Σε δημοσκόπηση της εταιρίας Prorata για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών» καταγράφεται η αυξανόμενη δυσαρέσκεια του κόσμου προς κυβέρνηση και αντιπολίτευση:
Αναφορικά με το πόσο ευχαριστημένοι είναι οι πολίτες από την κυβέρνηση, το 34% εμφανίζεται γενικά ευχαριστημένο ενώ το 64% δηλώνει καθόλου ή όχι ιδιαίτερα ευχαριστημένο.
Περισσότερο δυσαρεστημένοι, όμως από την αντιπολίτευση καθώς αρνητικά αξιολογούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 78% και μόνο 20% εκφράζει ικανοποίηση.
«Μέτρα στα τυφλά παίρνει η κυβέρνηση»
- 55% «Δεν φταίει η ατομική ευθύνη»
64% «Καθόλου ικανοποιημένοι από τη Ν.Δ.» - Επιταχύνεται και παγιώνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβέρνηση
- Υποχωρεί περαιτέρω σε όλους τους δείκτες που αφορούν τη διαχείριση της πανδημίας και το συνολικό έργο της
- Αποδοκιμασία του δόγματος Μητσοτάκη περί ατομικής ευθύνης και της πολιτικής που ακολουθεί σχετικά με το ΕΣΥ
- Απογοήτευση και θυμός το κυρίαρχο συναίσθημα της κοινωνίας
- Αποτυχημένο το λοκντάουν, χαλάρωση μέτρων επιθυμεί η πλειοψηφία
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 33% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά που παραμένει ακριβώς η ίδια από την τελευταία δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, τον Φεβρουάριο.
Ακολουθεί το ΚινΑλ με 6% (5,5% στην τελευταία μέτρηση)
Το ΚΚΕ με 4,5% που παραμένει σταθερό.
Ελληνική Λύση με 3% (από 2,5%) και το ΜέΡΑ25 με 3% (από 3,5%) στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντιστοίχως.
Ένας στους 5 (ποσοστό 20,5 %) δηλώνουν αναποφάσιστοι και 6% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα.
- Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται κατά 43% αποτελεσματικός ως προς την επίλυση των σημαντικών ζητημάτων με το 65% να απαντά ότι είναι δεν συναισθάνεται τα προβλήματα και τις ανησυχίες των πολιτών.
- Να χαλαρώσουν τα μέτρα ζητά το 61% έναντι ποσοστού μόλις 17% που επιθυμεί την περαιτέρω αυστηροποίησή τους και 16% που προκρίνει την παράταση της ισχύος τους.
- Τέλος, ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, το 63% των πολιτών αξιολογούν σίγουρα και μάλλον αρνητικά την κυβέρνηση, ποσοστό που καταγράφει αύξηση 8% από την προηγούμενη έρευνα.
Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει μεθοδικά τα υλοποιούμενα μέτρα, υποστηρίζει το 66% των ερωτηθέντων, άποψη που συμμερίζεται ακόμη και ένα στα δύο άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί.
Το ποσοστό εκτοξεύεται στο 74% στους νέους από 17 εώς 34 ετών.