🇨🇺 Η κουβανική διεθνής ιατρική ταξιαρχία που ταξίδεψε στην Αλγερία τον Μάιο του 1963 θεωρείται επίσημα η πρώτη του είδους της, αλλά εκείνη που ταξίδεψε στη Χιλή, νωρίτερα, ήταν η πρώτη κουβανική διεθνής ιατρική βοήθεια που διοργάνωσε η επαναστατική κυβέρνηση τον Μάιο του 1960.
Και οι δύο είναι προκάτοχοι της ταξιαρχίας Henry Reeve
(ΣΣ |> (Contingente Internacional de Médicos Especializados en Situaciones de Desastres y Graves Epidemias – διεθνές σώμα ιατρών που ειδικεύονται σε καταστάσεις καταστροφών και σοβαρές επιδημίες), αναφέρει η εφημερίδα Granma.
Η δίκαιη φήμη, του επαγγελματικού και ανθρώπινου κύρους των ιατρών της Κούβας, χρονολογείται πριν από 60 χρόνια, όταν ο τότε πρωθυπουργός Φιντέλ Κάστρο προσέφερε στο λαό της Χιλής την αλληλεγγύη του κουβανικού λαού, καθώς και υλική και ανθρωπιστική βοήθεια, μετά το σεισμό της 22 Μαΐου 1960 στην περιοχή της Valdivia (Χιλή).
(ΣΣ|> 15:11 ημέρα Κυριακή έντασης 10-12 βαθμούς Mercalli ο μεγαλύτερος σε διάρκεια σεισμός στην ιστορία -διήρκεσε περίπου δέκα λεπτά και επηρέασε σχεδόν χίλια χιλιόμετρα ξηράς και θάλασσας.
Περίπου 15 λεπτά μετά τον σεισμό, ήρθε το χειρότερο: ένα τσουνάμι με κύματα πάνω από 10 μέτρα κατέστρεψε μεγάλο μέρος του νότου της χώρας.
Αυτό προκάλεσε αλλαγή στον χάρτη της Χιλής, η ροή –κοίτη κλπ των ποταμών άλλαξαν ενώ βυθίστηκαν μεγάλα τμήματα της γης).
Τότε, σύμφωνα με την κουβανική εφημερίδα Granma, η Ομοσπονδία Φοιτητών του Πανεπιστημίου είχε οργανώσει ένα σημείο του Πανεπιστημίου της Αβάνας για τη συλλογή δωρεών από τον πληθυσμό.
Πολύ σύντομα το μέρος πλημμύριζε πρακτικά από πακέτα και πακέτα δωρεών που οι άνθρωποι έδωσαν αυθόρμητα.
ℹ️ Η κουβανική διεθνής ιατρική ταξιαρχία που ταξίδεψε στην Αλγερία τον Μάιο του 1963 θεωρείται επίσημα η πρώτη του είδους της, αλλά αυτή που ταξίδεψε στη Χιλή, που άφησε νωρίτερα, ήταν η πρώτη κουβανική διεθνής ιατρική βοήθεια που διοργάνωσε η επαναστατική κυβέρνηση τον Μάιο του 1960.
Και οι δύο είναι προκάτοχοι της ταξιαρχίας Henry Reeve (διεθνές σώμα ιατρών ειδικευμένων σε καταστροφές και σοβαρές επιδημίες), αναφέρει η εφημερίδα Granma.
Τον Ιούνιο του ίδιου έτους (1960) ένα εμπορικό πλοίο ξεκίνησε από την Αβάνα με βοήθεια αλληλεγγύης στη Χιλή και την πράξη αυτή, ο Φιντέλ εξέφρασε με ένα οραματικό μήνυμα:
«… αυτό το αδερφικό παράδειγμα είναι ο πιο γόνιμος σπόρος που μπορεί να σπαρθεί στην Αμερική, αυτή η ειλικρινής και αληθινά ανιδιοτελής αλληλεγγύη, αυτή η απόδειξη αγάπης και αδελφότητας, αυτή η απόδειξη σχέσης μεταξύ των λαών… »
Σήμερα βλέπουμε πώς ο σπόρος έχει φυτρώσει και εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο με τέτοιο τρόπο ώστε πολλές χώρες, οργανώσεις, ενώσεις και παγκόσμιες προσωπικότητες ζητούν να απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην Ταξιαρχία Henry Reeve, που έχουν προσφέρει και προσφέρουν τις ευγενείς υπηρεσίες τους σε πολλούς λαούς και σε περιοχές δύσκολες και περίπλοκες σε όλο τον κόσμο εν μέσω τρομερών πανδημιών ή φυσικών καταστροφών.
ℹ️ Από την έναρξη της πανδημίας, 38 ιατρικές μπριγάδες έχουν φύγει από την Κούβα για 35 χώρες και έθνη του κόσμου.
Το ίχνος που άφησαν οι κουβανοί γιατροί σε 70 χώρες αντιμετωπίζοντας τον Covid-19, παρά την αυξανόμενη εχθρότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και τις εκστρατείες επιχρίσματος κατά της ιατρικής συνεργασίας τους θα είναι πολύ βαθύ.
Η στάση αυτών των γιατρών αξίζει επαίνους και ευχαριστίες σε όλο τον κόσμο, για τον αλτρουισμό, την αφοσίωση και την επαγγελματική τους ποιότητα που θέτουν στην υπηρεσία όλων όσων χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Η αγάπη με την οποία φροντίζουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους ήταν ένα άλλο στοιχείο που τους διακρίνει.
Αυξάνεται όλο και περισσότερο στον κόσμο το κύμα της απονομής βραβείου Νόμπελ σε αυτήν την Ταξιαρχία γιατρών της Κούβας. Οι υποστηρικτές αυτού του αιτήματος περιέγραψαν την εκστρατεία ως ευγενή και δίκαιη, δεδομένου του διεθνισμού που επιδεικνύει το νησί της επανάστασης και οι επαγγελματίες του τομέα υγείας στα πιο διαφορετικά περιβάλλοντα ανθρώπινου πόνου και βασάνων, για τόσα χρόνια.
|>πηγή<|
ST-RL- φωτο κεφαλίδας: Yaimi Ravelo/ Resumen Latinoamericano.
Η κουβανική ιατρική ταξιαρχία “Henry Reeve” θα φτάσει στο Σάο Τομέ και Πρίνσιπε
Τη Δευτέρα το πρωί, η κουβανική ιατρική ταξιαρχία “Henry Reeve” έφτασε στην Ισημερινή Γουινέα,και σύντομα θα αναχωρήσει για το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε για να υποστηρίξει τις προσπάθειες αυτής της αφρικανικής κυβέρνησης στον αγώνα κατά του Covid-19.
Η ομάδα των κουβανών επαγγελματιών έγινε δεκτή από τους πρέσβεις της Κούβας και του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε στην Ισημερινή Γουινέα,
Αυτή η ιατρική ταξιαρχία που θα ταξιδέψει σύντομα στο Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, θα ενταχθεί στην ομάδα των κουβανών εργαζομένων βοήθειας που συνεργάζονται με τις αρχές αυτής της χώρας για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.