Καθώς οι διαμαρτυρίες ενάντια στις δολοφονικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα πληθαίνουν ανά τον κόσμο και την πίεση της κυβέρνησης Νετανιάχου στο εσωτερικό, το κράτος δολοφόνος φέρεται να αποδέχεται πρόταση εκεχειρίας και οι μάλιστα οι σύμμαχοί του χαρακτηρίζουν τη στάση του ως γενναιόδωρη!!! Το να σταματήσουν τα εγκλήματα δεν είναι γενναιοδωρία…
«Μόνο η Χαμάς αποτρέπει τώρα την εκεχειρία και την απελευθέρωση ομήρων» σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας (όπου συνεχίζεται η αιματοχυσία) και για απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων.
Μάλιστα, ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά γενναιόδωρη» την πρόταση που κατέθεσε το Ισραήλ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα πως η Χαμάς θα την αποδεχθεί. Ωστόσο, αξιωματούχος της Χαμάς σημείωσε πως προκύπτουν «σοβαρά ερωτήματα», προσθέτοντας πως οι συζητήσεις θα προχωρήσουν ένα δοθούν «θετικές απαντήσεις».
Διαπραγματευτές της Χαμάς μετέβησαν στο Κάιρο για να συναντήσουν εκπροσώπους του Κατάρ και της Αιγύπτου (χώρες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις), προκειμένου να τοποθετηθούν σχετικά με την πρόταση εκεχειρίας.
Ποια είναι η ισραηλινή πρόταση
Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, η ισραηλινή πρόταση (που ήδη υποβλήθηκε στη Χαμάς) προβλέπει παύση των εχθροπραξιών για 40 ημέρες, σε συνδυασμό με σταδιακή απελευθέρωση των ομήρων και των αιχμαλώτων. Ομοίως και ο Βρετανός ΥΠ.ΕΞ. χαρακτήρισε ως «πολύ γενναιόδωρη» τη συγκεκριμένη πρόταση.
Εξάλλου, όπως αναφέρουν ο New York Times, το Ισραήλ δείχνει να υποχωρεί μερικώς στις απαιτήσεις τους, καθώς φέρεται να μείωσε τον αριθμό των ομήρων που θέλει να απελευθερώσει η Χαμάς κατά την πρώτη φάση της προτεινόμενης εκεχειρίας. Σύμφωνα λοιπόν με τους NYT (που επικαλούνται τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους) το Ισραήλ –που είχε απαιτήσει παλαιότερα από τη Χαμάς να απελευθερώσει τουλάχιστον 40 ομήρους– είναι έτοιμο να συμβιβαστεί πλέον με την απελευθέρωση μόνο 33 ομήρων, σε αυτή τη φάση.
Ομοίως, το Reuters (που επικαλείται πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών) αναφέρει ότι η πρόταση του Ισραήλ αφορά συμφωνία για την απελευθέρωση λιγότερων από 40 από τους περίπου 130 ομήρους που πιστεύεται ότι κρατούνται ακόμη στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που βρίσκονται φυλακισμένοι στο Ισραήλ. Η δεύτερη φάση μιας εκεχειρίας συνίσταται σε μια «περίοδο διαρκούς ηρεμίας»: πρόκειται για τη συμβιβαστική απάντηση του Ισραήλ στο αίτημα της Χαμάς για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Τα «σοβαρά ερωτήματα» που θέτει η Χαμάς
Ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερος αξιωματούχος και εκπρόσωπος της Χαμάς, μιλώντας στο Al Jazeera, επανέλαβε τη θέση της οργάνωσης για κατάπαυση του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα και την επιστροφή των Παλαιστινίων στα σπίτια τους.
Αναφερόμενος στην πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι, τόνισε πως οι Ισραηλινοί «εξακολουθούν να επιμένουν σε δύο βασικά ζητήματα: Δεν θέλουν πλήρη κατάπαυση του πυρός και δεν μιλούν, με σοβαρό τρόπο, για αποχώρηση από τη Γάζα. Στην πραγματικότητα, εξακολουθούν να μιλούν για την παρουσία τους… που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να [κατέχουν] τη Γάζα».
Και πρόσθεσε με σαφήνεια: «Έχουμε σοβαρά ερωτήματα για τους διαμεσολαβητές. Εάν [υπάρχουν] θετικές απαντήσεις, νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε».
Όσο για τα περί «γενναιόδωρης» πρότασης που έκανε λόγο ο Μπλίνκεν, ο αξιωματούχος της Χαμάς είπε: «Η διακοπή των επιθέσεων κατά των Παλαιστινίων δεν είναι γενναιόδωρη. Η ίδια η επίθεση είναι έγκλημα, οπότε όταν σταματάς ένα έγκλημα, δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι είναι μια γενναιόδωρη ενέργεια από την ισραηλινή πλευρά».
Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς επιδιώκει μόνιμη παύση του πυρός στον θύλακα και ελεύθερη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Σημειώνεται επίσης ότι τυχόν προσωρινή παύση πυρός δεν θα αποτρέψει τον ισραηλινό στρατό να εισβάλει τελικά στην πόλη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει (και βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένοι εκεί), περίπου 1,3 εκατ. άμαχοι Παλαιστίνιοι.
Δηλώσεις αξιωματούχων
«Η Χαμάς έχει ενώπιόν της μια εξαιρετικά, εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση εκ μέρους του Ισραήλ», δήλωσε ο Μπλίνκεν στο Ριάντ, στη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Και πρόσθεσε αναφερόμενος στους ηγέτες της Χαμάς: «Πρέπει να πάρουν μια απόφαση και πρέπει να το κάνουν γρήγορα (…) ελπίζω πως θα λάβουν τη σωστή απόφαση».
Παράλληλα, ο Μπλίνκεν επανέλαβε την αντίθεση της χώρας του σε μια ισραηλινή επίθεση στην υπερπληθή πόλη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. «Δεν έχουμε δει ακόμη ένα σχέδιο που να μας επιτρέπει να πιστέψουμε ότι οι άμαχοι μπορούν να προστατευθούν αποτελεσματικά», δήλωσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέφρασε την ελπίδα για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η πρόταση λαμβάνει υπόψη τις θέσεις και των δύο πλευρών, επιχειρώντας να αποσπάσει μετριοπάθεια και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Σάμεχ Σούκρι σε πάνελ, από Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Ριάντ. «Περιμένουμε την τελική απόφαση. Υπάρχουν παράγοντες που θα επηρεάσουν την απόφαση και των δύο πλευρών, αλλά ελπίζω ότι όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», συμπλήρωσε.
«Το κλίμα είναι θετικό, εκτός αν τεθούν νέα εμπόδια από το Ισραήλ», δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της Χαμάς που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Με πληροφορίες από την efsyn.gr