Για να λύσουν οι τράπεζες το πρόβλημα που έχουν, κάποιος θα πληρώσει και αυτοί που θα πληρώσουν είναι τα λαϊκά στρώματα μέσω των κατασχέσεων, μέσω των πλειστηριασμών, δήλωσε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης στο ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM» σχετικά με τις διαπραγματεύσεις των τραπεζών με την κυβέρνηση για το θέμα των «κόκκινων δανείων».
«Δεν είναι η πρώτη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Κάθε φορά προσπαθούσαν να βάλουν στο χέρι τη λαϊκή κατοικία ακριβώς με αυτό το πρόσχημα. Ότι υπάρχουν κακοπληρωτές και αυτούς κυνηγάμε. Δεν είναι σωστό αυτό κατά τη γνώμη του ΚΚΕ. Βεβαίως υπάρχουν κακοπληρωτές και να πληρώσουν. Δεν είναι εκεί το ζήτημα όμως. Με πρόσχημα αυτούς, θα χτυπήσουν κυρίως τη λαϊκή κατοικία, τον λαό», σημείωσε ο κ. Βαρδαλής.
Προέβλεψε, δε, ότι «οι όροι προστασίας που τώρα υπάρχουν […] θα χειροτερέψουν, «γιατί ήδη έχουν αποφασίσει οι τράπεζες, μέσα στο 2019 να προχωρήσουν σε 40.000 έως 50.000 πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για να λύσουν το πρόβλημα και θα φτάσουν τις 130.000 μέχρι το 2021».
Σχολιάζοντας τις επισημάνσεις του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη για το θέμα των «κόκκινων» δανείων ο κ. Βαρδαλής είπε: «Να δώσουμε βάση στα λόγια του κ. Δραγασάκη, ήμουν στη Βουλή όταν τα είπε. Δεν υπάρχει περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών […] Σήμερα έχουν ένα πρόβλημα οι τράπεζες, “κόκκινα” δάνεια, δεν έχουν ρευστότητα, δεν μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν την οικονομία. Αυτό πάνε να λύσουν. Λοιπόν τι λένε στον λαό με απλά λόγια; “Πώς θέλεις να πληρώσεις για να λυθεί αυτό το πρόβλημα; Να σου πάρουμε το σπίτι μέσω των κατασχέσεων; Ή αργότερα, αν δεν λύσουμε σωστά το πρόβλημα, να γίνει ανακεφαλαιοποίηση; Άρα διάλεξε με ποιο τρόπο θέλεις να πληρώσεις”. Αυτό λένε στον λαό και αυτό θα συμβεί στη πράξη. Είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον τρόπο, δηλαδή είτε θα μας πάρουν τα σπίτια και την περιουσία του λαού, είτε αργότερα αν δεν λύσουν το πρόβλημα, θα προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση, γιατί τότε θα πουν, “να, δεν μπορέσαμε να το λύσουμε, δεν το λύσαμε σωστά και άρα προέκυψε αυτή η ανάγκη. Και πάλι εσύ πλήρωσε”. Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, ο λαός θα πληρώσει για να έχουν ρευστότητα οι τράπεζες, να δίνουν δάνεια στους επιχειρηματίες και αυτοί με τη σειρά τους να βγάζουν κέρδη».
«Εμείς καλούμε τον λαό, σήμερα που δεν είμαστε κυβέρνηση και είναι άλλοι, να αντιταχθούν σε έναν τρόπο οργάνωσης της οικονομίας που ουσιαστικά ωφελεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, να βάλει εμπόδιο στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται να ζήσει ανθρώπινα σήμερα», τόνισε.
Σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Βαρδαλής υπενθύμισε ότι «από το 1992 ήμασταν εμείς τότε οι μόνοι που λέγαμε ότι δεν θα πρέπει το πρόβλημα να επικεντρώνεται στο όνομα και μιλούσαμε τότε για γεωγραφικό προσδιορισμό […] Αυτό το λέγαμε από το ‘92, δεν το λέμε τώρα. Άλλο πρόβλημα έχουμε εμείς. Ότι στην περιοχή υπάρχουν οξυμένοι ανταγωνισμοί μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών, αλλά και των αστικών τάξεων των χωρών της περιοχής. […] Η Συμφωνία ήταν ένα μέρος γενικότερα της πολιτικής της κυβέρνησης έτσι ώστε τα δυτικά Βαλκάνια συνολικά, να περάσουν με τον έναν ανταγωνιστή από τους πολλούς στην περιοχή, ενάντια στους άλλους».