«Γροθιά» στο κυβερνητικό αφήγημα των αντιεπιστημονικών εξισώσεων «ένα κρεβάτι + ένας αναπνευστήρας = ΜΕΘ», και στις κυνικές δηλώσεις περί «πολυτέλειας» και «πεταμένων εκατομμυρίων» για τις 1.200 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που υπολείπονταν από τα δημόσια νοσοκομεία πριν την πανδημία, αποτελούν τα ευρήματα της μελέτης του καθηγητή Δημόσιας Υγείας Θεόδωρου Λύτρα, η οποία αποτελεί τη συνέχεια έρευνας που είχε δημοσιεύσει πέρυσι από κοινού με τον Σωτήρη Τσιόρδα.
Η μελέτη αφορά το διάστημα από 1η Σεπτέμβρη 2021 μέχρι και τον Απρίλη του 2022. Και με υπερδιπλάσιο δείγμα διασωληνωμένων ασθενών (14.011, από 6.282 η αρχική) δείχνει κατηγορηματική αύξηση της θνητότητας κατά 21% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.
Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώνεται ότι το 97,7% όσων νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ έχασαν τη ζωή τους (1.084 ασθενείς) ενώ εντός ΜΕΘ το ποσοστό θνητότητας είναι 72,7% (9.382 ασθενείς).
Η θνητότητα εκτοξεύεται κατά 64% για όποιον είχε την …ατυχία να νοσηλεύεται εκτός Αττικής, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού, ΜΕΘ και εξοπλισμού είναι ακόμα μεγαλύτερες στην περιφέρεια. Κι αυτό την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση «ενισχύει» το δημόσιο σύστημα Υγείας δρομολογώντας το κλείσιμο κι άλλων νοσοκομείων, τη συγχώνευση Τμημάτων και κλινικών με κριτήριο τη «χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους». Το προηγούμενο διάστημα (πριν την 1η Σεπτέμβρη) η διαφορά επαρχίας – Αθήνας ήταν 36%.
Παράλληλα εξετάστηκε η επίδραση του εμβολιασμού στη θνητότητα των ασθενών αυτών και βρέθηκε μηδενική (μη στατιστικά σημαντική). Οπως σχολιάζει ο Θ. Λύτρας, «αυτό δεν είναι περίεργο: Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στο να προλαμβάνει τη βαριά νόσο και τον θάνατο, αλλά εάν κάποιος νοσεί βαριά, παρά τον εμβολιασμό, είναι η ποιότητα της περίθαλψης που καθορίζει τις πιθανότητες που έχει για να ζήσει».
Υπογραμμίζεται επίσης ότι από τον Σεπτέμβρη του 2021, όταν η κυβέρνηση έθεσε σε αναστολή εργασίας τουλάχιστον 6.000 εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα Υγείας, «τα δεδομένα δεν μπορούν να αποδείξουν αιτιώδη συσχέτιση μεταξύ αυτής της πειθαρχικής δράσης και της αυξημένης θνησιμότητας», αλλά «η χρονική σύμπτωση εξακολουθεί να είναι ανησυχητική και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης των ακριβών αιτιών αυτής της επιδείνωσης των επιδόσεων του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης».
Μάλιστα η κυβέρνηση, υπερασπιζόμενη αυτήν την αθλιότητα, επικαλείται τους αντίστοιχους βάρβαρους μέσους όρους άλλων καπιταλιστικών κρατών, κομπάζοντας για την «12η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ των “27” με όρους υπερβάλλουσας θνητότητας». Ο δε υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης ισχυρίζεται ψευδώς ότι «όλες οι ΜΕΘ ήταν στον απόλυτο βαθμό στελεχωμένες». Παρ’ όλα αυτά, ομολογεί ότι «τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε πολύ μεγαλύτερη θνητότητα σε όλες τις ασθένειες, διότι η χώρα μας έχει διπλάσιο αριθμό νοσοκομειακών λοιμώξεων μέσα στις ΜΕΘ», αποσιωπώντας ότι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη διαχρονική έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού και την κρατική υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Πηγή: «Ριζοσπάστης»
https://ekdoseis-atexnos.gr/book/%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%88%ce%ad%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%bb%ce%b9%ce%bc%cf%8c-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%cf%85/