Μέρα γιορτής για το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ που γιόρτασε απόψε τα 5 χρόνια λειτουργίας του με μια ανεκτίμητη προσφορά. Η κόρη του αξέχαστου Μάνου Λοΐζου, Μυρσίνη, πρόσφερε το πιάνο του αγαπημένου μας συνθέτη στο Στέκι. Παράλληλα εκθέτονταν και άλλα μουσικά του όργανα, όπως το βιολί, το λαούτο και δύο κιθάρες του, που τον συντρόφευαν στο δημιουργικό του έργο.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Παρευρέθηκε ακόμα η κόρη του Μάνου Λοΐζου, Μυρσίνη και η εγγονή του Εμμανουέλα.
Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν 38 χρόνια από τον πρόωρο χαμό του όμως τα τραγούδια του μας συντροφεύουν, παραμένουν ζωντανά στην καρδιά και το νου, στα όνειρα και τους αγώνες. «Αυτό το πιάνο θα είναι για όσους νέους επισκέπτονται το Στέκι της ΚΝΕ μια συνέχεια του Μάνου…», , είχε αναφέρει συγκινημένη η Μυρσίνη Λοΐζου, όταν έκανε την προσφορά, καθώς πέντε χρόνια τώρα το Στεκι στεγάζει δραστηριότητες που εμπνέουν, που δίνουν στίγμα κόντρα στην υποκουλτούρα, που συμβάλλουν στην ανάταση της αγωνιστικής στάσης στη νεολαία.
Σε δήλωσή του ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε: «Η σημερινή εκδήλωση συμπίπτει με τα 5 χρόνια λειτουργίας και δράσης του Πολιτιστικού Στεκιού της ΚΝΕ εδώ στην Τροίας. Η μεγάλη, σημαντική προσφορά της Μυρσίνης στο Πολιτιστικό αυτό Κέντρο με τα μουσικά όργανα του μεγάλου μας Μάνου Λοΐζου, που τον συντρόφευαν όλα τα χρόνια της δημιουργίας του, θα συμβάλει στην αναβάθμιση της δουλειάς του Πολιτιστικού Στεκιού. Εδώ, σήμερα συναντώνται η μεγάλη πολιτιστική μας κληρονομιά, η ιστορική μνήμη, η παρακαταθήκη με τους σύγχρονους προβληματισμούς, τις πολιτιστικές αναζητήσεις της νέας γενιάς, που βεβαίως στηρίζονται στο παρελθόν, γειώνονται στο παρόν και ατενίζουν το μέλλον» (διαβάστε εδώ και δείτε το video)
Είναι σαν να είναι μαζί μας…
Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, που αφού ευχαρίστησε την Μυρσίνη Λοΐζου για την προσφορά της, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά να ακούγονται ξανά οι μελωδίες του Μάνου από το πιάνο (που έχει ακόμη σημάδι από το τσιγάρο που κρατούσε όσο έπαιζε). Και είναι διπλή χαρά να ζωντανεύουν πάλι, καθώς νέοι, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, μέσα απ’ τις δραστηριότητες του Στεκιού, συνοδεία των μουσικών του οργάνων, θα τραγουδάνε όσα έγραψε. Από γενιά σε γενιά θα μένει άσβεστο το έργο του» (διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία του).
Η εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο βίντεο που είχε επιμεληθεί η Οργάνωση. Μέσα από τα λόγια του Λοΐζου οι παρευρισκόμενοι «περιηγήθηκαν» σε στιγμές της ζωής του, στο πώς έγραψε ορισμένα έργα, στην αντίληψή του για την Τέχνη. Τα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα ήταν από τα αρχεία της ΕΡΤ, του ΡΙΚ και του Κόμματος.
Ξεχωριστό στιγμιότυπο του βίντεο ήταν τα συγκλονιστικά οπτικοακουστικά ντοκουμέντα από το 2ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ – «Οδηγητή» στην Καισαριανή, όπου μέσα σε μια πραγματική λαοπλημμύρα, όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν, ανάμεσά τους και ο Μάνος Λοΐζος, πήραν τη θέση τους στη σκηνή και έγιναν μια φωνή με τον κόσμο τραγουδώντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά».
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με ένα σύντομο αφιέρωμα στο έργο του συνθέτη. Οι νέοι καλλιτέχνες που επιμελήθηκαν το πρόγραμμα έκαναν ένα όμορφο «πέρασμα» σε αγαπημένα και χιλιοτραγουδισμένα κομμάτια του συνθέτη από όλη τη δημιουργική του πορεία. Μάλιστα, το πιάνο που χρησιμοποιήθηκε για τη συναυλία ήταν του Μ. Λοΐζου…
Έπαιξαν οι μουσικοί Δημήτρης Ανδρονιάδης (πιάνο, ακορντεόν, ενορχηστρώσεις), Ζαχαρίας Γερασκλής (μπουζούκι), Περικλής Μαλακατές (μπάσο, κιθάρα), Παύλος Παπαναστασάτος (κιθάρα). Τραγούδησαν οι: Δημήτρης Κανέλλος, Φωτεινή Παπαδοπούλου και Κώστας Τριανταφυλλίδης.