Στις “ράγες”, το μεγάλο οδικό έργο σύνδεσης Σικελίας- Καλαβρίας που θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη σύνδεση η οποία πραγματοποιείται με ειδικά φέρι μποτ (όπου μπαίνουν και τρένα).
Πρόκειται για τη γέφυρα πάνω από το Στενό της Μεσσήνης, που με βασικό άνοιγμα 3,2 χλμ. θα αποτελέσει τη μακρύτερη κρεμαστή γέφυρα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το αρμόδιο Υπουργείο της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι στις 16 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ο προκαταρκτικός συντονισμός το συνέδριο για την επίσημη έναρξη της γραφειοκρατικής διαδικασίας σύνδεσης της νησιωτικής περιοχής της Σικελίας με την ηπειρωτική Ιταλία.
Όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, τα εργοτάξια θα εγκατασταθούν προς το τέλος τρέχοντος έτους, με στόχο το έργο, προϋπολογισμού 14,6 δισ.€ να είναι έτοιμη έως το 2030. Η γέφυρα θα έχει 6 λωρίδες κυκλοφορίας για αυτοκίνητα (3 ανά κατεύθυνση) και 2 σιδηροδρομικές γραμμές ενδιάμεσα, ενώ θα αντέχει κυκλοφοριακό φόρτο 200 τρένων ανά ημέρα και πάνω από 6.000 αυτοκινήτων ανά ώρα.
“Ακόμα μια φάρσα.
Θα παλέψουμε ενάντια σε ένα άχρηστο έργο”
Τοπικά κινήματα ξεσηκώθηκαν: «Μάχη στο πεζοδρόμιο ενάντια σε κάτι εξαιρετικά ακριβό, που κινδυνεύει να αφαιρέσει ακόμη περισσότερους πόρους από τον Νότο», κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε παρουσία επιτροπών και συλλόγων. «Είναι μια ακόμη φάρσα προπαγάνδας και μια ακόμη σπατάλη δημοσίων πόρων που πρέπει να κατευθυνθούν προς μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, γι’ αυτό είμαστε κατά, όχι επειδή πάμε κόντρα στα έργα γενικά, αλλά επειδή είναι ένα εγχείρημα που έχει να κάνει με τις προτεραιότητες, με τις γενικές ανάγκες των πολιτών της Σικελίας και όχι μόνο. Αυτή η χώρα χρειάζεται μια άλλη πολιτική, η οποία επικεντρώνεται στην υδρογεωλογική και σεισμική ασφάλεια, με επενδύσεις στην πρόνοια με την προστασία των πιο ευάλωτων. Εδώ η ανισότητα αυξάνεται με αφόρητο τρόπο και η άρχουσα τάξη φωτογραφίζει τις ανισότητες και τις διευρύνει περαιτέρω».
Σε μια χώρα όπως η δική μας, όσοι γεννήθηκαν σε ορισμένες περιοχές γνωρίζουν ήδη ότι έχουν λιγότερες δυνατότητες και διαφορετικό προσδόκιμο ζωής από εκείνους που γεννήθηκαν αλλού (…)
Τεχνικά έχουν εκφραστεί φόβοι, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς η περιοχή είναι το σημείο συνάντησης μεταξύ της ευρασιατικής και της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας. Πρόκειται για ένα διαβόητο ενεργό ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό της Μεσσήνης το 1908, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους. Η ιταλική κυβέρνηση, ωστόσο, επισημαίνει ότι θα εφαρμοστούν σύγχρονες κατασκευαστικές μέθοδοι που θα διασφαλίσουν ότι η γέφυρα θα αντέχει σε σεισμούς πολλών Ρίχτερ, αλλά και σε ανέμους ταχύτητας έως και 300 χλμ./ώ _Εξάλλου υπάρχει και το προηγούμενο της δικής μας στο Ρίο
Με πληροφορίες
Θυμίζουμε πως ΚΚ στην Ιταλία, πρακτικά δεν υπάρχει: είναι ένα μείγμα από οπορτουνιστικά γκροπούσκολα, χωρίς καμιά επιρροή στο λαό. Μάλιστα το φέτος το Γενάρη υπήρξε μια ακόμη κάθετη διάσπαση “συνιστώσας” (40% \ 55% και 5% αποχές)_αβέβαιη και η συμμετοχή στις ευρωεκλογές.
Το 2019, αντιμέτωπο με τα εμπόδια που θέτει ο ιταλικός εκλογικός νόμος σχετικά με τη συμμετοχή κομμάτων χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση (απαιτείται η συλλογή 145.000 υπογραφών) κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο, αξιοποιώντας δυνατότητα να κατέβει με την κάλυψη ενός κόμματος που έχει ήδη εκλεγμένους ευρωβουλευτές. Τη στήριξη αυτή παρείχε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και έτσι, το _τότε ΚΚ Ιταλίας συμμετείχε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές έχοντας στο σήμα των ψηφοδελτίων του τόσο το σήμα του ΚΚΕ όσο και της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας. Συγκέντρωσε 235.467 ψήφους (0.88%), αναδείχθηκε στην 9η θέση χωρίς να εκλέξει ευρωβουλευτή. Από τότε διασπάστηκε 5 ακόμη φορές…