Τη δημιουργία ενός Ταμείου για την Ουκρανία ύψους 100 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας συζήτησαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, σε μια κίνηση για δεσμευτικές, προβλέψιμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές κινήσεις στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα.
Η πρόταση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, απασχόλησε την χθεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, ενώ η τελική απόφαση αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στην Ουάσιγκτον. Χθες οι οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν πώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τον συντονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού και της εκπαίδευσης για τη σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία.
Με δεδομένο ότι η γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία «έχει μέλλον» ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή και τους ακριβείς όρους ενός ενδεχόμενου τερματισμού ή «παγώματος» του πολέμου στην Ουκρανία, το «πακέτο» των 100 δισ. ευρώ αποσκοπεί επίσης στον επιμερισμό του ολοένα και μεγαλύτερου οικονομικού βάρους μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, καθώς η συνεισφορά ορισμένων κρατών (π.χ. ΗΠΑ, Γερμανίας, Δανίας) στη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου είναι αναλογικά μεγαλύτερη σε σύγκριση με των υπόλοιπων (π.χ. Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας κ.ά.).
Δεν έχει διευκρινιστεί αν προηγούμενες δεσμεύσεις κρατών για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία θα συνυπολογιστούν στο Ταμείο του ΝΑΤΟ. Εξάλλου, πολλά μέλη του ΝΑΤΟ είναι παράλληλα και μέλη της ΕΕ, όπου πρόσφατα αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με 5 δισ. ευρώ φέτος μέσω ενός ειδικού Ταμείου Βοήθειας για την Ουκρανία (UAF). Με την απόφαση το χρηματοδοτικό ανώτατο όριο του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη» θα ξεπεράσει τα 17 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021 – 2027.
Σχολιάζοντας την πρόταση για το Ταμείο, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα τόνισε ότι πρέπει να αντιπροσωπεύει νέους πόρους και να μην είναι ανακύκλωση παλιότερων δεσμεύσεων.
Είπε ότι το ΝΑΤΟ αγωνίστηκε για να συγκεντρώσει 500 εκατ. ευρώ για το Comprehensive Assistance Package, για αναδιοργάνωση και εξοπλισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, άρα μια αναβάθμιση σε 20 δισ. ετησίως «θα ήταν μια γιγάντια προσπάθεια». «Αν η συγκεκριμένη πρωτοβουλία γίνει πραγματικότητα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα πρόκειται για καινούργια 100 δισ.», κατέληξε.
Συντονισμός παραδόσεων εξοπλισμών και εκπαίδευσης
Επιπλέον, τα σχέδια του ΝΑΤΟ για μακροπρόθεσμη στήριξη του Κιέβου περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός νέου φορέα που θα αναλάβει τον συντονισμό των παραδόσεων όπλων και πυρομαχικών, αλλά και της εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών.
Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ είχαν τον ρόλο του συντονισμού των παραδόσεων όπλων στο Κίεβο μέσω της «Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας», που συνέρχεται στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία.
Ωστόσο από τον Οκτώβρη οι Ρεπουμπλικάνοι μπλοκάρουν στο Κογκρέσο το στρατιωτικό πακέτο 61 δισ. δολαρίων που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν για το Κίεβο και, σύμφωνα με διπλωμάτες, απώτερος σκοπός του Ταμείου του ΝΑΤΟ είναι να εξαρτάται σε μικρότερο βαθμό η στήριξη της Ουκρανίας από πολιτικές εξελίξεις στα κράτη – μέλη, ενδοαστικές αντιπαραθέσεις και παζάρια.
Oπως τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ πρέπει να αλλάξει τη «δυναμική» της υποστήριξης προς την Ουκρανία. «Πρέπει να διασφαλίσουμε αξιόπιστη και προβλέψιμη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα, να βασιζόμαστε λιγότερο στις εθελοντικές συνεισφορές και περισσότερο στις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ». Εξάλλου «οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν το 99% της συνολικής στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία. Έτσι, αν κάνουμε περισσότερα υπό το ΝΑΤΟ, θα καταστήσουμε τις προσπάθειές μας πιο αποτελεσματικές και πιο αποτελεσματικές», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ουκρανίας, παρουσία του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, και θα συζητηθεί ένα πολυετές πρόγραμμα βοήθειας για την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις «μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ουκρανίας για να έρθει πιο κοντά στη Βορειοατλαντική Συμμαχία», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ζήτημα είναι πότε θα γίνει μέλος η Ουκρανία και όχι αν».
Συνεχίζοντας, ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε το γεγονός ότι «οι Σύμμαχοι συνεχίζουν να πραγματοποιούν σημαντικές παραδόσεις όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού. Αλλά η Ουκρανία έχει επείγουσες ανάγκες. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην παροχή υποστήριξης έχει συνέπειες στο πεδίο τη στιγμή που μιλάμε».
«Για εμάς είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε αξιόπιστες, μακροπρόθεσμες δομές για μελλοντική βοήθεια στην Ουκρανία», δήλωσε προσερχόμενη η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αν. Μπέρμποκ.
«Το πιο σημαντικό για να κατοχυρώσουμε ότι αυτή η συμμαχία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ενισχύεται είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι ξοδεύουμε πάνω από το 2% του ΑΕΠ στην Άμυνα. Περισσότερες χώρες το κάνουν, αλλά πρέπει κάθε χώρα. Ειλικρινά, αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον θα είναι επιτυχής. Είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος να προετοιμαστούμε για τις αμερικανικές εκλογές το φθινόπωρο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα», τόνισε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Κάμερον.
«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», είπε ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντ. Ταγιάνι, καθώς «πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργούσε αυτό, χώρα τη χώρα και με ποιο ποσοστό».
Ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χ. Μ. Αλμπαρες δήλωσε ότι ο ίδιος και άλλοι υπουργοί στη Σύνοδο προειδοποίησαν ενάντια στην «επικάλυψη» της διμερούς, της ευρωενωσιακής και της ΝΑΤΟικής βοήθειας στο Κίεβο.
Από την πλευρά του το ρωσικό ΥΠΕΞ σχολίασε για το ΝΑΤΟ ότι «επέστρεψε στις συνθήκες του Ψυχρού Πολέμου» και ότι «δεν έχει θέση σε έναν πολυπολικό κόσμο».
(Πηγή: «Ριζοσπάστης»)