Επιμέλεια: Βαγγέλης Γονατάς //
Στον φιλόξενο χώρο του αίθριου της κουβανικής πρεσβείας στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου “ΚΟΥΒΑ – ΗΠΑ: η επανάσταση δεν εξαγοράζεται!”. Το βιβλίο που εκδόθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Χοσέ Μαρτί” μέσω των εκδόσεων Διεθνές Βήμα περιέχει μια συλλογή αξιόλογων παρεμβάσεων του Προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο, του ιστορικού ηγέτη της κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, του Χεράρδο Ερνάντες, Ήρωα της Δημοκρατίας της Κούβας (έναν από τους γνωστούς Πέντε) και της Κένια Σεράνο, προέδρου του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λάων (ICAP), βουλευτή της Λαικής Εθνοσυνέλευσης της Κούβας.
Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, τα κείμενα που παρατίθενται στο βιβλίο, αντιπροσωπεύουν 3 γενιές κουβανών επαναστατών. Τη γενιά της Επανάστασης, τη γενιά του πολέμου στην Αγκόλα και τη νέα γενιά της Επανάστασης. Την εκδήλωση άνοιξε η Νατάσα Τερλεξή, την παρουσίαση του βιβλίου έκανε η Λουκία Κωνσταντίνου και χαιρετισμό απήθυνε ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Οσβάλντο Κοβάτσο Μαρτίνες , ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τη “μιντιακή τρομοκρατία” κατά της Κούβας που αναβαθμίστηκε στις νέες συνθήκες.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους , μεταξύ των οποίων και αρκετοί κουβανοί που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, που αναφέρθηκαν σε πλευρές της καπιταλιστικήε προπαγάνδας περί συμβιβασμού της Κούβας με τον ιμπεριαλισμό, και της περιρρέουσας εντύπωσης που υπάρχει, ότι ο αποκλεισμός (εμπάργκο) της Κούβας από τις ΗΠΑ τελείωσε.
Ακολουθεί το εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου:
Στις 17 Δεκέμβρη 2014, ο Χεράρδο Ερνάντες, ο Ραμόν Λαμπανίνο και ο Αντόνιο Γκερέρο, οι τρεις από τους Πέντε Κουβανούς που παρέμεναν στις φυλακές των ΗΠΑ, επέστρεψαν στην Κούβα (ο Ρενέ Γκονζάλες και ο Φερνάντο Γκονζάλες είχαν απελευθερωθεί νωρίτερα, έχοντας εκτίσει τις ποινές τους). Ολόκληρο το νησί τούς υποδέχθηκε ως ήρωες της επανάστασης. Από εκείνη την ημέρα έχουν πάρει τις θέσεις τους στην πρώτη γραμμή του αγώνα του εργαζόμενου λαού της Κούβας για την άμυνα και την εμβάθυνση της σοσιαλιστικής επανάστασης. Οι Πέντε Κουβανοί επαναστάτες βρέθηκαν στη φυλακή λόγω της δράσης τους για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών κατά της Κούβας που οργανώνονται από το έδαφος των ΗΠΑ. Η αντίσταση και η ανθρωπιά των Πέντε και των οικογενειών τους, η αποφασιστικότητα του κουβανικού λαού και ένα αναπτυσσόμενο κίνημα αλληλεγγύης που απαιτούσε την απελευθέρωσή τους ήταν οι αποφασιστικοί παράγοντες που τους έφεραν πίσω στην Κούβα ύστερα από σχεδόν 16 χρόνια.
Ανακοινώνοντας την επιστροφή τους στο νησί, ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο σημείωνε ότι «Η απέραντη χαρά που νιώθουν οι οικογένειές τους και ολόκληρος ο λαός μας […] απλώνεται σε εκατοντάδες επιτροπές και ομάδες αλληλεγγύης, καθώς και σε κυβερνήσεις, κοινοβούλια, οργανώσεις, θεσμούς και προσωπικότητες που επί 16 χρόνια απαιτούσαν και πάλεψαν σκληρά για την απελευθέρωσή τους».
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στον Τύπο, εξηγούσε ότι ο κεντρικός στόχος της Ουάσιγκτον σχετικά με την Κούβα δεν έχει αλλάξει, και δεν είναι άλλος από την ανατροπή της επανάστασης. Οι δύο πρόεδροι εξήγγειλαν ότι θα ξεκινούσαν συνομιλίες για την επαναφορά των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τις οποίες οι ΗΠΑ διέκοψαν πριν από 50 και πλέον χρόνια, καθώς και την εξομάλυνση των διακρατικών σχέσεων.
Πολλά λέγονται παγκoσμίως στα καπιταλιστικά ΜΜΕ –και όχι μόνο– σχετικά με τη σημασία των κινήσεων αυτών: Σε όλους τους τόνους προφητεύουν την αρχή του τέλους της Κουβανικής Επανάστασης.
