Γράφει ο Δον Τομασίνο //
Η τακτική «αεροπλανάκι» της Κυβέρνησης με τα λεφτά των Ταμείων και των Δημοσίων Οργανισμών.
«Η Ελλάδα θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της,
Εποικοδομητική συζήτηση» για τα «επόμενα βήματα» και τη «στήριξη του ΔΝΤ» στο ελληνικό πρόγραμμα, είχαν η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, απαντώντας σε ερώτηση για την χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ.
Σε άλλες ερωτήσεις, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφέρθηκε στην παρουσία των τεχνικών κλιμακίων του Ταμείου στην Αθήνα και είπε ότι «οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται στην Αθήνα και αναμένεται να ακολουθήσουν οι συζητήσεις πολιτικής».
26/3/2015
Στις 20 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμως – γιατί την κυβίσθηση την πραγματοποίησε από το βράδυ των εκλογών – πλέον, «ανέκρουσε πρύμνα», αναφορικά με την προεκλογική της ρητορεία» εμείς δεν θέλουμε τα λεφτά των δανειστών – θέλουμε νέο πρόγραμμα/κούρεμα χρέους κ.τ.λ. και άρχισε να ζητάει και νέα δανεικά, επεκτείνοντας κατά 4 μήνες την ισχύ του ήδη υφισταμένου προγράμματος των Μνημονίων 2010-2015.
Είναι τα ίδια δανεικά,που κατηγορούσε 1 μήνα πριν την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που τα έπαιρνε επεκτείνοντας το Μνημόνιο κατά 2 μήνες, ακολουθώντας φυσικά τους όρους του επάρατου, για τον προεκλογικό ΣΥΡΙΖΑ, μνημονίου.
Η τακτική κυβίσθησης και συναλλαγής όμως της Κυβέρνησης, εκτός των ρητορειών, που μπορεί και να προκαλούν τον πικρό γέλωτα, επεκτείνεται πλέον και σε άκρως επικίνδυνα μονοπάτια, όσον αφορά τη βιωσιμότητα – ρευστότητα Ταμείων και Οργανισμών, σε σχέση με την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων του Κράτους.
Η ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΡΕΥΣΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Η Κυβέρνηση στις 11/3/2015 καταθέτει τροπολογία στο νομοσχέδιο περί «αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης», που προβλέπει την αξιοποίηση διαθεσίμων των Ταμείων και άλλων δημόσιων φορέων για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους,
Η ισχύς της διάταξης ορίζεται από 6 Μαρτίου 2015.
Επίσης, με την τροπολογία επιδιώκεται η περαιτέρω αξιοποίηση των κεφαλαίων των δημοσίων οργανισμών (Ν.Π.Δ.Δ. και Ασφαλιστικών Φορέων) που τηρούνται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της ΤτΕ.
Έτσι, τα κεφάλαια των δημοσίων οργανισμών που τηρούνται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της ΤτΕ θα τοποθετούνται στο σύνολό τους σε συμβάσεις πώλησης ή αγοράς τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνο επαναγοράς (repos και reverse repos). Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, «ο περιορισμός των επενδυτικών επιλογών της ΤτΕ διασφαλίζει ότι τα κεφάλαια των δημοσίων οργανισμών θα επενδύονται αποκλειστικά σε άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο θα παραμένει κατά το δυνατό εφικτή η έγκαιρη ικανοποίηση των τρεχουσών αναγκών των δημοσίων οργανισμών στην οποία ούτως ή άλλως αποσκοπούν τα κεφάλαια που τηρούνται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης. Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και η θέσπιση απευθείας αξίωσης των δημοσίων οργανισμών κατά του ελληνικού δημοσίου για τυχόν κεφαλαιακές ζημίες που υφίστανται από την επένδυση των κεφαλαίων τους κατά τα προαναφερόμενα οι οποίες οφείλονται σε κάποιου είδους αθέτηση …
Η Κυβέρνηση προβλέπει και ορίζει αναδρομικά την ισχύ της διάταξης από τις 6/3/2015, γιατί ΗΔΗ έχει απομυζίσει 200.000.000 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και 114.000.000 από την Ε.Ε.Τ.Τ.
Στις 11/3/2015 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πραγματοποιεί πώληση ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ.
Η έκδοση δεν καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τις Τράπεζες και μένουν αδιάθετα 875.000.000 ευρώ.
