Την αναστολή λειτουργίας γυμνασίων και λυκείων της γενικής εκπαίδευσης όλης της επικράτειας, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης από τον COVID-19, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Έτσι, από την ερχόμενη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και για τρεις εβδομάδες (έως τις 30/11), οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων θα παρακολουθούν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Βέβαια, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου, δεν είναι εφικτή παντού και κυρίως δεν έχουν εξασφαλιστεί, ισότιμοι όροι πρόσβασης για όλους τους μαθητές!
Το κλείσιμο των σχολείων δικαιώνει τους μαθητές και τα αιτήματά τους όταν διεκδικούσαν ασφαλή λειτουργία των σχολείων.
Τη δια ζώσης λειτουργία θα συνεχίσουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, (νηπιαγωγεία και δημοτικά), καθώς και τα ολοήμερα.
Όπως ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο Παιδείας, εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα για εγγραφές στα ολοήμερα, «προκειμένου να αποκομίσουν οι μαθητές εκπαιδευτικά οφέλη, να υποστηριχθούν έμπρακτα οι οικογένειες και να αποφευχθεί η επαφή με ομάδες αυξημένου κινδύνου, κυρίως παππούδες και γιαγιάδες».
Σε αντίθεση με το lockdown του Μαρτίου, αυτή τη φορά η ύλη των μαθημάτων θα προχωράει κανονικά. Στα σχολεία που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, θα ξεκινήσει άμεσα, από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, σύγχρονη τηλεκπαίδευση, η οποία είναι υποχρεωτική. Οι διευθυντές των σχολείων θα εκπονήσουν τα σχετικά προγράμματα.
Ανοικτά τα σχολεία ειδικής αγωγής
Αναφορικά με τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, η δια ζώσης λειτουργία τους θα συνεχιστεί κανονικά. «Έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, ανάμεσα σε άλλους λόγους γιατί επιβαρύνονται δυσανάλογα από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση», ανέφερε σχετικά το υπουργείο Παιδείας.
Κλειστά τα φροντιστήρια
Σε αναστολή λειτουργίας έως τις 31/11 θα βρίσκονται τα φροντιστήρια, οι δομές μελέτης και κέντρα ξένων γλωσσών. Θα μπορούν, ωστόσο, να λειτουργούν μόνο μέσω τηλεκπαίδευσης.
Λοιπές δομές
Μέσω τηλεκπαίδευσης θα συνεχίσουν για τις επόμενες τρεις εβδομάδες τα ΙΕΚ, το μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας, τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα κολέγια και τα πανεπιστήμια.
Ειδικότερα για τα πανεπιστήμια και τα κολέγια, θα επιτρέπονται δια ζώσης μόνο τα εργαστήρια και κλινικές ασκήσεις του τελευταίου έτους προπτυχιακών προγραμμάτων φοιτητών.