Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στη Βουλή η συζήτηση για «την ποιότητα του δημόσιο διαλόγου» που ζήτησε ο πρωθυπουργός με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης προσπάθησε να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες, εμμένει στη στήριξη της Μενδώνη, με αντεπίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μεριά του ο ΑΛ. Τσίπρας προσπάθησε να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, κρύβοντας τις ευθύνες της δικής του κυβέρνησης για το εργασιακό και νομοθετικό πλαίσιο που παράγει δράστες και θύματα.
Κυρ. Μητσοτάκης: Αντιπερισπασμός για να κρυφτούν οι ευθύνες ενός πλαισίου που παράγει δράστες και θύματα
Να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες προσπάθησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή τόσο για την υπόθεση Λιγνάδη όσο και για τη διατήρηση ενός εργασιακού και νομοθετικού πλαισίου που παράγει δράστες και θύματα και εξωθεί τα θύματα στη χρόνια σιωπή.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «χυδαία σχόλια» στο διαδίκτυο που συνέδεσαν τη ΝΔ με την παιδεραστία και αναφέρθηκε σε σχόλια που έκαναν δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η Λίνα Ελευθεριάδου και ο Παύλος Πολάκης.
Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του έλυσε το πρόβλημα με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν το έπραξε όσο ήταν στη διακυβέρνηση.
Δήλωσε ότι στηρίζει την υπουργό Πολιτισμού, για την οποία ισχυρίστηκε ότι είναι μια αποτελεσματική υπουργός διότι προώθησε τα έργα στο Ελληνικό και στο Μετρό της Θεσσαλονίκης. Χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την αναφορά της ότι είναι «επικίνδυνος άνθρωπος» ο Λιγνάδης, για τον οποίο είπε ότι δεν ήταν φίλος του και ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη, διότι μετά την πρώτη καταγγελία «οδηγήθηκε σε παραίτηση» που «έγινε αμέσως δεκτή».
Ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα για τα εγκλήματα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, ενώ δεν ανέφερε τίποτα για την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί και στον χώρου του Πολιτισμού και αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους.
Είπε ότι θα αυστηροποιηθούν οι ποινές και ότι θα αναστέλλεται η παραγραφή μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, πως οι υποθέσεις αυτές θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα. Ανέφερε ακόμα ότι θα δημιουργηθεί πύλη στο διαδίκτυο και για καταγγελίες σε πραγματικό χρόνο και θα δημιουργηθεί ειδικό μητρώο για όλους όσοι έρχονται σε επαφή με παιδιά π.χ. προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις και σε προσφυγικές δομές. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί η διδασκαλία του προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
Αλ. Τσίπρας: Στο απυρόβλητο το πλαίσιο που ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία
Να αξιοποιήσει πολιτικά την υπόθεση των σοβαρών καταγγελιών του τελευταίου διαστήματος και την υπόθεση Λιγνάδη επιχείρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για την ποιότητα της δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου, σε μια προσπάθεια να καλύψει τις ευθύνες και της δικής του κυβέρνησης για το εργασιακό και νομοθετικό πλαίσιο που παράγει δράστες και θύματα και δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας για να τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιχείρηση συγκάλυψης του «σκανδάλου Μενδώνη – Λιγνάδη» και επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός είναι πολιτικά εκτεθειμένος για αλληλουχία παραλείψεων και λαθών στην υπόθεση Λιγνάδη. Κατήγγειλε την υπουργό Πολιτισμού που καθυστέρησε 15 μέρες να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του Δ. Λιγνάδη, παρότι είχαν γνωστοποιηθεί οι σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του. Επίσης για το γεγονός ότι κατάργησε τον διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, επικαλούμενη «λόγους δημοσίου συμφέροντος», όταν πάντως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει το ίδιο με τον διορισμό του προηγούμενου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού.
«Κάνετε πως δεν ακούτε την πάνδημη απαίτηση για παραίτηση της Μενδώνη και επιχειρείτε να την ξεπλύνετε πολιτικά με τον ισχυρισμό ότι “δεν έκανε παρά ένα μικρό επικοινωνιακό λάθος”», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματός του για παραίτηση της υπ. Πολιτισμού, γεγονός που δεν σηματοδοτεί πάντως την αλλαγή μιας πολιτικής που εντείνει την εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού και θυσιάζει τα δικαιώματα των καλλιτεχνών στον βωμό των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να ξεφύγει από τις πολιτικές ευθύνες του, μετατρέποντας τη συζήτηση για την υπόθεση Λιγνάδη σε συζήτηση για την ποιότητα της δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που φρόντισε με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα να πέφτουν στα μαλακά οι δράστες της σεξουαλικής παρενόχλησης.
Τέλος, αναφέρθηκε στην εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στον χώρο του Πολιτισμού και της Τέχνης, αποσιωπώντας πάντως ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε ακριβώς την ίδια γραμμή υπεράσπισης των συμφερόντων της εργοδοσίας και με τους νόμους που ψήφισε έλυσε τα χέρια των εργοδοτών για καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, δημιουργώντας συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους δουλειάς.
Πηγή: 902.gr