Τότε, ως «από μηχανής θεός»… η ΤτΕ καλύπτει τα 875 εκατ. – επί συνόλου 1,4 δισ. – που δεν καλύφθηκαν από τις τράπεζες
Τα ποσά,κατά τα δημοσιεύματα του οικονομικού τυπου, προέρχονται είτε από αποθεματικά της ΤτΕ, είτε από κεφάλαια, που ήδη είχαν μεταφερθεί εκεί από Οργανισμούς και φορείς (ΟΠΕΚΕΠΕ κ.λπ.)
Η κυβέρνηση επισήμως αρνείται,ότι έχει χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα, που έχουν μεταφερθεί ως τις 11/3/2015 για αγορά εντόκων γραμματίων, αλλά δεν διευκρινίζει ούτε αυτή, ούτε η ΤτΕ, από ποιες πηγές κατεβλήθησαν τα 875.000.000.
Στις 26/3/2015 η Κυβέρνηση, διά των ελεγχόμενων από αυτήν, Διοικητικών Συμβουλίων της Περιφέρειας Αττικής και του Ο.Α.Ε.Δ., μεταφέρει στην ΤτΕ 343.000.000 και 120.000.000 αντιστοίχως, προς επένδυση… κατά την τροπολογία του Ν.4321/2015.
Παραλλήλως προσπαθεί να αλλάξει τα Διοικητικά Συμβούλια σε Οργανισμούς και Ταμεία,που δεν ελέγχει,ώστε να περάσουν αποφάσεις για αγορά κρατικών repos μέσω ΤτΕ.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες,που κυκλοφορούν στον Τύπο την επομένη ημέρα, υπάρχει σχέδιο στο «πρόγραμμα μεταφοράς διαθεσίμων» στην ΤτΕ να προστεθούν και άλλες επιχειρήσεις, εισηγμένες στο Χ.Α., που το Δημόσιο έχει συμμετοχή άνω του 50% (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ κ.λπ.). Η εν λόγω πληροφορία που δημοσιοποιήθηκε και από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κωσταντινόπουλο, ούτε επιβεβαιώθηκε, ούτε και διαψεύσθηκε.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αν υλοποιηθεί ο εν λόγω σχεδιασμός, μπορεί να εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου, μέσω της ΤτΕ, ποσό περίπου 1,2 δισ.
Εν ολίγοις, η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί εκατοντάδες εκατομμύρια ρευστών διαθεσίμων Ταμείων και Οργανισμών, που έχουν συγκεντρωθεί από εισφορές εργαζομένων και μέσω διαχείρησης δημόσιας περιουσίας των φορέων, για να αγοράζει κρατικούς τίτλους, ώστε να αναχρηματοδοτεί τρέχουσες υποχρεώσεις (δανειακές-εσωτερικές), τύπου «αναγκαστικού δανείου» με αποφάσεις ελεγχόμενων από αυτήν Δ.Σ., ενώ η μόνη «ασφάλεια», που παρέχει στους Οργανισμούς και στα Ταμεία, ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους, είναι η πρόβλεψη στο Ν.4321/2015 « η θέσπιση απευθείας αξίωσης των δημοσίων οργανισμών κατά του ελληνικού δημοσίου για τυχόν κεφαλαιακές ζημίες που υφίστανται από την επένδυση των κεφαλαίων τους κατά τα προαναφερόμενα οι οποίες οφείλονται σε κάποιου είδους αθέτηση …»,
Δηλαδή, τα Ταμεία και οι Οργανισμοί,που απώλεσαν μέσω του PSI του 2012,13.000.000.000 ρευστά διαθέσιμα,να ενάγουν το Κράτος κάποια στιγμή στα Δικαστήρια,για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους…
Η ΤΑΚΤΙΚΗ PONZI (αεροπλανάκι)
Η τακτική της Κυβέρνησης, να παίρνει αναγκαστικώ δικαίω τα διαθέσιμα των Ταμείων και των Οργανισμών,για να αγοράζουν κατ΄ ουσίαν Κρατικό Χρέος (εσωτερικός αναγκαστικός δανεισμός), με διαρκή αλληλοκάλυψη χρεών με καινούργια χρέη, είναι γνωστή στην οικονομική θεωρία ως τακτική PONZI ή αλλιώς «αεροπλανάκι».
