Η νομοθετική ρύθμιση που έρχεται δήθεν για να αντιμετωπίσει τις παραφυάδες της Χρυσής Αυγής, ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με την επίμαχη τροπολογία.
Αρχικά ξεκαθάρισε ότι σήμερα δεν θα χρειαζόταν καν αυτή η συζήτηση αν είχε ολοκληρωθεί η δίκη και υπήρχαν αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις και τα αποτελέσματα αυτών σχετικά με τα πολιτικά δικαιώματα, «όμως η δίκη προχωράει με ρυθμούς χελώνας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων γιατί βολεύει πολιτικά να υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα και να υπηρετούνται άλλες σκοπιμότητες».
Όπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η ρύθμιση αυτή επιδιώκει να ανοίξει γενική συζήτηση περί κομμάτων που εξυπηρετούν ή που δεν εξυπηρετούν την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση και με μια σειρά γενικεύσεις να στεγαστεί η θεωρία των δύο άκρων, που είναι επίσημη πολιτική και κατεύθυνση της ΕΕ.
Η ρύθμιση λοιπόν προβλέπει έλεγχο των κομμάτων για έναν απεριόριστο αριθμό αδικημάτων, για το αν υπάρχουν στο πρόσωπο ενός ατόμου υποψηφίου του κόμματος ή μέλους της διοικούσας επιτροπής, καθώς και έλεγχο σε σχέση με εσωτερική λειτουργία των κομμάτων. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά, σημείωσε ο Γ. Γκιόκας, υπάρχουν τόσο στην κυβερνητική όσο και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες είναι δύο προτάσεις που μπορεί να εκκινούν από διαφορετική αφετηρία, αλλά καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα.
Η ΝΔ λέει ότι δεν την ενδιαφέρουν ιδεολογίες αλλά καταδίκες και αδικήματα, συγκαλύπτοντας έτσι ότι η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής απορρέει από την απάνθρωπη ναζιστική ιδεολογία της. Κάτι που μάλιστα, δεν το υποστηρίζει μόνο το ΚΚΕ, αλλά αποτελεί απόφαση του δικαστηρίου που την καταδίκασε πρωτόδικα.
Η θέση, λοιπόν, της κυβέρνησης οδηγεί στη στέγαση της θεωρίας των δύο άκρων με επίκληση δεκάδων αδικημάτων του Ποινικού Κώδικα, 6 κεφάλαια συγκεκριμένα, που φωτογραφίζουν τη δράση του εργατικού κινήματος.
Στο σημείο αυτό, ο Γ. Γκιόκας έφερε το παράδειγμα του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και συνδικαλιστή, Βάλσαμου Συρίγου, στον οποίο έχουν φορτωθεί διώξεις από τον μισό Ποινικό Κώδικα, γιατί πρωτοστάτησε στο κίνημα εναντίον των πλειστηριασμών και σήμερα σέρνεται στα δικαστήρια. Το γεγονός αυτό μπορεί να επιφέρει καταδίκες που θα λαμβάνονται τυχόν υπόψη για το αν το κόμμα που ανήκει ο συγκεκριμένος υπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και ποιος διασφαλίζει, διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ότι το κακούργημα δεν μπορεί να γίνει πλημμέλημα με επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία, την ώρα που ήδη το ευρωπαϊκό δικαστήριο θεωρεί νόμιμη την εξαίρεση υποψηφίων ακόμα και για τρίχρονη φυλάκιση;
Έφερε επίσης το παράδειγμα, όπου το ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε νόμιμη την απόρριψη της καθόδου του ΚΚ Ρουμανίας στις εκλογές, γιατί περιείχε ασαφής πολιτικούς στόχους που έθεταν υπό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και τις δημοκρατικές αξίες. «Ιδού τα περιβόητα ευρωπαϊκά δικαστήρια και η περιβόητη ευρωπαϊκή δημοκρατία, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ. Ευρωπαϊκή δημοκρατίας που χωράει πολύ άνετα τα λόμπι ως «συστατικό της στοιχείο» όπως ψηφίσαν όλα τα άλλα κόμματα, που χωράει και να στηρίζει την αναβίωση των ναζί σε μια σειρά χώρες, που δεν χωράει όμως τον ριζοσπαστισμό, ούτε τα Κομμουνιστικά Κόμματα ποινικοποιόντας τη δράση τους.
Ακόμα, αναφερόμενος στη χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή, υπογράμμισε πως ήταν η «επιτομή της θεωρίας των δύο άκρων» όσα είπε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει το ΕΑΜ με τις «χειρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η αναθεώρηση της ιστορίας έχει πολλές εκδοχές, καθώς αναθεώρηση και κακοποίηση της ιστορίας είναι να μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι ο ύμνος του ΕΑΜ με τους ύμνους στον Γ. Παπανδρέου που ήταν ο πιο ορκισμένος και αιματοβαμμένος εχθρός του, όπως έκανε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκδήλωσή του.
Σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, στηλίτευσε το γεγονός ότι επικαλείται το άρθρο 187α του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή τον «τρομονόμο», ο οποίος, όπως τόνισε, στρέφεται ευθέως σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος. «Τον υιοθετήσατε ως κυβέρνηση και τώρα τον υιοθετείτε για να ελέγχετε ένα κόμμα», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Γκιόκας, σημειώνοντας ότι με βάση αυτό το νόμο η διατάραξη συγκοινωνιών θεωρείται τρομοκρατική πράξη, ενώ συνδέεται με μια σειρά ανακριτικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των υποκλοπών. Δηλαδή, αν ένα κόμμα θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση μπορούμε να άρουμε και το απόρρητο των επικοινωνιών του, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Ακόμα άσκησε εντονότατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται την αντιρατσιστική νομοθεσία της ΕΕ, που αναφέρεται στα «εγκλήματα του ολοκληρωτισμού», η οποία όταν είχε έρθει να ενσωματωθεί το 2014 από την κυβέρνηση της ΝΔ, τόσο το ΚΚΕ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ την είχαν καταψηφίσει.
Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι αυτές οι διατάξεις ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν τον φασισμό, αντίθετα ανοίγουν επικίνδυνο δρόμο. Το μόνο πραγματικό τείχος προστασίας απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό, είπε, το υψώνει ο λαός και η νεολαία με την πάλη τους, στοχεύοντας το σύστημα που το γεννά και θρέφει, στοχεύοντας τους μηχανισμούς εκείνους του κράτους που διαπλέκονται μαζί του.
Και ξεκαθάρισε ότι επειδή στο ΚΚΕ «είμαστε κολλημένοι», «δεν δείξαμε καμία ανοχή στη Χρυσή Αυγή», «δεν πήγαμε ποτέ μαζί στα Καστελλόριζα», «δεν συμπράξαμε ποτέ με το ΛΑ.Ο.Σ και τους ΑΝΕΛ», «δεν μπήκαμε ποτέ μαζί σε ψηφοδέλτια με υποψήφιους της Χρυσής Αυγής όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ στο Εργατικό Κέντρο Πύργου», «γιατί τα έδρανά μας ήταν άδεια όταν οι υπόλοιπο χειροκρατούσαν τους ναζί του τάγματος Αζόφ».
Τέλος, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ότι με τέτοιους είδους διατάξεις δεν πρόκειται να αποσπάσει δηλώσεις νομιμοφροσύνης του ΚΚΕ στη σημερινή σάπια δημοκρατία, που είναι το προσωπείο της στυγνής δικτατορίας του κεφαλαίου.
902.gr