Σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, οι προηγούμενες συναντήσεις και οι συνομιλίες για την αποκαλούμενη “θετική ατζέντα”, κινούνται στις επικίνδυνες ράγες του αποκαλούμενου “Οδικού Χάρτη” για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που αποφασίστηκε στη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούλη του 2023 και υλοποιείται με τις σχετικές διαπραγματεύσεις υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Πρόκειται για εξελίξεις που δικαιολογημένα εντείνουν τις λαϊκές ανησυχίες για τις συνέπειες στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, γιατί, ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, που υιοθετούν ουσιαστικά και τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου, ο πραγματικός στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η ενίσχυση της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, για να προωθηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, σε συνθήκες κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή και όξυνσης του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στα Βαλκάνια.
Μάλιστα, στις προκλήσεις της Τουρκίας ήρθαν να προστεθούν τις τελευταίες ημέρες κι άλλες – πάλι από “σύμμαχα” ΝΑΤΟϊκά κράτη – όπως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, αναδεικνύοντας τον επικίνδυνο χαρακτήρα του ΝΑΤΟ, που αποτελεί παράγοντα επιθετικότητας και αποσταθεροποίησης σε βάρος των λαών, όπου εναλλάσσονται τα παζάρια και οι επιθετικές ενέργειες.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να καλλιεργήσει προσδοκίες και αβάσιμο εφησυχασμό, χρησιμοποιώντας την ψευδαίσθηση των “ήρεμων νερών”, διαψεύστηκαν για ακόμα μια φορά. Στα τετελεσμένα και τις διεκδικήσεις της τουρκικής ηγεσίας έχουν προστεθεί οι νέες προκλητικές ενέργειες, όπως οι αντιδράσεις στην χωροθέτηση θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, οι νέες NAVTEX στην καρδιά του Αιγαίου, στο πλαίσιο του κατασκευάσματος περί “γκρίζων ζωνών” και του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, αλλά και η επιμονή στις αναφορές για “τουρκική μειονότητα” στην Θράκη και η θέση των “δύο κρατών” στο Κυπριακό, που διαιωνίζει τις συνέπειες της 50χρονης κατοχής.
Η, δε, προσήλωση του κ. Μητσοτάκη στο να στηρίζει ακόμα και τώρα το κράτος κατακτητή του Ισραήλ στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, όχι μόνο επιτρέπει στον Ερντογάν να καπηλεύεται τον αγώνα των Παλαιστινίων, ενώ είναι κι αυτός επικεφαλής ενός κατοχικού κράτους, αλλά ουσιαστικά νομιμοποιεί την πολιτική της εισβολής, κατοχής και του εποικισμού που βιώνει και ο Κυπριακός λαός.
Ο λαός να επαγρυπνεί, καμιά υποχώρηση από την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ευρωατλαντικά σχέδια, να δυναμώσει η κοινή πάλη του ελληνικού και του τουρκικού λαού, των λαών της περιοχής.»
Όλα τα θέματα στο «τραπέζι» με «οδικό άξονα» τους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς
Βάζοντας μπροστά την «θετική ατζέντα» που αφορά κυρίως τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, αποφάσισαν να «πυκνώσουν» τις επαφές τους, με «οδικό άξονα» τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για επικίνδυνες διευθετήσεις στην περιοχή.
Από τις κοινές δηλώσεις που έγιναν προκύπτει ότι τέθηκαν όλα τα ζητήματα στο «τραπέζι», με τον Ρ. Τ. Ερντογάν να δηλώνει πως «συζητήσαμε και τα αλληλένδετα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις», γεγονός που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες ότι με όχημα αυτού του είδους τις επαφές δρομολογούνται εξελίξεις που στρέφονται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσο μεγάλο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας που να μην μπορεί να λυθεί», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, σημειώνοντας πως «πρόκειται για μια διαδικασία που θα πρέπει να προχωρήσει επιμελώς για να έχει περισσότερα αποτελέσματα». Υποστήριξε δε πως σε κάθε συνάντηση, «οι ελπίδες μας για το μέλλον της συνεργασίας αυξάνονται περισσότερο».
Ο Ρ. Τ. Ερντογάν έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη. «Προσμένουμε η θετική ατμόσφαιρα στη σχέση μας να συμβάλει στην πλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μεινονότητας στην Ελλάδα», δήλωσε.
Για τη Μονή της Χώρας επέμεινε στην λειτουργία της ως τζαμί, λέγοντας είναι «ανοιχτή για επίσκεψη από όλους».
Συζήτηση έγινε και για το Κυπριακό, με τον Ερντογάν να δηλώνει πως προσμένει σε μια «δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί», δηλαδή την κατοχή.
Δήλωσε επίσης πως «η καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα. Είμαστε σύμφωνοι πως δεν υπάρχει θέση για αυτές στην περιοχή μας».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε στον «οδικό άξονα» που συμφωνήθηκε στην προηγούμενη συνάντηση, όταν και υπογράφτηκε κοινή διακήρυξη: Δηλαδή, πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προετοιμάζουν τον μεγάλο συμβιβασμό. Ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι αυτή η διαδικασία της «προσέγγισης» μπορεί να αποτελέσει «κανονικότητα».
«Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα», είπε, χαιρετίζοντας την ίδρυση ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού συμβουλίου, καθώς και την αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε συζήτηση για τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή και ιδίως για την σφαγή στη Γάζα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε προκλητικά πως «το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί σε μια αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο έδαφος του», ενώ ο Ρ. Τ. Ερντογάν σημείωσε πως «στο θέμα αυτό δεν είμαστε σύμφωνοι», καθώς η Χαμάς είναι αντιστασιακή οργάνωση.
Πηγή: 902.gr