Η βασική ιδέα του σχήματος Πόντσι και των παραλλαγών του (που πήρε το όνομα του από τον ομώνυμο κύριο) είναι, ότι μπορούσε να πάρει χρήματα από το άτομο 1 και να του πει, ότι θα του δώσει έναν υψηλό τόκο για τα χρήματά του.
Όταν το άτομο 2 έδινε χρήματα στον Πόντσι, ο Πόντσι έπαιρνε μέρος αυτών των χρημάτων και τα έδινε στο άτομο 1 – επομένως εκπλήρωνε την υποχρέωση να του δώσει έναν υψηλό τόκο.
Όταν το άτομο 3 ερχόταν, ο Πόντσι έπαιρνε μέρος αυτών των χρημάτων για να πληρώσει το άτομο 2 – επομένως εκπλήρωνε την υποχρέωσή του.
Αν δεν υπήρχε 4, τότε ο Πόντσι δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο 3.
Υπάρχει επίσης και μια φράση γνωστή ως «Robbing Peter to pay Paul» (δηλαδή κλέβοντας το Πέτρο για να πληρώσεις τον Παύλο) η ερμηνεία της οποίας θα μας βοηθούσε να αντιληφθούμε που στηρίζεται μια αντίστοιχη πρακτική.
Όταν τα χρέη λοιπόν οφείλονται και τα χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις είναι ελλιπή, είτε λόγω της κακής τύχης ή εκούσιας κλοπής, οφειλέτες συχνά κάνουν τις πληρωμές τους με δανεισμό ή κλέβουν από άλλους επενδυτές που έχουν.
Έτσι η εξόφληση του παλιού χρέους γίνεται μέσω της δημιουργίας νέου γεγονός που μακροπρόθεσμα δημιουργεί αλυσίδα χρεών-επενδυτών που εγκυμονεί το κίνδυνο της διακοπής της αλυσίδας λόγω έλλειψης νέων κρίκων (περιορισμός στον αριθμό των επενδύσεων ή και στην εισροή νέων κεφαλαίων).
Η αιτία της μαθηματικής κατάρρευσης πάντοτε των διαφόρων παραλλαγών του συστήματος PONZI είναι η ίδια:H αδυναμία πληρωμής τόκων και κεφαλαίου,λόγω διακοπής εισόδου στο σύστημα νέων πελατών.
Η Κυβέρνηση,πέραν των ρητορειών της στα Μ.Μ.Ε, έχει αποφασίσει, ότι μέσω αναγκαστικού δανεισμού, δηλ. κατ΄ ουσίαν της λεηλασίας των ρευστών διαθεσίμων των Ταμείων και των Οργανισμών, θα πληρώνει τις υποχρεώσεις του Κράτους.
Φυσικά, κανένα μέτρο δεν έχει λάβει,για αύξηση της φορολογίας σε βιομηχανικό – εφοπλιστικό – τραπεζικό κεφάλαιο,που ετησίως κατά τη EUROSTAT,έχουν σωρρευτικά κέρδη άνω των 22.000.000.000 ευρώ.
Αποφασίζει,ότι ΔΕΝ θα πληρώνει αποζημειώσεις στους αγροτές (ΟΠΕΚΕΠΕ), είτε θα «παίξει στα ζάρια» τα επιδόματα των ανέργων (ΟΑΕΔ), για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των δανειστών και παραλλήλως να μην θίγει τα συμφέροντα του Κεφαλαίου,που απρόσκοπτα, ασχέτως διαχείρισης κεντροαριστερών – αριστερών – κεντροδεξιων – δεξιών κυβερνήσεων,εξακολουθεί να έχει υπερκέρδη με σωρευτική αύξηση της φορολογίας του στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης(2008-2015) κατά 9%,τη στιγμή,που στα φτωχά λαϊκά στρώματα και στους εργαζομένους,επιβλήθηκε σωρευτική αύξηση φορολόγησης από το Κράτος κατά 336%.(πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Hans Bockler).
Για να δικαιωθεί μάλλον για ακόμη μία φόρα η ρήση του Μάρξ «Το μοναδικό κομμάτι του λεγόμενου εθνικού πλούτου, που στους λαούς ανήκει πραγματικά στο σύνολο του λαού είναι το δημόσιο χρέος τους»
Αλλά αυτή τη φορά ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα…