Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //
Στις 17 Απριλίου 1961, 1500 μισθοφόροι, αυτοεξόριστοι Κουβανοί, εχθροί της Επανάστασης, εισβάλλουν στον Κόλπο των Χοίρων καθοδηγούμενοι από Αμερικάνους επικεφαλείς. Οι μισθοφόροι είχαν εκπαιδευτεί και προετοιμαστεί σε στρατόπεδα της Γουατεμάλας με χρηματοδότηση της CIA. Είχε προηγηθεί ο βομβαρδισμός του Αεροδρομίου Ciudad Libertad στις 15 Απριλίου.
Η ηρωική αντίσταση του Επαναστατικού Στρατού παρόλο που δεν διέθετε μοντέρνο εξοπλισμό και αεροπλάνα, απώθησε τον εισβολέα και κατέρριψε τα αεροπλάνα του σε 72 ώρες. 100 εισβολείς νεκροί και 1400 συνελήφθησαν αιχμάλωτοι. Αργότερα στάλθηκαν πίσω στην Αμερική που στην αρχή δεν ήθελε να αναγνωρίσει την συμμετοχή της στην εισβολή. Αναγκάστηκε στο τέλος να τους δεχτεί πίσω.
148 Κουβανοί έπεσαν νεκροί υπερασπίζοντας την πατρίδα τους. Στο σημείο της εισβολής ανεγέρθηκε Μουσείο με φωτογραφίες των νεκρών μαχητών, όπλα των εισβολέων και ένα καταρρηφθέν αεροπλάνο για να θυμίζει την ηρωική τους θυσία αλλά και το έγκλημα των Αμερικάνων.
Η απόκρουση της εισβολής ήταν ταυτόχρονα και η γέννηση ενός καινούργιου Έθνους και Πατρίδας που δυνάμωσε την αυτοπεποίθηση των Κουβανών αφού νίκησαν έναν ανώτερα εξοπλισμένο, επαγγελματικό στρατό. Δυνάμωσε και την εμπιστοσύνη τους προς τους Επαναστάτες, που με την καθοδήγησή τους απέκρουσαν τον εισβολέα.
Η ηρωική και ιστορική αυτή νίκη ήταν παράλληλα και η αρχή της Σοσιαλιστικής μετατροπής της Επανάστασης στην Κούβα. Ο Φιντέλ Κάστρο διακήρυξε τη Σοσιαλιστική φύση της επανάστασης στην Αβάνα στην συγκέντρωση για την ταφή των θυμάτων από τους βομβαρδισμούς του αεροδρομίου Ciudad Libertad, που ήταν το προοίμιο για την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων.
Εθνικοποιήθηκαν οι τράπεζες και τα διυλιστήρια πετρελαίου αμερικάνικων συμφερόντων, άρχισε η αγροτική μεταρρύθμιση, ξεκίνησε ο αγώνας ενάντια στον αναλφαβητισμό. Δόθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια για την Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό και Αθλητισμό του λαού. Υιοθετήθηκε ένα πρωτότυπο και αποτελεσματικό σύστημα εξασφάλισης της διατροφής όλου του πληθυσμού. Μπήκαν τα σοσιαλιστικά θεμέλια της καινούριας κοινωνίας. Τα αποτελέσματα φαίνονται και σήμερα από τις τεράστιες επιτυχίες του λαού της Κούβας.
Φωτογραφία: Raúl Corrales Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία. Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000.