Με νέες προσθήκες στον Πειραιά και στο γήπεδο του Ολυμπιακού, «Γ. Καραϊσκάκης», επεκτείνεται το δίκτυο «ήπιας» προπαγάνδας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Τη Δευτέρα 22 Απρίλη, εγκαινιάστηκε το «Αmerican Space Piraeus» («Αμερικανική Γωνιά») στον 3ο όροφο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πειραιά από τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη και τον Αμερικανό πρέσβη, Τζορτζ Τσούνις, ενώ στην εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος προανήγγειλε τη λειτουργία χώρου της «Αμερικανικής Γωνιάς» εντός του γηπέδου «Καραϊσκάκης».
Σύμφωνα με τους εμπνευστές της, η πρωτοβουλία θέλει να προωθήσει την «αμοιβαία κατανόηση των δύο λαών μέσω μια σειράς πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα διοργανώνονται εκεί για παιδιά και νέους». Ειδικά για την «Αμερικανική Γωνιά» στο «Καραϊσκάκης», ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι «40.000 παιδιά θα λαμβάνουν μέρος στις δράσεις της κάθε μήνα».
* * *
Τι είναι όμως αυτή η περίφημη «Αμερικανική Γωνιά» και πώς συνδέεται με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ στη χώρα μας; Πρόκειται για δίκτυο της αμερικανικής πρεσβείας που περιλαμβάνει άλλες 6 τέτοιες δομές: Το «Athens American Center» στο «Πολιτεία Business Center» και τα αποκαλούμενα «TechLab» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξάνθης, στις Κεντρικές Δημοτικές Βιβλιοθήκες σε Βέροια, Σπάρτη και Κέρκυρα και στη Θεσσαλονίκη, στη ΧΑΝΘ.
Αν και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός υποστήριξε πως «μαζί με τους Αμερικανούς φίλους μας πρόκειται να εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά να αγαπάει τον αθλητισμό, να αγαπάει να αγωνίζεται και αυτό θα είναι χρήσιμο στην υπόλοιπη ζωή τους», ο σκοπός του δικτύου αυτού ορίζεται διαφορετικά από το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στα δόλια σχέδιά τους δεν αξιοποιούν ως όχημα και τον αθλητισμό, την Παιδεία, τον Πολιτισμό.
Οι «Αμερικανικές Γωνιές» αποτελούν «ισχυρά στρατηγικά εργαλεία δημόσιας διπλωματίας που υποστηρίζουν τους στόχους εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, παρέχοντας τεχνολογικά σύγχρονους και φιλόξενους χώρους για άμεση συμμετοχή του ξένου κοινού», αναφέρει η πρεσβεία και συνεχίζει: «Η άμεση συμμετοχή του κοινού στον πυρήνα των “Αμερικανικών Γωνιών” παρέχει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ σημαντικές ευκαιρίες για την προώθηση των στόχων πολιτικής και την άσκηση ισχυρού, θετικού αντίκτυπου στον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζονται και γίνονται κατανοητές σε όλο τον κόσμο».
* * *
Μάλιστα, η εκπαίδευση που λαμβάνει το προσωπικό που απασχολείται σε αυτές τις δομές, όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση του προγράμματος για το 2019, «παρέχει στέρεες βάσεις για την κατανόηση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και των ολοκληρωμένων στρατηγικών της χώρας». Οι υπεύθυνοι της διπλωματικής αποστολής αξιοποιούν τις δομές «ώστε να προωθήσουν τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, παρέχοντας χώρο για διαρκείς συζητήσεις οι οποίες βελτιώνουν τη φήμη των ΗΠΑ και προωθούν την αμερικανική πολιτική και κοινή κατανόηση».
Σύμφωνα με εγχειρίδιο του αμερικανικού ΥΠΕΞ, αποστολή των «Αμερικανικών Κέντρων» και των «Αμερικανικών Γωνιών» είναι να συμβάλουν στην «ουδετεροποίηση» του πληθυσμού στρατηγικών περιοχών. Ουσιαστικά, πρόκειται για «πλατφόρμες» επικοινωνίας και παραπέρα διάχυσης των στόχων της πρεσβείας με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού: «Οι αξιωματούχοι μας πρέπει να βρίσκονται σε επαφή όχι μόνο με τους αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και τοπικούς δημοσιογράφους, συγγραφείς, επιστήμονες, καλλιτέχνες, αθλητές, ειδικούς, ακαδημαϊκούς, όπως και τον μέσο πολίτη».
* * *
Η «αντιμετώπιση του αντιαμερικανισμού» στη χώρα μας αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του περίφημου «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας – ΗΠΑ, που εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίστηκε και αναβαθμίστηκε από αυτή της ΝΔ. Μία από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την παραπέρα ανάπτυξη αυτής της στρατηγικής συνεργασίας, με κριτήριο τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ελληνικής αστικής τάξης, όπως σημειώνεται στη λεγόμενη «Ολοκληρωμένη Εκθεση» («Integrated Country Strategy») του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την Ελλάδα (2018), είναι η «καλλιέργεια θετικής άποψης των αμερικανοελληνικών σχέσεων» και «η κατανόηση από τους Ελληνες πολίτες των προτεραιοτήτων των ΗΠΑ στην περιοχή», ώστε «να υποστηρίξουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ, τους οικονομικούς δεσμούς και την πολιτική εμπλοκή».
Το δίκτυο «ήπιας προπαγάνδας» της πρεσβείας μεγαλώνει διαρκώς, προκειμένου κάτω από το κάλυμμα των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, ειδικά για παιδιά και νέους, να αυξηθεί η παρέμβασή της, καθώς υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει στη χώρα μας: Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του PEW Research Center, το 2023 για τις απόψεις που επικρατούν σχετικά με την εικόνα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η χώρα μας καταγράφει τα πιο υψηλά αρνητικά ποσοστά. Το 40% των ερωτηθέντων απάντησαν πως έχουν αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ (31% ο μέσος όρος στις 11 χώρες που έγινε η έρευνα), ενώ το 55% διατύπωσαν αρνητική άποψη για το ΝΑΤΟ (30% μέσος όρος στις 23 χώρες που πραγματοποιήθηκε η έρευνα).
Αν νομίζουν πάντως ότι με τις …«Γωνιές» τους θα καταφέρουν να αντιστρέψουν αυτήν την εικόνα και να κάνουν «του χεριού τους» τον λαό και τη νεολαία, είναι πολύ γελασμένοι…
Πηγή: Ριζοσπάστης – Δ. Μ.