Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //
Σαν σήμερα 12/12/1863, γεννιέται στο Λέτεν (τότε Χριστιανία) ο Νορβηγός ζωγράφος Έντβαρτ Μουνκ. (πέθανε στα 1944 στο Εκελυ, κοντά στο Οσλο).
Ο ζωγράφος που σε επτά δεκαετίες έβαλε την υπογραφή του σε 1.000 λάδια, 4.500 σχέδια κι υδατογραφίες και σε 15.500 χαρακτικά, ο δημιουργός της πιο διάσιµης «Κραυγής» στην ιστορία της Τέχνης, ο καλλιτέχνης που κατάφερε να μετατρέψει τον πόνο και τον θάνατο σε τέχνη.
«Δεν ζωγραφίζω αυτό που βλέπω, αλλά αυτό που έβλεπα» τόνιζε συχνά…
Σπούδασε στη Χριστιανία στ Βασιλική Σχολή Τέχνης και Χειροτεχνίας (1881-1886) καθώς και στο ατελιέ του Κ. Κρογκ (1882-83).Από τα τέλη της δεκαετίας του 1880 έως το 1908 έζησε στην ηπειρωτική Ευρώπη. Στη Γαλλία δέχθηκε την επίδραση του μεταϊμπρεσιονισμού. Έζησε πολλά χρόνια στη Γερμανία και για ένα χρονικό διάστημα στην Ιταλία. Η φιλοσοφία του εξελίχθηκε υπό την επίδραση του Χ. Γιαϊγκερ και συμβολιστών συγγραφέων όπως του Γ. Α. Στρίνμπεργκ με αποτέλεσμα ο καλλιτέχνης να προσελκυσθεί από τέτοια θέματα όπως η ζωή που αργοσβήνει ,ο θάνατος, η μοναξιά, η αγωνία και ο ερωτισμός.
Ταυτόχρονα στο έργο του εμφανίζεται σειρά νέων εκφραστικών μέσων που τονίζουν την τραγικότητα των εικόνων και είναι πρόδρομοι του εξπρεσιονισμού. Στα εκφραστικά του μέσα συγκαταλέγονται η χρήση τολμηρών γραμμών που προκαλούν ίλιγγο, η εσωτερική δυναμικότητα της σύνθεσης και οι αντίθετοι χρωματικοί συνδυασμοί.
Ο Μουνκ επίσης ζωγράφισε διακοσμητικές τοιχογραφίες, φιλοτέχνησε πορτραίτα συγχρόνων του με έντονη εκφραστικότητα, καθώς και μια σειρά χαλκογραφίες, οξυγραφίες και λιθογραφίες.
Ο Μουνκ ενδιαφέρθηκε για την ουσία των πραγμάτων και ήταν πάντα έξω από τους ισχύοντες κανόνες, που τους θεωρούσε ψεύτικους, ευτελείς και πολύ συχνά «χυδαίους».
Ο ζωγράφος κληροδότησε το σπίτι του, τους πίνακές του και τα χαρακτικά του στην πόλη του Όσλο, η οποία ανήγειρε το Μουσείο Μουνκ το 1963.