν οι κατασκευαστές, οι εισαγωγείς των οχημάτων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι εταιρείες των συνδυασμένων μεταφορών, γι’ αυτό και προκρίνονται αυτά τα έργα, από τους Jaspers που είπε ο υπουργός. Αντίθετα, όποιο έργο αφορά τις λαϊκές ανάγκες, όπως άλλωστε δείχνει και το απαρχαιωμένο δεύτερο οδικό δίκτυο, παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.
Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις σιδηροδρομικές μεταφορές _
1η Απρίλη, με εισηγητική ομιλία από τον Δ. Κουτσούμπα
«Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις σιδηροδρομικές μεταφορές απέναντι στην εγκληματική πολιτική “απελευθέρωσης” της ΕΕ. Σιδηρόδρομος σύγχρονος – ασφαλής – φτηνός, απαλλαγμένος από τις ματωμένες “ράγες” του κέρδους».
Η ημερίδα αποτελεί σημαντική παρέμβαση του ΚΚΕ στις εξελίξεις μετά το έγκλημα στα Τέμπη, με τον θάνατο 57 ανθρώπων, όπου το στίγμα έδωσαν οι μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας. Σε συνέχεια άλλων παρεμβάσεων του Κόμματος, η ημερίδα έχει στόχο να φωτίσει τις πραγματικές αιτίες του τραγικού δυστυχήματος, που εδράζονται στην εγκληματική πολιτική του κέρδους, και να προβάλει την πραγματική διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ.
Όπως σημείωνε και η Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «Για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας», «το έγκλημα αυτό δεν είναι κάποια εξαίρεση στον κανόνα.
- Καθημερινά οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με μικρά και μεγάλα εγκλήματα, που πολλαπλασιάζονται στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής που θυσιάζει δικαιώματα, εισοδήματα, μισθούς, εργασιακές σχέσεις, υποδομές απαραίτητες για την προστασία του λαού, ακόμη και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.
- Συνεπώς, το δίλημμα που τίθεται είναι αμείλικτο: `Η θα συνεχίσουμε να μετράμε νέες απώλειες και θύματα στο πλαίσιο της πολιτικής που κοστολογεί τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού ή θα διαλέξουμε τον δρόμο της οργανωμένης πάλης για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας.
- Υπάρχει η δυνατότητα ο λαός να ζήσει διαφορετικά. Δεν λείπουν τα μέσα που μπορεί να παρέχει η επιστήμη, η τεχνολογία, η ανθρώπινη εργασία, αρκεί όλα αυτά να απαλλαγούν από τη μέγγενη του κέρδους και να αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών. Αυτή η προοπτική μπορεί να δώσει πνοή και συνέχεια στις μαζικές κινητοποιήσεις. Να στριμώξει τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και να αποσπάσει ανάσες ανακούφισης. Πάνω απ’ όλα αυτή η προοπτική είναι που μπορεί να δώσει απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που θέτουν αυτοί οι αγώνες, στο “γιατί γίνονται όλα αυτά”, αλλά και στο “πώς θα απαλλαγούμε από αυτή την κατάσταση”.
Σε αυτή την κατεύθυνση δίνουμε τη μάχη το επόμενο διάστημα. Είναι ο μόνος τρόπος για να δικαιωθούν οι νεκροί, για να μη μείνει το έγκλημα ατιμώρητο και πάνω απ’ όλα για να σταματήσουν οι ανθρωποθυσίες στον βωμό του κέρδους. Γιατί οι ζωές μας έχουν πραγματική αξία. Δεν κοστολογούνται!».
ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ της “Σύγχρονη Εποχής”: Τα υλικά της Ημερίδας του ΚΚΕ για το έγκλημα στα Τέμπη (VIDEO)