Έχουν περάσει 6 μήνες από τότε, και ο κουβανικός λαός έχει δείξει τη στήριξή του στη σοσιαλιστική του επανάσταση, όπως μαρτυρά η συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου που πραγματοποιήθηκε την Πρωτομαγιά στην Αβάνα. Η φωτογραφία του εξωφύλλου δείχνει στην κεφαλή της πορείας αυτής, τους Πέντε και τις οικογένειές τους καθώς και συνδικαλιστές και άλλους αγωνιστές που κρατούν πανό το οποίο λέει «Ενωμένοι στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού».
Η κουβανική ηγεσία έχει ξεκαθαρίσει ότι η κυριαρχία της χώρας και ο σοσιαλισμός δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.
Έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να σταματήσει τις επιθέσεις, να άρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, να καταργήσει τον εμπορικό, χρηματοπιστωτικό και οικονομικό αποκλεισμό που επιβάλλει εδώ και δεκαετίες ενάντια στην Κούβα και να βάλει τέλος στην παράνομη κατοχή κουβανικού εδάφους στο Γκουαντάναμο από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.
«Εμείς εδώ στην Κούβα δεν επιβάλλουμε κυρώσεις ενάντια σε επιχειρήσεις ή πολίτες των ΗΠΑ, ούτε κατέχουμε κάποιο κομμάτι γης που ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες που θα μπορούσαμε να ανταλλάξουμε με τα εδάφη που καταλαμβάνει η ναυτική βάση του Γκουαντάναμο», εξηγεί η Χοσεφίνα Βιδάλ, επικεφαλής της κουβανικής διαπραγματευτικής ομάδας. «Δεν χρηματοδοτεί η Κούβα προγράμματα προκειμένου να επηρεάσει την κατάσταση στο εσωτερικό των ΗΠΑ ή να προωθήσει αλλαγές στην εσωτερiκή τάξη πραγμάτων στις ΗΠΑ». Αναφερόμενη στους πραγματικούς στόχους της Ουάσιγκτον, τους στόχους ανατροπής της επανάστασης, η Βιδάλ συνεχίζει: «Στην πραγματική ζωή βλέπουμε ότι εξακολουθούν να διαθέτουν πολλά εκατομμύρια δολάρια για προγράμματα που η Κούβα θεωρεί παράνομα».
Μαζί με την πάλη που διεξάγει σήμερα για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας της Κούβας, η κομμουνιστική ηγεσία της χώρας αυτής προτάσσει την ανάγκη υπεράσπισης της Βενεζουέλας απέναντι στις απειλές της Ουάσιγκτον. Πέρσι, αντίπαλοι της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο στο Καράκας, με τη στήριξη των ΗΠΑ, οργάνωσαν πράξεις βίας και απείλησαν με νέες απόπειρες πραξικοπήματος. Στις 9 Μάρτη 2015, ο Ομπάμα εξέδωσε εκτελεστικό διάγγελμα που ενέτεινε τις κυρώσεις και δήλωνε ότι η Βενεζουέλα «αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών». Η ασυμβίβαστη στάση της Κούβας στην υπεράσπιση της Βενεζουέλας έχει συμβάλει στην απόκρουση των επιθέσεων αυτών.
Ο Ραούλ Κάστρο εξηγούσε στο Καράκας στις 17 Μάρτη ότι, «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταλάβουν μια για πάντα ότι είναι αδύνατο να παραπλανήσουν ή να εξαγοράσουν την Κούβα, ή να εκφοβίσουν τη Βενεζουέλα».
Οι ομιλίες, το γράμμα και η συνέντευξη που περιλαμβάνει το βιβλίο αυτό αποτελούν δείγμα γραφής της ανυποχώρητης στάσης τριών γενιών της κομμουνιστικής ηγεσίας της Κούβας καθώς και της πλατιάς εργατικής, κομμουνιστικής πρωτοπορίας. Μέσα από τα κείμενα αυτά διαφαίνεται καθαρά η σταθερή δέσμευση στα ιδεώδη της ταξικής αλληλεγγύης, του διεθνισμού και του σοσιαλισμού: των τριών πυλώνων της επαναστατικής πορείας της Κούβας από τη νίκη του επαναστατικού αγώνα το 1959 μέχρι σήμερα.
Επίσης εστιάζουν, στη βάση της εμπειρίας της καμπάνιας για την απελευθέρωση των Πέντε, στην ανάγκη να αναπτυχθεί ένα διεθνές κίνημα που να απαιτεί την άμεση άρση του εμπορικού, χρηματοπιστωτικού και οικονομικού αποκλεισμού κατά της Κούβας και την επιστροφή της βάσης που κατέχουν οι ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο.
Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί»
Ιούνης 2015