Όπως έγκαιρα (αρχές Δεκέμβρη 2020) και αναλυτικά ενημέρωσε το Ατέχνως, από 1-1-2021 ξεκίνησε στην Κούβα ένα «σύστημα προσαρμογών» του νομίσματός της στην πραγματική οικονομία, με μέτρα και ελέγχους για την αποφυγή –στο μέτρο του δυνατού, φαινόμενων κερδοσκοπίας.
Ήδη έγιναν αναφορές –από την πρώτη στιγμή, σε «παιχνίδια» με τις τιμές και καταχρηστικές πρακτικές κάποιων.
Η Granma αναφέρεται στα πρόστιμα της περιοχής Villa Clara, όπου από την 1η Δεκέμβρη του περασμένου έτους (πριν δηλ. μπουν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα), μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, ήταν 1.191.105 πέσος (~50.000$) ποσό που «αντικατοπτρίζει τον υψηλό αριθμό παραβατών αλλά και την αποτελεσματικότητα του σώματος επιθεωρητών σε αυτήν την περιοχή».
ℹ️ Κατά την περίοδο αυτή, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 4.879 επιθεωρήσεις σε κρατικές γεωργικές αγορές, γεωργικά καταστήματα, μονάδες εμπορίου και εστίασης, αρτοποιεία, κέντρα υγείας και εκπαίδευσης, καταστήματα TRD και Cimex (δείτε και εδώ), αυτοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι, παράνομοι – πλανόδιοι πωλητές και άλλοι οικονομικοί παράγοντες, στους οποίους καταγράφηκαν περισσότερες από 5.000 παραβάσεις, οι περισσότερες από αυτές για παραβίαση τιμών και τιμολογήσεων.
😡
Σύμφωνα με τον Iril Trujillo Álvarez, διευθυντή της Dirección Integral de Supervisión (dis) στη Villa Clara, μεταξύ των κυριότερων παραβάσεων ήταν η παραπληροφόρηση ευκολόπιστων, που δεν είχαν τιμοκατάλογο, εξαπάτηση των καταναλωτών, αυθαίρετες μεταβολές της αξίας των εμπορευμάτων και «κακή εφαρμογή κανονισμών κατανάλωσης», μεταξύ άλλων.
31 παραβάτες έχουν επίσης διωχθεί για τα εγκλήματα παράνομης οικονομικής δραστηριότητας, της εξάπλωσης επιδημίας, της κατάχρησης και της εξαπάτησης των καταναλωτών κλπ.
Επιπλέον, αφαιρέθηκαν 81 άδειες (αυταπασχόλησης), οι περισσότερες από αυτές στον τομέα της εστίασης, στο εμπόριο και μεταφορείς (taxi κλπ).
Πηγή -|Freddy Pérez Cabrera | |-
Φωτο κεφαλίδας Osval
(λεζάντα |-από χέρι σε χέρι, όπως σε μια αλυσίδα,
οι τιμές πολλαπλασιάζονται
προς όφελος ορισμένων και εις βάρος άλλων-|
Δείτε και |> Κούβα 2019: Οικονομικές προκλήσεις
Μετά τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες (και επομένως κατάργησης της για 30 χρόνια ομπρέλας προστασίας του νησιού της επανάστασης) έγιναν αρκετές προσπάθειες παρέμβασης στο θεσμό του διπλού νομισματικού συστήματος –χωρίς «ακρότητες» (δηλ. οριστική και άπαξ δια παντός απόσυρση του «μετατρέψιμου πέσο», το οποίο χρησιμοποιείται από τους τουρίστες –ενισχύοντας μεταξύ άλλων, όχι χωρίς παρενέργειες, τα συναλλαγματικά αποθέματα).
Το μετατρέψιμο πέσο (CUC), άμεσα συνδεόμενο με το αμερικανικό δολάριο, είχε πραγματική και πλασματική ισοτιμία (1 προς 1 για τις κρατικές εταιρείες, αλλά 24 πέσος = 1 CUC για τους πολίτες τις επιχειρήσεις, αλλά και την πώληση αγροτικών προϊόντων σε ξενοδοχεία κλπ. ενώ το 2011 είχε δεχτεί και μια γερή υποτίμηση.
Μαγικές λύσεις στην οικονομία δεν υπάρχουν: τα μέτρα, που έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή (σύντομα ελπίζουμε) θα εφαρμοστούν με αυστηρότητα, από τη μια θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα των εξαγώγιμων προϊόντων της Κούβας χτυπώντας παράλληλα τη δολλαριοποίηση της οικονομίας, από την άλλη θα υπάρξουν «παράπλευρες απώλειες» δεδομένου πως ένα μεγάλο % του εργατικού δυναμικού της χώρας απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα (αυταπασχολούμενοι ή επιλέγοντας –με την ελπίδα πλουτισμού τη «μαύρη» αγορά εργασίας) έχει θέσει εαυτόν εκτός της εμβέλειας δράσης των συγκεκριμένων και μεθοδικών μέτρων στήριξης της κυβέρνησης (αύξηση –πχ. μισθών και συντάξεων).
Θα υπάρξουν σίγουρα και πληθωριστικές πιέσεις…
Βέβαια αυτά συμβαίνουν που; (και αυτό είναι το κύριο) όχι στην καπιταλιστική ζούγκλα της αγοράς αλλά στο νησί της επανάστασης.
Έχουμε επομένως κάθε λόγο να πιστεύουμε πως θα ξεπεράσει και αυτό -τον αναγκαίο, σκόπελο διανύοντας πλέον το ¡Año 62+ de la revolución