Σαν το «κύκνειο άσμα» ενός αγωγού φυσικού αερίου, του «East Med», ακούστηκαν οι ισχυρισμοί του State Department ότι είναι μη βιώσιμος ο συγκεκριμένος αγωγός που θα μετέφερε, βάσει των σχεδίων, φυσικό αέριο από Ισραήλ και Κύπρο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Μάλλον ο αγωγός «East Med» θα μείνει στα χαρτιά καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, «η αμερικανική πλευρά εξέφρασε προς την ελληνική πλευρά επιφυλάξεις ως προς την οικονομική βιωσιμότητα του σχεδιαζόμενου αγωγού “East Med”» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε τη Δευτέρα 10 Γενάρη πως «εξετάζονται όλοι εκείνοι οι αγωγοί που από άποψη τεχνική και οικονομική θα μπορούν να είναι συμφέροντες».
Οι λόγοι για τη μη στήριξη του «East Med» που επικαλούνται οι ΗΠΑ, σύμφωνα με έγγραφο του State Department, είναι τρεις: Η προστασία του περιβάλλοντος, η ενεργειακή μετάβαση και στροφή προς ανανεώσιμες πηγές. Η έλλειψη οικονομικής και εμπορικής βιωσιμότητας. Η δημιουργία εντάσεων στην περιοχή.
Ο τρίτος λόγος έχει άμεση σχέση με την Τουρκία, όχι μόνο ως ένα πολύ σημαντικό σύμμαχο για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, αλλά και ως ένα πολύ μεγάλο καταναλωτή φυσικού αερίου. Η χάραξη του «East Med» αφήνει εκτός και ως διακομιστή και ως καταναλωτή την Τουρκία των 84 εκατομμυρίων κατοίκων.
Φαίνεται πως η αρνητική στάση των ΗΠΑ έναντι της κατασκευής του «East Med» σχετίζεται με τους επικίνδυνους διακανονισμούς που επιχειρούνται στην ευρύτερη περιοχή, μέρος των οποίων είναι και το «τράβηγμα» της Τουρκίας από τη Ρωσία με ανταλλάγματα ασφαλώς.
Το τι τελικά θα γίνει θα εξαρτηθεί από τα συμφέροντα των ενεργειακών κολοσσών και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα των λαών της περιοχής.
Ήδη πάντως η Ουάσιγκτον αλλάζει τη ρητορική και τονίζει τη στήριξή της στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ευρώπης – Ασίας (Euro-Asia Interconnector) της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο και Ευρώπης – Αφρικής (Euro-Africa Interconnector) της Ελλάδας με την Αίγυπτο.
Το μήνυμα αυτό στάλθηκε στην Αθήνα καθώς όπως έγραψε ο Τύπος «η αμερικανική πλευρά επισήμανε παράλληλα ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στα διασυνδετήρια καλώδια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να συνδεθούν οι δομές παραγωγής Ενέργειας και οι αγορές των κρατών της περιοχής αυτής».
Χαρακτηριστική και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου που δήλωσε ότι «η χώρα μας στηρίζει και τον ευρωπαϊκό διασυνδετήριο αγωγό, έργο που αφορά την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και τον αντίστοιχο αγωγό “EuroAfrica”». Και ότι η Ελλάδα «είναι ένας ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος, ρόλο που θα τον έχει ανεξαρτήτως του ποια διαδικασία όδευσης θα επιλεγεί».
Πλέον η θέση της Αθήνας για τον αγωγό, σύμφωνα με τον Γ. Οικονόμου, είναι αυτή: «Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει στηρίξει το εγχείρημα του “East Med”. Ταυτόχρονα, όμως, έχει στηρίξει και στηρίζει μια σειρά από εναλλακτικές οδεύσεις, οι οποίες ενδεχομένως είναι οικονομικά και τεχνολογικά πολύ πιο βιώσιμες και τεχνικά εφικτές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα επιχειρήματα για τη χάραξη του αγωγού «East Med» ήταν πως θα περιόριζε την «ενεργειακή εξάρτηση» της ΕΕ από τη Ρωσία.
902.gr