Ο Γ2 Τόμος του Δοκίμιου Ιστορίας του παρουσιάζει τις ιδεολογικές-πολιτικές επεξεργασίες και την ηρωική δράση του Κόμματος κατά τη διάρκεια της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας (1967-1974), σε συνάρτηση με τις εγχώριες και διεθνείς οικονομικές-πολιτικές εξελίξεις και με τις εξελίξει δ στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα. Στο Δοκίμιο καταγράφονται οι ιστορικές ρίζες, οι αιτίες και ο ταξικός χαρακτήρας του στρατιωτικού πραξικοπήματος, οι διώξεις των κομμουνιστών και άλλων ριζοσπαστών αγωνιστών που το συνόδευαν, η διάσπαση με το λεγόμενο «ΚΚΕ Εσωτερικού» στη 12η Ευρεία Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1968), η τιτάνια προσπάθεια ανασυγκρότησης των Κομματικών Οργανώσεων και η ίδρυση της ΚΝΕ(1968), η ανάδειξη του Χαρίλαου Φλωράκη σε Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, (1972) οι φοιτητικοί και εργατικό – λαϊκοί αγώνες και ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου (1973), το πραξικόπημα της Χούντας στην Κύπρο (1974) και η επαναφορά της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο που-στηριζόμενο στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ και στη μελέτη σημαντικών ιστορικών τεκμηρίων- συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της ιστορίας της περιόδου και προσφέρει χρήσιμα ιστορικά διδάγματα στο σημερινό και αυριανό ταξικό αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας και την κατάκτηση της επαναστατικής εργατικής εξουσίας.
Η συγγραφή της ιστορίας του ΚΚΕ στον Τόμο Γ1 του Δοκιμίου (1949-1967) έχει ταξική αφετηρία και περιεχόμενο, αφού εξετάζει την εξέλιξη της στρατηγικής του, την εξέλιξη όλης της πολιτικής του δράσης στις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες. Διερευνά την επίδρασή του στην εξέλιξη της ταξικής πάλης, με κριτήριο την κατεύθυνσή της προς το στόχο της κοινωνικής απελευθέρωσης. Αναδεικνύει διαχρονικά συμπεράσματα από τη σκοπιά της προσέγγισης του στόχου της εργατικής εξουσίας. Οδηγεί σε βαθύτερη γνώση της ταξικής πάλης σε διεθνές επίπεδο.
Η χρονική περίοδος στην ιστορία του ΚΚΕ, την οποία πραγματεύεται ο Τόμος Γ1, έχει ως αφετηρία της την προσπάθεια ανασυγκρότησης των δυνάμεών του στην προσφυγιά, αλλά και στην Ελλάδα, σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας.
Καμπή στην ιστορία του Κόμματος τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αποτελεί η δεξιά οπορτουνιστική στροφή με την 6η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ (1956), με την παρέμβαση του ΚΚΣΕ και άλλων 5 αδελφών Κομμάτων εξουσίας.
Η αποχώρηση των οπορτουνιστών από το Κόμμα μετά από τη 12η Ολομέλεια –που στη συνέχεια συγκρότησαν το λεγόμενο «ΚΚΕ εσωτερικού»– έδωσε στο ΚΚΕ τη δύναμη να προχωρήσει αποφασιστικά στη δημιουργία παράνομων Κομματικών Οργανώσεων, να ιδρύσει το 1968 την ΚΝΕ, να δράσει ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία μέχρι το 1974 και να επιβάλει την ανοιχτή δράση του πριν τη θεσμική νομιμοποίησή του κατά την περίοδο αποκατάστασης του αστικού κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα, περίοδο την οποία πραγματεύεται ο τόμος Γ2.
Ο Γ1 Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ απευθύνεται στην ίδια την εργατική τάξη, στους πρωτοπόρους νέους και νέες εργατικής και λαϊκής καταγωγής, στους συνειδητούς επιστήμονες, γιατί επιστήμη σημαίνει αλήθεια, γιατί αλήθεια για την κοινωνική πρόοδο σημαίνει σοσιαλιστική-κομμουνιστική προοπτική.